سینمایی نیوز– محفل گفت و گوی فعالین هنری و جهادی با موضوع “حرکت های جهادی و روایت هنرمندانه” همراه با آئین رونمایی پوستر بخش هنری ششمین جشنواره بین المللی جهادگران، با حضور محسن اسلام زاده، عبدالستار کاکایی، حامد سلطانی، سید شهاب الدین واجدی، مسعود شریف، مهاجر توحیدپرست و اهالی رسانه به میزبانی امید مرندی، بعدالظهر دوشنبه 28 آبان ماه 1403 ساعت 15 در سالن استاد طاهره صفارزاده حوزه هنری انقلاب اسلامی، برگزار شد. این جشنواره در جهت تعمیق اندیشه و گفتمان حرکت های جهادی در جامعه گام برداشته و رسالت ترویج و گسترش فعالیت های جهادی و فرهنگ خدمت رسانی از طریق روایت هنرمندانه را بر ذمه خود می بیند.
ما اهالی ایران الان در میانه جنگ روایت ها هستیم
بر پایه این گزارش، “محسن اسلام زاده” کارگردان، مستندساز و تدوین گر در حاشیه این نشست با اشاره به دعوت از هنرمندان به خبرنگار سینمایی نیوز اظهار داشت: یکی از افتخارات زندگی بنده امروز با حضور در محفل گفت و گوی فعالین هنری و جهادی با موضوع “حرکت های جهادی و روایت هنرمندانه” به همراه آیین رونمایی از پوستر بخش هنری ششمین جشنواره بین المللی جهادگران رقم خورد. خود من نیز از آغاز به کار این رویداد اطلاع نداشتم و فرصت و موقعیت خیلی خوبی است. از تمامی هنرمندان، خصوصا مستندسازان و عکاسان عزیز که همکاران خودم هستند خواهش می کنم این جشنواره را که ششمین دوره برگزاری آن فرا رسیده است جدی بگیرند و آثار تولیدی مرتبط خود را ارسال نمایند.
برنده تندیس شهید آوینی در بخش مستند نیمهبلند از نهمین دوره جشنواره بینالمللی سینماحقیقت برای فیلم مستند «تنها میان طالبان»، خاطرنشان ساخت: حال که چنین بستری فراهم شده است باید مطابق آن کار ساخت و تلاش کرد تا این جشنواره پر رونق شود. این جشنواره به آبادانی و رفع مشکلات کشور کمک می کند. این جشنواره دغدغه مند تاثیر مستقیم بر زیست بوم مناطق محروم کشورمان دارد و من از دوستان هنرمند تقاضا می کنم با زبان هنر و اسلحه هنر به این جشنواره بپیوندند.
دارنده جایزه ویژه بهترین فیلم مستند از نگاه داوران ناجی هنر در بخش ملی پانزدهمین جشنواره بین المللی «سینما حقیقت» برای فیلم «هیچکس منتظرت نیست»، با گرامی داشت یاد شهید “اسماعیل احمدی” که سابقه طولانی حضور در اردوهای جهادی و مستند های تلویزیونی داشتند و سال گذشته در سانحه هوایی یکی از استان های کم برخوردار به شهادت رسیدند، درباره ضرورت روایت هنرمندانه جهادگران بیان نمود: ما الان در میانه یک جنگ روایت هستیم. من افتخار داشتم که اخیرا از لبنان خدمت شما برسم. آن جا اسرائیلی ها به اندازه ای که از موشک ها و نیروهای رزمی حماس و جبهه مقاومت می ترسند به همان اندازه از خبرنگار جبهه مقاومت هم می ترسند. اسرائیلی ها یکسره تهدید و حتی دفاتر شبکه های المیادین و الجزیره را نقطه زنی و اطراف هتل محل اقامت خبرنگاران را بمباران می کنند چون جنگ، جنگ روایت هاست.
