سینمایی نیوز
  • برابر با : Tuesday - 7 January - 2025
کل 9103 امروز 10

خبر فوری

اعضای هیئت علمی سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران منصوب شدند انجمن برنامه‌ریزان و دستیاران کارگردان سینمای تهران و انجمن بازیگران سینما تفاهم نامه امضا کردند برنامه‌ اجراهای تازه مجموعه تئاتر لبخند اعلام شد خوزستان، میزبان جشنواره‌های بین المللی فیلم، تئاتر و موسیقی فجر ساز و آوازجنوبی، گروه«هیرون»دوباره در فرهنگسرای نیاوران کتاب «کم یعنی زیاد» به چاپ پنجم رسید آرش رصافی به سمت معاون تولید «انجمن سینمای جوانان» منصوب شد دیدار مدیرعامل موسسه سینماشهر «پیانو» حرفه‌ای و خوش‌ریتم است/ «جیرفت» یک کار شخصی‌ست عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های سه‌شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ هنرمندان پیشکسوت متولد دی تجلیل شدند + تصاویر از صحنه فجر تا اکران دومین نشست از مجموعه جلسات “نقد کتاب سینمایی” میزبانی جشنواره تئاتر فجر از ۳ نمایش هنرمندان دارای معلولیت اعضای هیئت علمی چهل‌ودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران منصوب شدند «معیارهای انسانی» در شبکه نمایش آوای خلیج فارس در تالار رودکی نقد و بررسی کتاب “بدن بازیگر ایرانی” در خانه سینما دوبله فیلم و سریال‌های نوروزی با صداهای ماندگار کلید خورد انتشار فراخوان سالن استاد انتظامی برای سال ۱۴۰۴ سالی متفاوت برای معرفی پدیده‌ها «بیست و هشت رنگ برای نی» منتشر شد با خروج از محدوده امن خود، فیلمسازی‌تان را تقویت کنید/ اهمیت ارتباط بدون دیالوگ معرفی راه‌یافتگان به مرحله نخست داوری فستیوال رقابتی پیانو کلارا عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ اخاذی میلیاردی از خواننده معروف در شرق تهران ۴۰ درصد تخفیف برای اعضای خانه تئاتر در کلینیک دندانپزشکی سپیدار «تنها یک هشت میلیمتری» در شبکه امید انتشار نماهنگ رسمی نوزدهمین جشنواره تئاتر مقاومت پوستر «ماهور» در آستانه اکران منتشر شد «برکه خاموش» در «هنروتجربه» اکران می‌شود پخش فیلم معمایی «توطئه‌ اشلون» از اولین‌های فجر تا ثبات تصمیمات میزبان تولیدات بنیاد سینمایی فارابی تهیه‌کنندگان سینمای ایران دغدغه‌هایشان را مطرح کردند بانک ملی حامی چهل و سومین جشنواره فیلم فجر شد “شُعله دارم بر زبان” اجرای جدید ارکستر موسیقی ملی ایران یک «دیدار» پس از سال ها در شبکه چهار اکران و بررسی «پیانو» و «جیرفت» در مرکز گسترش عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ واکنشی به حذف «علت مرگ: نامعلوم»؛ پیام «پروین» مهم‌تر از بیوگرافی شاعر بود اعلام فیلم‌های بخش مسابقه کوتاه داستانی فجر ۴۳ برپایی نشست «صنف چیست؟» با حضور مسئولان صنوف هنری «پزشک زبردست» به شبکه نمایش می آید «بولوار مرداویج» منتشر شد نقد ۷۰سی؛ کمدی ناامید کننده و نازل! نشست رسانه‌ای چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر برگزار شد کنسرت موسیقی گروه «راستان» ویژه بانوان ۳۱ بازیگری که در جشنواره فیلم فجر مسیر حرفه‌ای‌شان تغییر کرد کنسرت موسیقی آذربایجانی میزبان بانوان می‌شود

0

خائن کشی؛ تحریف تاریخ معاصر!

  • کد خبر : 38406
  • ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۰:۰۵
خائن کشی؛ تحریف تاریخ معاصر!
فیلم خائن کشی قرار بوده یک بازگشت جانانه برای کیمیایی باشد و او را دوباره احیا کند اما تنها تبحری که در فیلم وجود دارد، کمترین ارتباط را هم به شخص او دارد.

محمدرضا دلیر*- خائن کشی به وقایع سال ۲۹ و مسئله ملی شدن صنعت نفت می پردازد که در جریان آن، گروهی از مردم بسرکردگی سارق معروف، مهدی بلیغ، دست به دزدی از بانک ملی می زنند تا به مصدق و نهضت ملی او کمک کرده باشند، غافل از اینکه این سرقت تبعاتی برای آنها دارد.

داستان فیلم، در خلال سرقت و تعقیب و گریز سارقان اتفاق می افتد، بنابراین شاهد صحنه های زیادی از درگیری های مسلحانه، زخم و خونریزی هستیم. همچنین سیگارکشیدن، الکل نوشیدن و قمار بازی از جمله مواردی است که در فیلم به آن اشاره می شود و نمی توان آن ها را نادیده گرفت.

