سینمایی نیوز
  • امروز : جمعه, ۲۹ فروردین , ۱۴۰۴
  • برابر با : 18 شوال 1446
  • و : Friday, 18 April , 2025 می باشد
کل 9695 امروز 0

خبر فوری

جانمایی ناشران الکترونیک در میان ناشران عمومی/ یک تغییر به نفع ناشران دانشگاهی و آموزشی بانک ملی ایران بانک حامی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران شد حفظ تنوع گونه در نمایش جدید سینما‌ها اولین کارگروه تخصصی شورای سینما برگزار شد پانزده نامزد «چهره سال هنر انقلاب» معرفی شدند حداقل ۴۲ تن کتاب در راه است اکران فیلم‌های جدید در سینما‌ها اعلام جزئیاتی از برگزاری نخستین فلوشیپ تهران عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ زمان برگزاری هفتاد‌ویکمین جشنواره منطقه‌ای سینمای جوان سهند اعلام شد رائد فریدزاده: فارابی باید خانه امن سینماگران کشور باشد عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ از اقتدار صنوف تا اعتلای نظام حکمرانی ارکستر موسیقی ملی ایران به «خاطره‌ای با من هست» رسید سیاست‌گذاری فرهنگی، باید هدف‌گذاری دقیق و اثربخشی داشته باشیم نمایش‌های کشور یک شب به صحنه نمی‌روند حامد جعفری مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی شد کتاب «اپیدمی‌ها در ادبیات و سینما» منتشر شد رودکی میزبان گروه موسیقی آوای رکنی می‌شود چاپ کتاب‌های هنری به روایت آمار بیش از هزار نفر در آزمون‌های صلاحیت تدریس سال ۱۴۰۳ شرکت کردند عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ انتشار فراخوان جذب نیرو در مرکز تماس و پشتیبانی فروش مجازی نمایشگاه کتاب بررسی آخرین وضعیت جشنواره موسیقی نواحی در هرمزگان حضور معنادار کتاب در دست شخصیت‌های سینمایی پیمان معادی کتابی درباره آموزش بازیگری ترجمه کرد نمایشنامه «انبارشدگان» توسط نشر «نی» منتشر شد اعلام زمان مصاحبه برای متقاضیان ثبت نام در مدرسه مستند حقیقت عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ نگاهی انتقادی به اقتباس از داستان‌های قرآنی در سینمای ایران فراخوان جذب نیروی انسانی در نمایشگاه کتاب تهران منتشر شد فهرست فیلم‌های جشنواره کن ۲۰۲۵ منتشر شد ساخت بزرگترین پردیس تئاتر خاورمیانه در تهران آغاز شد هیات عراقی با مدیران نمایشگاه کتاب دیدار کردند فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی در سومین هفته بهار بیش‌ از ۱۰ نمایش کودک و نوجوان در پایتخت روی صحنه است آغاز ثبت‌نام خبرنگاران و فعالان فضای مجازی در نمایشگاه کتاب تهران فراخوان هفتمین همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران منتشر شد حداقل دستمزد کارگردانی مستند اعلام شد فراخوان اجرا در تماشاخانه‌‌‌های حوزه هنری منتشر شد اولین ماه بهار در تئاتر شهر چه‌ خبر است؟ بهار پُررونق تئاتر در استان‌ها مجموعه مصاحبه «پای صحبت استاد فرامرز پایور» منتشر شد تمدید مهلت ثبت‌نام ناشران داخلی در نمایشگاه کتاب تهران مسعود فروتن «بانوی زیبای من» را با حال و هوای سینمایی منتشر کرد حضور بیش‌از ۱۵۰ بانوی بازیگر در نمایش‌های پایتخت سینما میزبان 1 میلیون 50 هزار مخاطب در 13 روز نخست سال شد انتشار فراخوانی برای جشن‌نامه داود گنجه‌ای فراخوان پانزدهمین دوره‌ی جوایز ایسفا منتشر شد پایتخت ۷؛ در کشاکش تکرار و افت روایت!

