سینمایی نیوز
  • برابر با : Tuesday - 16 April - 2024
کل 7792 امروز 2

خبر فوری

معرفی آثار بخش پویانمایی و نماهنگ جشنواره ملی فیلم اقوام صفحه اول روزنامه های سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ «رجزواره حماسی» واکنش اهالی فرهنگ و هنر به جنایت‌های صهیونیست‌ها علی قائم مقامی دبیر بیستمین جشن مدیران تولید سینما شد تحقق «وعده صادق» نشان اقتدار ملی و قدرت بازدارندگی کشور است تاکید مدیرعامل بنیاد رودکی بر استفاده از هنرمندان با سابقه برای ارکستر‌ها مراسم یادبود زنده‌یاد «مجید فروغی» برگزار شد این قافله عمر عجب می گذرد فراخوان عمارت نوفل‌لوشاتو برای نمایشنامه‌خوانی از شرایط حضور در مدرسه مستندسازی مرکز گسترش چه می‌دانید؟ اجتماع مردم و اهالی هنر در پاسداشت عملیاتِ تاریخی «وعده صادق» مراسم بزرگداشت کیومرث پوراحمد در خانه سینما از سرانجام حریم تئاتر شهر تا چالش‌های جشنواره‌ها عملیات اجرایی آماده‌سازی سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران آغاز شد بیانیه انجمن سینمای جوانان ایران مهلت ثبت‌نام اصحاب رسانه برای حضور در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران تمدید شد هیئت انتخاب نامزدهای نهایی چهره هنر انقلاب معرفی شدند هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار به میزبانی گلستان برگزار می‌شود اعلام تاریخ عضوگیری انجمن صنفی منتقدان، نویسندگان و پژوهشگران تئاتر درام، کمدی، نئونوآر، پنجمین پاتوق فیلم کوتاه فصل نهم را نقش می‌زنند دیپلم افتخار دو جشنواره بین‌المللی برای «نقره‌ای» برگزاری نشست رسانه‌ای دبیر جشنواره کن؛ فیلم‌های حاضر در کن ۲۰۲۴ معرفی شدند ماجرای «مهاجرت درجا» چیست؟ فیلم های سینمایی تلویزیون در عید فطر فراخوان دعوت به همکاری موقت در مرکز پشتیبانی و پاسخگویی فروش مجازی نمایشگاه کتاب اکران عیدانه آثار کوتاه انجمن سینمای جوانان ایران «طاهر» پربیننده‌ترین مستند بهاری «هاشور» شد هنرمندان ایرانی در شصتمین دوسالانه هنر ونیز از مظلومیت کودکان فلسطینی می‌گویند عیدانه سینمایی شبکه ها در ۲۰ فروردین به استقبال جهان خیال‌انگیز فیلم‌سازان جوان می‌آییم / راه‌اندازی بخش ویژه «هوش مصنوعی» و «واقعیت مجازی» خزاعی: افق پیش رو روشن و امیدبخش است/ اسماعیلی:لزوم حضور پرشور هنرمندان به منظور تداوم رونق و ارتقای بیشتر سینما کدام سینما‌ها و استان‌ها بیشترین فروش سینما را داشتند؟ هدیه معیشتی سازمان سینمایی برای بیش از 2500 سینماگر تشریح برنامه‌های دفتر برنامه‌ریزی و آموزش‌های هنری در سال 1403 در ضیافت افطار سینماگران چه گذشت؟ 40 هزار نفر مخاطب اکران نوروزی «هاشور» کدام مستندها در بسته نوروزی هاشور اکران شدند؟ تالار هنر، دفتر دائمی جشنواره تئاتر کودک و نوجوان شد «هوش پشه‌ای» با صدای هوتن شکیبا بیش از 100 میلیون فروخت “گفتگو با خودم” منتشر شد جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی میزبان ۶۵ مستند می‌شود اجرای 5421 عنوان نمایش و احیای جشنواره‌های متوقف‌شده بیژن رسولی، بازیگر پیشکسوت درگذشت دعوت کاظم نظری از هنرمندان کشور برای حضور باشکوه در راهپیمایی روز قدس “بیتانه” جانی دوباره به فرهنگ موسیقیایی خراسان جنوبی دمیده بود دعوت سازمان سینمایی برای همدلی و همصدایی با ملت فلسطین مراسم تشییع زنده یاد رضا داود نژاد شنبه برگزار می شود فیلم افتتاحیه جشنواره کن معرفی شد اعلام آمار فروش سینمای ایران در نوروز 1403 ترکیبی از فانتزی و درام در چهارمین پاتوق فیلم کوتاه فصل نهم

