سینمایی نیوز
  • امروز : شنبه, ۲۴ خرداد , ۱۴۰۴
  • برابر با : 16 ذی‌الحجه 1446
  • و : Saturday, 14 June , 2025 می باشد
کل 10186 امروز 3

خبر فوری

بیانیه خانه موسیقی ایران در محکومیت حمله رژیم صهیونیستی به خاک ایران بیانیه سینماگران: تعرض به ایران برای هیچ ایرانی قابل پذیرش نیست از میرباقری و حاتمی کیا، مقدم و سامان تا دیگر چهره های شاخص تلویزیون و رسانه جلسه فوق‌العاده سازمان سینمایی در واکنش به جنایات رژیم صهیونیستی وحدت و همدلی خانواده بزرگ سینمای ایران امروز بیش از هر زمان دیگری به چشم خواهد آمد اطلاعیه معاونت امورهنری درباره فعالیت تالارهای نمایشی و کنسرت‌های موسیقی یادداشت ابراهیم حاتمی‌کیا درباره جنایت رژیم صهیونی بیانیه مرکز روابط عمومی وزارت فرهنگ در پی حمله متجاوزکارانه رژیم صهیونیستی به ایران اهالی قلم به وظیفه ملی خود عمل کنند/دشمن صهیونیستی از این جسارت جان سالم به‌در نخواهد برد واکنش جمعی از هنرمندان به حملات رژیم صهیونی به ایران برگزاری آیین گشایش نمایشگاه و مراسم اهدای جوایز نخستین جشنواره ملی عکس خانواده ایرانی لغو شد جزر و مد؛ اثری تلویزیونی و کلیشه‌ای! فیلم های شبکه نمایش در عید سعید غدیر اهدای اولین نشان سپاس موزه سینما به بیژن محتشم موزه‌های سینمای ایران و روسیه در مسیر خواهرخواندگی عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های پنجشنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۴ نشست خرداد ماه خانه موسیقی ایران برگزار می‌شود نشست همایون شجریان با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افتتاح بوتیک هنر ایران با اجرای ۷ نمایش عمارت هما میزبان هفت اثر نمایشی است بیش از ۱۰ فیلم جدید در تعطیلات پایان هفته و عید غدیر فریدزاده: نام الوند است که به درجه هنری ارزش می‌دهد برگزاری ششمین دوره جشنواره بین‌المللی تئاتر بغداد موافقت شورای پروانه فیلمسازی سینمایی با ساخت 2 فیلم‌ تماشاخانه‌های سیار کانون در جشن ۱۰ کیلومتری غدیر سفر موسیقیایی به «اکتبر ۱۹۰۴» با ارکستر سمفونیک تهران انتشار فراخوان جشنواره زنان و خانواده گشایش نخستین جشنواره ملی عکس «خانواده ایرانی» در روز عید غدیرخم عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های چهارشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۴ رپرتوار مرحله نهایی بخش نواحی هجدهمین جشنواره جوان اعلام شد انتشار فراخوان دوازدهمین دوره رقابت‌های بین‌المللی موسیقی اوساکا جشنواره موسیقی مینوجهان در ایستگاه پایانی اختتامیه بخش هوش مصنوعی فیلم مقاومت موافقت شورای پروانه فیلمسازی غیرسینمایی با ساخت 5 فیلم‌نامه شورای سیاست‌گذاری و دبیر هفتمین جشنواره تئاتر شهر معرفی شدند آیین افتتاح رسمی هفته فیلم روسیه در بنیاد سینمایی فارابی «کلنل، ققنوس و پر» روی پرده می‌روند شب استاد محمدعلی موحد در فرهنگسرای نیاوران عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های سه‌شنبه ۲۰ خرداد ۱۴۰۴ نمایش ویژه «لاک‌پشت وحلزون» در موزه سینما آغاز سومین جشنواره موسیقی اقوام ایرانی بیژن اشتری، مترجم نام‌آشنا به دیار باقی شتافت داود عرب دار فانی را وداع گفت مطالبات گروه‌های حاضر در جشنواره‌های سال گذشته پرداخته شده است امیر سمواتی دار فانی را وداع گفت بزرگداشت پدر گریم ایران در موزه سینما «مانده با نگاهی» به یاد استاد همایون خرم ثبت عنوان المپیاد ملی آموزش هنر به نام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با «در فهرست‌ها نبود» هفته فیلم روسیه آغاز می‌شود اعلام اسامی ۱۱ فیلم کوتاه که پروانه نمایش گرفتند

3
یادی از دو سینماگر فقید و پرتره زنی در دل جنگل/

مستندهایی برای تماشای آنلاین

  • کد خبر : 41720
  • ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۸:۱۱
مستندهایی برای تماشای آنلاین
مستندهای «فریدون گله کجاست؟» ساخته رضا درستکار و «آوای دره گلیج» به کارگردانی علی محمد قاسمی و «دلبند» از یاسر طالبی تولید مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی در فیلیمو اکران آنلاین شده‌اند.