5

تعزیه؛ میراثی کهن که نیاز به میراث‌دار دارد

  • کد خبر : 23998
  • ۱۷ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۸
تعزیه؛ میراثی کهن که نیاز به میراث‌دار دارد

داوود فتحعلی‌بیگی: دهه آخر صفر و ایام رحلت پیامبر اکرم (ص) و شهادت امام رضا (ع) و امام حسن مجتبی(ع) نیز مانند دهه اول محرم تعزیه‌های مختص به خود را دارد که به دلیل ناآگاهی بسیاری از تعزیه‌خوانان نسل جدید، کمتر به آن‌ها پرداخته می‌شود. درواقع ما در ارتباط با اکثر شخصیت‌های مذهبی، برخی از […]

داوود فتحعلی‌بیگی: دهه آخر صفر و ایام رحلت پیامبر اکرم (ص) و شهادت امام رضا (ع) و امام حسن مجتبی(ع) نیز مانند دهه اول محرم تعزیه‌های مختص به خود را دارد که به دلیل ناآگاهی بسیاری از تعزیه‌خوانان نسل جدید، کمتر به آن‌ها پرداخته می‌شود.

درواقع ما در ارتباط با اکثر شخصیت‌های مذهبی، برخی از انبیا و امامزاده‌ها نسخ تعزیه با موضوعات متنوعی چون معجزات، شهادت و زندگی ایشان داریم ولی چون این تعزیه‌ها کمتر مورد استفاده قرار گرفته‌اند و از طرفی هم کمتر تعزیه‌خوانی است که بتواند از روی این نسخه‌ها بخواند، به دست فراموشی سپرده شده‌اند به‌طور مثال تعزیه شهادت امام حسن مجتبی (ع) جزو تعزیه‌های سخت است که موسیقی متنوعی دارد و به همین دلیل هر کسی از نحوه خواندن و اجرای آن آگاه نیست.

تعزیه‌خوانان پیشکسوت ما در این عرصه انگشت‌شمارند و به ندرت عزیزانی پیدا می‌شوند که در این زمینه تخصص داشته باشند. از نسل جدید هم نمی‌توان انتظار داشت چراکه وقتی استاد و مرشدی نداشته باشند تا از او بیاموزند، قطعا نمی‌توانند از این نسخه‌ها به درستی بهره ببرند.

تعزیه نیاز به متولی و تشکیلات اداری مثل مرکز حفظ و اشاعه نمایش‌های آیینی و سنتی دارد تا به آموزش، پژوهش و آفرینش در این زمینه پرداخته شود.

شاید نتوان مربیان زیادی آموزش داد اما حداقل کار این است که روایت و خوانشی درست از نسخه‌های تعزیه را در بخش آموزش و پژوهش این مرکز ارائه کنیم. البته بعضی از نوارهای صوتی تعزیه‌خوان‌های قدیمی در دسترس هست که نسل جوان می‌توانند از این نسخه‌ها به منظور آموزش بهره‌مند شوند.

بیش از 530 عنوانِ مستقل مجلس تعزیه داریم و چنین پدیده‌ای با این حجم میراث قطعا میراث‌دار و متولی فرهنگی لازم دارد.

ما سال‌هاست برای حفظ این آیین به دنبال راه‌اندازی رشته هنرهای نمایشی آیینی و سنتی هستیم ولی متاسفانه این تلاش‌ها همچنان تا این لحظه بی‌نتیجه مانده است و اگر علاقه‌مندی مردم نبود تاکنون همین حد از تعزیه هم به خاطره‌ها می‌پبوست. سال‌هاست تعزیه در این کشور با هزینه‌های شخصی خوانده می‌شود.

سازمان اوقاف، وقفیات زیادی درباره تعزیه دارد که نمی‌دانیم کجا هزینه می‌شود. همین معدود مجالس گاه و بی‌گاه هم که هست به همت اداره‌کل هنرهای نمایشی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برپا می‌شود.

متاسفانه اقدامات محدودی هم که در زمینه ساخت سالن و تماشاخانه برای این هنر انجام شده، به بیراهه رفته است. در خیابان شریعتی محلی به عنوان مرکز نمایش‌های آیینی کشور احداث شده است که هیچ سنخیتی با این گونه‌ نمایشی ندارد. سازه مدرن ساخته شده نشان ازعدم تحقیق‌ و ناآگاهی مهندس طراح این بنا نسبت به نمایش‌های آیینی دارد و این بنای مدرن اصلا مناسب اجرای این نمایش‌ها نیست. ما نیازمند یک بنای سنتی با توجه به معماری تکایا هستیم نه سازه‌ای که تماما از شیشه باشد. متاسفانه در این زمینه نیز هزینه شده است اما نتیجه و خروجی موثری و کارسازی ندارد.

لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=23998

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.