3
این، یک قصه خانوادگی است/

«فیلم ناتمامی برای دخترم سمیه» روی پرده رفت

  • کد خبر : 17723
  • ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۹:۴۲
«فیلم ناتمامی برای دخترم سمیه» روی پرده رفت
جلسه نمایش و نقد و بررسی مستند «فیلم ناتمامی برای دخترم سمیه» شنبه 30 اردیبهشت‌ماه با حضور همایون اسعدیان و مرتضی پایه‌شناس کارگردان این مستند برگزار شد.

به گزارش سینمایی نیوز و به نقل از روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، مستند «فیلم ناتمامی برای دخترم سمیه» بعد از ظهر شنبه در سالن نمایش کافه کاژه روی پرده رفت و پس از آن این مستند، با حضور علاقه‌مندان و با اجرای همایون اسعدیان نقد و بررسی شد.

اسعدیان در آغاز خاطره‌ای از دوران دانشجویی خود در اواخر دهه 50 بیان کرد و به سابقه تشکیل سازمان مجاهدین خلق پرداخت و گفت: داستان سازمان مجاهدین خلق برای نسل من از یک سو و نسل جوان از منظری دیگر، می‌تواند جذاب باشد. اواخر دهه چهل این سازمان اعلام موجودیت کرد، سه نفر موسس این گروه، سعید محسن، محمد حنیف‌نژاد و علی اصغر بدیع زادگان،  از سالها پیش در این باره بحث و گفتگو کرده بودند. این سه نفر آدم های از جان گذشته‌ای بودند، اما سازمان در طی سال‌ها و در مسیری که پیش رفته به وضعیت فعلی در آلبانی رسیده، به یک فرقه خطرناک تبدیل شده و عملکردی غیرقابل دفاع دارد.

کارگردان «بوسیدن روی ماه» ادامه داد: این جای سوال دارد که چرا سمیه (شخصیت مستند) به این جا می‌رسد که با وجود آگاهی نسبت به آنچه بر خانواده، پدر و برادرش گذشته، ترجیح می‌دهد در کمپ اشرف بماند؟ چه ذهن شویی در کمپ اتفاق می‌افتد؟ به چهره‌ها نگاه کنید، مسخ شده است. مستند «فیلم ناتمامی برای دخترم سمیه» این پرسش‌ها را مطرح می‌کند.

مرتضی پایه‌شناس در آغاز صحبت‌هایش گفت: یک دهه از ساخت این مستند گذشته، من امروز این فیلم را مثل شما و حاضران در نقش یک مخاطب و تماشاگر دیدم، ترجیحم این است سخنان دوستان را بشنوم، و اگر جایی پرسشی از من داشتید در حد توانم پاسخ بدهم.

این کارگردان در پاسخ به یکی از سوال‌ها درباره شخصیت پدر گفت: من سعی کردم در این مستند، آینه باشم. ناظر این سرنوشت بودم، من هم حس‌ها، ابهام‌ها و شک‌هایی دارم. حس شما نسبت به شخصیت مصطفی محمدی (پدر سمیه) می‌تواند واقعی باشد، این هم یک برداشت از فیلم و شخصیت‌هاست. مصطفی هوادار بوده، هوادار جدی سازمان. من سال 88 مستند «ملاقات پشت دیوار اشرف» را درباره سازمان مجاهدین ساختم، و در تحقیق آن پروژه با مصطفی آشنا شدم، او آن زمان بسیار فعال بود.

کارگردان مستند «گلوله باران» ادامه داد: من در ساخت مستند، باوری دارم. می‌گویم چیزی که در دل ماست به مخاطب منتقل می‌شود. این مخاطب، هم تماشاگر فیلم است که نسخه نهایی را می‌بیند، هم سوژه‌ای که فیلم درباره اوست و شما در آغاز با او درباره ساخت آن فیلم صحبت می‌کنید. از اول در ذهن من این نبود که فیلم سیاسی بسازم، این یک مستند درباره رابطه یک پدر و دختر و داستانی درباره یک خانواده است. مسئله من قصه این خانواده بود، همین را به او گفتم. او اعتماد کرد، (اگر چه این اعتماد به یک باره به وجود نیامد) و تصمیم به این همکاری مشترک گرفت.