به گزارش سینمایی نیوز و به نقل از روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، تماشای آنلاین آثار مستند که کمتر فرصت اکران یا عرضه گسترده دارند، این روزها کمی بیش از گذشته امکان پذیر شده است.

مستندهای «فریدون گله کجاست؟» به کارگردانی رضا درستکار و «آوای دره گلیج» به کارگردانی علی‌محمد قاسمی با محور قرار دادن یک شخصیت فرهنگی و سینمایی، بخشی از تاریخ سینمای ایران، را مرور می‌کنند.

«دلبند» ساخته یاسر طالبی درباره زنی با شخصیتی ویژه است که دور از تهران و زندگی شهرنشینی، روزگارش را سپری می‌کند. این سه مستند تولید مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی هستند و اکران آنلاین شده‌اند.

یادی از یک سینماگر فراموش شده

برای آنها که جستجو در تاریخ سینمای ایران را دوست دارند، یا علاقه‌مندند سرنوشت بازیگران و سینماگرانی را دنبال کنند که مدتهاست از ذهن و یاد رفته‌اند و فقط نشانی از آنها در کتاب‌ها و بعضی نقدها باقی مانده، «فریدون گله کجاست؟» (رضا درستکار) پاسخ به پرسش‌های فراوان درباره یکی از پرکارترین فیلمنامه نویسان دهه ۵۰ شمسی است، فریدون گله را اغلب با «ماه عسل» می‌شناسند، یک ملودرام تجاری پربیننده. اما گله یک فیلم تلخ اجتماعی و انتقادی به نام «کندو» دارد که اواخر دهه ۷۰ توسط عده‌ای از منتقدان جوان و نسل جدید مانند رضا درستکار و سعید عقیقی دوباره کشف و ستایش شد.

آن روزها گله در عزلتی خودخواسته در شمال زندگی می‌کرد، دیدار با منتقدان جوان و بحث و گفتگو درباره «کندو» او را در دهه هشتاد به یک عنصر خبرساز تبدیل کرد و گله از بازگشت به فیلمسازی گفت. رویایی که با مرگ ناگهانی‌اش به پایان رسید. «فریدون گله کجاست؟»

یادی از دو سینماگر فقید و پرتره زنی در دل جنگل؛ مستندهایی برای تماشای آنلاین

مستند رضا درستکار منتقد باتجربه سینما، درباره سینمای مردی است که بسیاری او را با فیلمفارسی به یاد می‌آورند، اما فیلمساز تلاش کرده با نزدیک شدن به روحیات، جهان چند وجهی این شخصیت را به تصویر بکشد. فیلمساز باهوش و شوخ طبعی که با «مهر گیاه» و «کندو» نشان داد علایق فلسفی و عرفانی دارد، اما سینمای فارسی و مختصات آن روزها اجازه نوآوری به او نمی‌داد.

«فریدون گله کجاست؟» فیلم کاملی نیست اما مقدماتی برای شناخت این سینماگر به تماشاگرش می‌دهد، فیلمی سرراست و گزارش‌گون که خسته کننده نمی‌شود و پراز یادگارهای دریغ برانگیز است. از جمله حضور داود رشیدی و رضا کرم رضایی مقابل دوربین که هر دو مدتهاست، از دنیا رفته‌‎اند.

یادی از دو سینماگر فقید و پرتره زنی در دل جنگل؛ مستندهایی برای تماشای آنلاین نمایی از مستند «فریدون گله کجاست؟» ساخته رضا درستکار

وقتی حاتمی‌کیا ستاره است

مستند «آوای دره گلیج» ساخته علی محمد قاسمی، سال ۸۲ و پس از درگذشت ابراهیم اصغرزاده مستندساز و سینماگر در حادثه هوایی ساخته شده است، «آوای دره گلیج» در نگاه نخست، و در دقایق آغازین، فیلمی کسالت بار و پر از مصاحبه است، اما هر چه فیلم پیش می‌رود دیدنی تر می‌شود. قاسمی به جای گفتار متن، یا دیالوگ‌های شعاری درباره این سینماگر، او را از لابلای فیلم‌های مستندی که ساخته و تصاویر پشت صحنه به بیننده معرفی می‌کند.