بپردازیم به داستان خائن کشی؛ الان حدود سال ۱۳۳۱است. خرید نفت ایران تحریم شده است و دولت محمد مصدق برای تأمین هزینه ها، اقدام به چاپ اوراق قرضه ملی کرده است و از مردم می خواهد تا برای کمک به ملی ماندن این صنعت و سرپاماندن دولت، این اوراق را خریداری کنند. قرضی که آنها به دولت می دهند و در ازای آن سالانه شش درصد سود دریافت می کنند. گروهی از طرفداران دولت مصدق، برای تأمین پول لازم برای خرید این اوراق، در روزی که خورشید گرفتگی رخ می دهد، به بانک ملی دستبرد می زنند. فیلم خائن کشی ماجرای این دزدی و وقایع بعدش را تعریف می کند.

مسعود کیمیایی مثل همیشه داستانی درباره رفاقت و عشق روایت کرده است. در همان ابتدا، قبل از ورود شاهرخ و مهدی به بانک، شاهرخ می گوید من نمی گذارم تو جلوی تیر بروی و بدین گونه طرح رفاقت آن ها مطرح می شود و تا انتها نیز ادامه می یابد. اما آنچنان که از کیمیایی این سالها بر می آید، باز هم باحضور و هجوم فرمایشی این عناصر به ذهن مخاطب روبرو هستیم!

آنچه از ابتدا در ذوق می زند، بی ظرافتی های کیمیایی در طراحی موقعیت هایی است که اطلاعات مورد نیاز برای پیشبرد داستان را در آن ارایه دهد. نمونه واضح از این موضوع را می توان در فیلم قیصر ملاحظه نمود. جایی که در سکانس ابتدایی، دایی و مادر فاطی را میبینیم که در بیمارستان نشسته اند و منتظرخبری از او هستند. در همین لحظه، زنی چادر به سر هم روی یکی از این صندلی ها نشسته است. نمی دانیم او کیست و برای چه در آنجا حضور دارد . تنها چیزی که با پیش رفتن فیلم معلوم می شود این است که حضور آن زن در آن لحظه و در آن مکان فقط به این دلیل است که کیمیایی بتواند از پس گفتگوهای او با دایی یا مادر، اطلاعات لازم را به مخاطب بدهد. همین!

باند سرقتی که در فیلم خائن کشی با آن مواجه هستیم متشکل از زن و مرد است. آن زمان تنها تشکیلات سیاسی که می توانست چنین ساختاری داشته باشد، حزب توده است که از سوی دولت رسمیت ندارد اما فعالیت می کند. آنچه عجیب است این است که حزب توده با وجود سیاست پیچیده در برابر دکتر مصدق به طور ویژه با طرح اوراق قرضه مخالف بوده و آن را (فریبکاری دولت) می دانست و از اساس با آن مخالف بود. بنابراین مهم ترین سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که این مردان وزنان اگر متعلق به حزب توده نیستند، پس کیستند.

از سویی دیگر، سرقت از بانک ملی برای کمک به دولت مصدق، از آنجا که بانک متعلق به دولت است، کاری عبث و غیر منطقی است. یعنی در واقع اینها دارند از جیب دولت می زنند که به خود دولت کمک کنند؟ مسئله بعدی داستان وجود زندانی سیاسی در زندان هاست که این هم فاقد سند تاریخی است چراکه اساسا زندانی سیاسی در آن برهه وجود نداشت! همین طور رفتار خصمانه اقلیت با مهدی بلیغ در جایی بعد از سرقت که به میخانه ارمنی پناه می برد و خطاب به صاحب میخانه اشاره ای به اقلیت بودن او و گرفتار شدنش در صورت پناه دادن به او میکند!

دیالوگ هایی در فیلم وجود دارد که انگار بین بازیگران تقسیم شده است تا هرکس به نوبه خود، چهارتا دیالوگ نوشته شده به دست مسعود کیمیایی داشته باشد! دیالوگ ها زمانی که ادا می شوند هیچ تاثیر گذاری ندارند و کنش و واکنشی از سمت دیگر کاراکترها هم نمی گیرند!

فیلم خائن کشی قرار بوده یک بازگشت جانانه برای کیمیایی باشد و او را دوباره احیا کند اما تنها تبحری که در فیلم وجود دارد، کمترین ارتباط را هم به شخص او دارد. ضعف هایی همچون پرگویی در دیالوگ ها و پیچیدگی داستانی در برخی مواقع، ممکن است تاثیر منفی را برتجربه تماشاگران بگذارد.

از نکات مثبت فیلم می توان به طراحی صحنه فوق العاده و با جزییات به خصوص در شیره کش خانه و قاب بندی های منحصر بفرد کیمیایی و فیلمبرداری و نور پردازی متناسب فیلم اشاره کرد.

موسیقی فیلم هم شبیه آثار دفاع مقدسی ساخته شده و هیچ سنخیتی با حال و هوای تهران قدیم و آن روزها ندارد. موسیقی که ضرباهنگی ندارد و گوشنواز نیست!

در ( خائن کشی) جهانی برپا نمی شود تا در آن شاهد باز آفرینی تاریخ معاصر باشیم! در پایان می توان گفت (خائن کشی) به نوعی تحریف تاریخ است به سبک مسعود کیمیایی!

*(منتقد سینما )

لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=38406

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.