پایه‌شناس در بخش دیگری از این جلسه گفت: آن زمان، امید داشتم فیلم را به همه جای دنیا ببرم و به آدم‌ها بگویم شمایی که به فکر حیوانات و محیط زیست هستید (که خیلی هم خوب و باارزش است) به فکر سمیه‌ها هم باشید. سمیه‌هایی نیاز به کمک و توجه شما دارند.

او در پاسخ به سوالی دیگر به نسخه اولیه فیلم اشاره کرده و گفت: نسخه اولیه که مونتاژ شد، هشت ساعت و نیم بود، آن موقع، فکر می‌کردم یک فیلم نمی‌تواند هشت ساعت و نیم باشد، شاید اگر تجربه و حس امروز را داشتم، همان نسخه را نهایی می‌کردم. با توجه به تجربه و سلیقه آن سالها، فکر می‌کردم استانداردی وجود دارد و بهتر است فیلم 90 دقیقه باشد. یک فیلتر در تدوین فیلم و انتخاب صحنه‌ها داشتم. به این فکر می‌کردم که یک پدرم و 90 دقیقه فرصت و تریبون دارم که درباره دخترم صحبت کنم، پس هر چه به این موضوع مربوط بود و مهم‌تر بود در فیلم آوردم.

کارگردان مستند «چوب» در ادامه به ماجرای تولید این مستند اشاره کرد: دی ماه سال 90 شنیده شد که پادگان اشرف تخلیه می‌شود. تهیه کننده فیلم آقای حامد شکیبانیا، طرحی با همین داشت. او با من صحبت کرد که فیلمی درباره کمپ اشرف بسازیم، آن مقطع، محل و مکان کمپ موضوع فیلم بود. یک گروه فیلمبرداری به عراق رفت و من با آنها در ارتباط بودم. کمپ تخلیه نشد و فیلمبردارها برگشتند، من راش‌ها را دیدم، به نتیجه نرسیدم. اما ایده اولیه این فیلم که واضح هم نبود در ذهنم شکل گرفت. این که به بهانه کمپ اشرف و سازمان مجاهدین، به سراغ یک خانواده برویم و قصه آن خانواده را بگوییم. خانواده برای من مهم است، در اغلب فیلم‌هایم این موضوع را می‌توانید پیدا کنید.

پایه‌شناس در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت مصطفی و سمیه گفت: من هنوز با مصطفی در ارتباطم، تا جایی که می‌دانم برای دیدن سمیه یک بار به آلبانی رفتند اما شرایط آنجا از عراق هم برای خانواده محمدی سخت‌تر است. آنها در برگرداندن سمیه، هنوز موفق نبوده‌اند.

این کارگردان با اشاره به فصل گفتگوی سمیه با پدر و مخالفتش برای خروج از کمپ گفت: کسی نمی‌داند در ذهن سمیه آن لحظه چه بوده و چه بر او گذشته، که چنین تصمیمی گرفته. هر کسی نظری دارد.

همایون اسعدیان در پایان این جلسه گفت: ایراد یک کار این نیست که همه طرفین ماجرا در آن امکان صحبت نداشته باشند، در «فیلم ناتمامی برای دخترم سمیه» ما از سمت مصطفی و سمیه داستان مجاهدین را هم می‌توانیم حدس بزنیم، تفکر و دیدگاه آنها را می‌توانیم متوجه شویم. به نظرم مرتضی پایه‌شناس شهامت به خرج داده و سراغ موضوع حساسی رفته. تاریخ معاصر ما در صد سال اخیر، پر از وقایعی است که می‌شود درباره‌اش فیلم‌های جذابی ساخت. اما فیلمسازها اگر سراغ این موضوع‌ها بروند متهم به جانبداری از جریان‌های سیاسی مختلف می‌شوند و این درست نیست.

مستند «فیلم ناتمامی برای دخترم سمیه» به کارگردانی مرتضی پایه‌شناس و تهیه‌کنندگی حامد شکیبانیا روایتی از تلاش مصطفی محمدی برای خروج دختر و پسرش از سازمان مجاهدین خلق است.

منبع: ایسنا

لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=17723
  • ارسال توسط :
  • منبع : سایت مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، ایسنا
  • 78 بازدید
  • بدون دیدگاه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.