«آوای دره گلیج» تصاویر جذابی از پشت صحنه تعدادی از فیلم‌های ابراهیم حاتمی کیا دارد. از جمله آوازخوانی پرویز پرستویی پشت صحنه «موج مرده». موتیف حرکت و ماشین سواری در نیمه دوم فیلم قاسمی، به یک عنصر مهم تبدیل شده، گویی مصاحبه شوندگان و اصغرزاده که شخصیت اصلی فیلم است، مسیری یکسان را پیش می‌روند، گیرم یکی زودتر و دیگری دیرتر.

یادی از دو سینماگر فقید و پرتره زنی در دل جنگل؛ مستندهایی برای تماشای آنلاین نمایی از مستند «آوای دره گلیج» ساخته علی محمد قاسمی

ابراهیم حاتمی‌کیای «آوای دره گلیج» فیلمسازی محبوب و در اوج بود، مثل تمام گفتگوهای تصویری آن سال‌ها، صریح و تند و آتشین است، خاطرات او از قهر با نقی‌زاده و برخوردش موقع فیلمبرداری «مهاجر» شنیدنی است. تصاویر و مصاحبه سیف‌الله داد متین و دوست داشتنی هم در این فیلم ثبت شده و برای دوستداران سینمای ایران جذاب است.

«آوای دره گلیج» پیوندی ناگسستنی با حاتمی‌کیا و پرویز پرستویی دارد، زوجی که سال‌ها در سینمای ایران، کار می‌کرد. طبیعی است وقتی از اصغرزاده صحبت می‌کنیم، از حاتمی کیا و پرستویی هم صحبت کنیم. حضور آنها به فیلم «آوای دره گلیج» حلاوت داده است.

این زن، تنها نیست

مستند «دلبند» از یاسر طالبی پرتره‌ای از بانویی است که تنها در جنگل زندگی می‌کند، او که شیفته دامداری و دلبسته گاوهایش است، مسیری متفاوت با دیگر اعضای خانواده و حتی روستاییان انتخاب کرده و به شهرنشینی تن نداده است.

یادی از دو سینماگر فقید و پرتره زنی در دل جنگل؛ مستندهایی برای تماشای آنلاین نمایی از مستند «دلبند» ساخته یاسر طالبی

یاسر طالبی در این فیلم، توانسته به روحیات و خلوت شخصیت اصلی نزدیک شود. «دلبند» کمی ملال‌آور است، البته این ملال به دلیل روند آرام حاکم بر زندگی فیروزه، شخصیت اصلی فیلم است که در ۹۰ درصد از فصل‌های فیلم مقابل دوربین است.

«دلبند» نشان دهنده قدرت زنان ایرانی است، شاید فیلم اگر در اقلیم دیگری ساخته می‌شد، توجه مخاطبان داخلی را به سبک زندگی زن، کوشش فردی او برای ارتباط با طبیعت و فرارش از زندگی شهری جلب می‌کرد، بخش دلنشین فیلم، زمانی است که فیروزه، تنها مقابل دوربین به پسرش نجات، وصیت می‌کند و از او می‌خواهد نسبت به عشق مادرش، وفادار باشد.

به گزارش ایرنا، حدود ۲۵۰ مستند تولید شده از دهه ۸۰ تا پایان سال ۱۴۰۱ در بخش ویژه‌ای به نام «سینما حقیقت» در شبکه نمایش خانگی عرضه شده است.

در روز یک اردیبهشت ۱۴۰۴ با هدف توسعه فضای اکران و نمایش آنلاین آثار مستند، تفاهم‌نامه همکاری میان مرکز گسترش سینمای مستند و پلتفرم فیلیمو امضا شد.

بر این اساس حدود ۲۵۰ مستند از تولیدات ادوار مختلف مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی وارد شبکه نمایش خانگی شد.

منبع: ایرنا

لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=41720
  • ارسال توسط :
  • منبع : سایت مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی
  • 76 بازدید
  • بدون دیدگاه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.