“اسلام زاده” که جایزه بهترین فیلم بخش مستند دوازدهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم ماربیا را در کارنامه فیلم سازی خود دارد اضافه کرد: مبل شهید یحیی سنوار چنان بلایی بر سر این ها آورده که به هیچ شکل نمی توانند موضوع را از روایت ها و خاطره ها پاک کنند. با وجودی که یحیی سنوار را شهید کردند اما نمی دانند با این مبل در اروپا چه کنند چون یک روایت عاشورایی خلق شده است. اتفاق بزرگی افتاده، رسوا شدند و یک منجلاب بین المللی برای این ها درست شده است.
برنده بهترین فیلم بلند مستند جشنواره بینالمللی فیلم آتن در سال ۲۰۱۷ ادامه داد: حال ما در وسط این جنگ روایت ها، اهل ایران هستیم. ایران جایی است که در آن اتفاقاتی از جهاد و جنگ روایت ها می افتد و مردم دنیا 20 سال بعد معنا و مفهوم این اتفاقات را می فهمند. چه بسا سال 1401 برخی ورزشکاران می گفتند به ما توصیه می شود در میدان ورزش با اسرائیل مبارزه نکنیم اما اکنون می بینیم که ورزشکار خارجی چون امباپه نیز از این حضور خودداری می کند به طوری که باید هر کجا می رود او را مخفیانه تردد دهند. حتی از این فراتر، به متفکرین و حجاج ایرانی در مکه می گویند الان ما در تمام دنیا می فهمیم شما چه حرف و شعاری 40 سال پیش در حج سر می دادید و شما را می کشتند. حتی در آمریکا جوانی ایرانی هست که برای کودکان غزه و فلسطین گریه می کند. این همان روایتی است که خون یک شهید به انجام رسانده و تحقق وعده الهی است.
دعوت شده به جشنواره الجزیره در سال ۲۰۱۳ برای فیلم «اسرار زندان ابوسلیم» یادآور شد: ما باید خودمان را بشناسیم و این را بدانیم چه اندازه زیاد در دنیا روی ما حساب باز می کنند و تمامی این ها را از ارتباطات جهانی که داشتم می گویم. شاید در قیامت به ما بگویند در روایت سازی چرا روی آن مفهوم کار نکردید و نگفتید چه کاری می شود انجام داد. این امور جهادی که شما انجام می دهید گره گشای اوضاع یک کشور حتی افغانستان است. امروز تمامی دنیای کفر با تمامی امکانات نظامی و اقتصادی و سیاسی و فکری و تکنولوژیک، پشت اسرائیل است. حتی برخی کشورهای خائن عربی نه فقط با تزریق پول بلکه با جنگنده های رافائل بر سر مردم بمب می ریزند و در ترکیه با کشتی، مهمات به اسرائیل می برند. در چنین شرایطی مردم به ما امید دارند و هم راوی و مستشار و هم عکاس و مستندساز باید پای کار بیاییم.
تقدیر شده در اولین دوره جشنواره عمار برای فیلم «خیابان شهادت» در پایان گفت: در این امور جهادی نیز به مانند تفکر دوران مدرسه باید جوری از جلو نظام بگوییم که کاخ سفید بلرزد. نمی گویم فیلم عجیب و غریب بسازید. همین فیلم «علمک» که در بسیاری از جشنواره های دنیا و مذاهب اسلامی ایتالیا جایزه آورد، فیلمی ساده درباره یک روحانی است که با گذاشتن عمامه خود بر روی علمک گاز از برخورد دوباره و چندباره سر مردم به آن جلوگیری می کند و می گوید این وظیفه من است. خواهش می کنم این فیلم را ببینید که یک نگاه مفهومی دارد. از شما تقاضا می کنم حتما برای رسانه پول خرج کنید و جوانان را به میدان فرهنگ بیاورید. ما اگر ببازیم بازنده رسانه ای و بازنده روایت هستیم. همه گی دست به دست هم دهیم و در قالب های مختلف هنری آثار خوبی تولید کنیم.
| گزارش و گفت و گو از: تورج اردشیری نیا
| عکس: الهام سادات روئین تن