به گزارش خبرنگار سینمایی نیوز، مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در پاسخ به این پرسش که آیا می توانیم جشنواره بین المللی سینما حقیقت را سال تحویل سینمای مستند در کشورمان بدانیم اظهار داشت: انشاالله که همینطور هست و سعی کردیم که این طور باشد. با اتفاق جدیدی که در بخش فیلم های ایرانی امسال رخ داده است ما نخستین نمایش در جشنواره سینما حقیقت را شرط قرار دادیم. بنابراین فیلم هایی که تولید می شوند اولین نمایش شان را در این جشنواره دارند.
وی همچنین در این رابطه به خبر جدیدی اشاره نمود و افزود: ما بر آن هستیم که این شرطِ نخستین نمایش در سینما حقیقت را برای فیلم های بخش بین الملل نیز بگذاریم و این مرحله ی بعدی است. این شرط برای سینمای ملی ما اجرا شد و فیلمسازان از آن جایی که فیلم های شان را به جشنواره های دیگری داده بودند بسیار فراوان دچار فراز و نشیب شدند و ما متاسفانه نمی توانستیم آثارشان را بپذیریم. بنابراین بله؛ انشاالله که سال تحویل سینمای مستند کشور هست و خواهد بود.
پیام دبیر پانزدهمین جشنواره بین المللی سینما حقیقت برای فیلمسازان داخلی و خارجی بخش دیگر صحبت های حمیدی مقدم بود که بیان کرد: پیام بنده شامل تقدیر و تشکر از تمامی مستندسازان دلسوز و سخت کوش کشورمان است که در شرایط بسیار سخت، فیلم مستند را تولید می کنند و این مرارتِ تولید مستند به مراتب از دیگر قالب های سینمایی بیشتر است. فیلمساز مستند باید زمان بیشتری را برای تولید یک فیلم صرف کند.
او ادامه داد: بنابراین همه گی تلاش کردند آثاری را برای نمایش در جشنواره سینما حقیقت تولید کنند که تعدادی از آن ها توانسته است به بخش های چندگانه ی این جشنواره راه پیدا کند. ما تنها قسمتی از این آثار را می توانیم عرضه نماییم و به نمایش بگذاریم و فیلم سازان لازم است برای نمایش آثارشان در سایر مدیوم ها از جمله تلویزیون و پلتفرم های آنلاین و فروش جهانی تلاش و تعامل کنند. یک شرکت فعال داشته باشند تا بتوانیم تعاملی دوسویه با جهان برای معرفی فرهنگ ایرانی برقرار نماییم. در جهان امروز نیاز به این تبادل نظر در حوزه های مختلف داریم و می بایستی یک سرزمین پر از ایده و استعداد و توانایی و البته درگیر با مشکلات متعدد را به نمایش بگذاریم که این خود بر جذابیت موضوع می افزاید که چگونه یک ملت می تواند مصائب و مشکلات خود را پشت سر بگذارد و هم پا و هم نفس در مسائل ملی، حرکت های جدیدی را اضافه کند. تمامی این ها توسط مستند سازان ثبت و ضبط می شود.
وی خاطر نشان کرد: امیدواریم که مستندسازان در این کار ملی مشارکت کنند. نمی گوییم که سفارشی و فرمایشی کار کنند. مستندسازان با اصل و صفِ نخست وقایع مواجه می باشند و از همین روی می بایستی در روایت، صادق باشند که کارشان سخت می شود اما در عین حال خداوند به آن ها موهبتی به نام تخیل فارغ از معنای واقع گرایی در سینمای مستند و همچنین فناوری تکنیک را عطا فرموده است که انشاالله یک روایت موزون و عادلانه از وضعیت موجود داشته باشند و بتوانند راویان خوبی از زندگی امروز این ملت باشند و برای استفاده ی خودمان در حوزه ی ملی و همچنین ثبت و ضبط در تاریخ، آئینه ی یک ملت را به جهانیان مخابره کنند.
حمیدی مقدم در بخش پایانی صحبت های خود در پاسخ به سوال خبرنگار سینمایی نیوز در خصوص موضوع خدمات متقابل سینمای مستند و انقلاب اسلامی در طول این چهل و دو سال که از پیروزی انقلاب می گذرد تصریح داشت: ما اگر در فرمایشات مقام معظم رهبری و حتی پیش تر از آن در بیانات حضرت امام (ره) و همینطور سیاست گزاران دقت نماییم می دانیم که نگاه به رسانه به خصوص سینما در شکل متعالی آن، همواره یک نگاه ویژه بوده است. این یک لبه ی چند سویه می تواند باشد. ما شکلی که اعتقاد داریم این است که هنرمندان حوزه ی سینما و به خصوص مستندسازان خدمات بیشماری داشتند. آن چنان که اطلاع رسانی در حوزه انقلاب اسلامی توسط عکاسان و خبرنگاران و سینماگران مستند در صف اول رخ داد و ثبت و ضبط شد. آن زمان هنوز شبکه های مجازی نبودند که اخبار را این گونه منتشر کنند و آن ها همه گی از پیشگامان این حوزه بودند و تاثیرات اجتماعی به سزایی در حوزه های فرهنگی انقلاب و اطلاع رسانی به مردم داشتند.
وی یادآور شد: بعد از آن، ما ماجرای هشت سال دفاع مقدس را داریم که اثر مستندسازان بر کسی پوشیده نیست. امروزه از متعالی ترین شکلی که یاد می کنیم چه چیزی هست جز گزارش ها و عکس ها و تصاویر مستندسازان آن دوران که در خط مقدم بودند و برای نسل امروز یک بازسازی تصاویر را در کنار حافظه ی شفاهیِ تاریخی به ارمغان می گذارند. بنابراین مشاهده می کنیم که تا چه میزان سینمای مستند به انقلاب اسلامی خدمات ارائه داشته است.
دبیر پانزدهمین جشنواره سینمای مستند ایران در خاتمه اظهار داشت: هنر رسانه و سینمای مستند به خاطر اورژینال و ناب بودن آن همیشه در کنار مردم بوده است. به هر روی انتقاداتی هم به خود دیده و به طور بی واسطه مسائلی را مطرح کرده است. این همان نکته ای است که ما می گوییم دولت مردان و سیاست گزاران می بایستی سعه ی صدر داشته باشند. اگر نگاه مستندسازان را درک کنیم که از یک دغدغه ی ملی و این جایی و بومی باشد آن زمان است که می شود حرف های دردناک و دردمندانه ی آن ها را هم شنید و از آن برای آینده و رفع نواقص، استفاده ی دوچندان نمود. ما اگر امروزه با این همه سندهای زنده به خودمان نگاه نکنیم آن وقت نمی توانیم کاری انجام دهیم. به این ترتیب سینمای مستند در کنار جامعه است اگر و اگر فیلمساز، هوشمندانه، زیرکانه و دردمندانه برای هویت ملی کشورش گام بردارد.
پانزدهمین جشنواره بینالمللی سینمای مستند ایران «سینماحقیقت» از 18 تا 25 آذرماه 1400 به دبیری محمد حمیدی مقدم در حال برگزاری است.
| گزارش از: تورج اردشیری نیا
| عکس از: الهام سادات روئین تن