سینمایی نیوز- نمایش «مادرم زری سر زا رفت» به نویسندگی محمود خرم آزادی و کارگردانی داود پارسا با هنرنمایی هنرمندان گروه پارسا تئاتر، تولید انجمن هنرهای نمایشی کهگیلویه و بویراحمد، اداره فرهنگ و ارشاد گچساران و حوزه هنری استان و اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان، پیش تر به عنوان منتخب سی و چهارمین جشنواره تئاتر استان کهگیلویه و بویراحمد، به جشنواره منطقه ای در استان بوشهر راه پیدا کرد، و سپس به عنوان یکی از نمایش های برگزیده این جشنواره به نمایش های بخش صحنه ای چهل و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر راه یافت. نمایش “مادرم زری سر زا رفت” روز چهارشنبه پنجم بهمن ماه در مجموعه تئاتر شهر تهران (تالار قشقایی) اجرا داشت و تماشاگران را سِحر فضا و اجرای قوی و دوست داشتنی این متنِ پُر از رنج نمود.
به گزارش خبرنگار تئاتر سینمایی نیوز، داوود پارسا کارگردان نمایش «مادرم زری سر زا رفت» درباره موضوع این نمایش نامه اظهار داشت: این نمایش یک داستان از خانواده ای بومی در استان کهگلویه و بویر احمد، که آسیب دیده از جنگ می باشند را روایت می کند. تک فرزند این خانواده با نام “وارث” به جنگ می رود و مدت ها از او خبری نیست تا اینکه “جهان” پدرِ “وارث” به عنوان رزمنده، عازم منطقه می شود و او نیز از ناحیه اعصاب و روان، مجروح، و درگیر اتفاقاتی درون خانه می شود و تک و تنها داخل اتاق به سر می برد و چشم انتظار تنها فرزندش است که باز گردد.
“پارسا” در همین ارتباط اضافه کرد: همانطور که در نمایش می بینیم،”وارث” در عملیات کربلای ۴ شهید شده است و تا زمان بازگشتِ پیکر شهدای غواص در سال ۹۴، از وی خبری به دست نمی رسد.
این هنرمند گچسارانی همچنین درباره علت نامگذاری این نماش نامه بیان نمود: “جهان” با خانمی به نام “اشرف” سالیانِ سال زندگی می کردند و صاحب فرزند نمی شدند. “جهان” با خواست و رضایت “اشرف”، با خانمی به نام “زری” ازدواج مجدد می کند که زمانِ زایمانِ “وارث” از دنیا می رود و “وارث” در کنار نامادری بزرگمی شود و این تکه کلام “وارث” است که می گوید “مادرم سر زا رفت”. در واقع، داغِ از دست دادن مادر نیز این شهید را اذیت می کند و دلتنگِ مادر است. به این شکل خواستیم بی مادری، تنهایی و مظلومیتِ “وارث” را بیشتر نشان دهیم.
او در خصوص علت پرداختن به سوژه خاطرنشان ساخت: خودِ بنده شخصا آسیب دیده از جنگ هستم و پدر مرحومِ من، از جانبازان دفاع مقدس بودند و من کلا در ژانر دفاع مقدس کارِ نمایشی انجام می دهم و حوزه دفاع مقدس را دوست دارم. این بومی بودنِ متن بود که مرا بیشتر جذب کار کرد. داستان نمایش نیز بر اساس واقعیت از یک خانواده شهید گرفته شده است.
او در مورد ویژگی های ساختاری و محتوایی این اثر که می تواند توسط هیئت داوران دیده شود گفت: ما در یک فضای سورئال کار کردیم و تلاش نمودیم با کد گذاری و گنجاندنِ اِلمان هایی، علاوه بر مخاطب خاص و داوران، برای مخاطب عام نیز قابل درک باشد و عنصری از چشم هیچ کدام پنهان نمی ماند.
وی در مورد کمبودهای حوزه تئاتر یادآور شد: حمایت های خوبی از ما صورت گرفت و دوست می داریم که بیشتر باشد. وقتی آثار در شهرستان ها به تولید می رسند، علاوه بر حضور جشنواره ای، در اجرا های عمومی نیز خواستار حمایت هستند و از تمام بزرگانِ عرصه تئاتر و مسئولین هنر نمایش تقاضا دارم، تئاتر شهرستان ها را در اجراهای عمومی حمایت کنند تا بتوانیم تولیدات مان را به نمایش بگذاریم.
این کارگردان در خصوص موضوع اجرا از شبکه های تئاتر تلویزیونی منطقه و جهان، مخاطب هدف و بازار هدف اظهار داشت: بی شک آرزوی هر هنرمندی است که در صحنه های بین المللی، اثر نمایشی او دیده شود. کمپانی ها و مسئولین نیز کمک کنند تا آثار، علاوه بر اجرای صحنه ای، در تله تئاتر ها نیز بیشتر دیده شود. ما حتی به اجرا در شهرستان ها نیز راضی هستیم، فقط می خواهیم فضا، برای اجرا فراهم شود.
کارگردان نمایش “مادرم زری سر را رفت” در بخش پایانی صحبت های خود افزود: اجرای این نمایش را به شهیدان والامقام “احمد رضا تاج گردون” و “حمید جابرزاده” تقدیم می نمایم که شهدای محله و خیابانی هستند در شهرستان گچساران که ما بزرگ شده آنجا هستیم، در آن محل زندگی می کنیم و خانواده های معزز این شهیدان نیز ساکن آنجا بودند. همچنین جانباز بزرگوار دکتر “قادر آشنا” نیز در سالن، شرف حضور داشتند که اجرا را به ایشان نیز تقدیم نمودیم.
خلاصه نمایش: “جهان” پدرِ “وارث” دستهای پسرش را بسته تا به جنگ نرود. “اشرف” نامادری “وارث”، دستهای پسر را باز کرده است. “وارث” تنها فرزند “جهان” به جنگ میرود و در عملیات کربلای چهار در شرایطی که در جنگ دستهایش را بستهاند به شهادت رسیده و “جهان” بعد از مدتی به دنبال “وارث” به مناطق جنگی میرود و هیچ اطلاعی از “وارث” پیدا نمیکند و خودش هم دچار موج انفجار میشود و “جهان”، ناامید به خانه برمیگردد و هنوز چشم انتظار تنها وارثش مانده است.
در نمایش «مادرم زری سر زا رفت» بازیگرانی همچون داود پارسا، شکوفه عاشوری، راضیه فصیح، ثارالله آذریتون، ابوالفضل پارسا، احمد فرهادی، سمانه منصورآبادی، داود هاشمی، مجتبی توکلی، محمد اسدی و مهدی حسینی حضور دارند. سایر عوامل نمایش «مادرم زری سر زا رفت» طراح صحنه داود پارسا، طراح لباس راضیه فصیح، دستیار کارگردان احسان جابر زاده، طراح و اجرای نور و موسیقی محمد رضایی و اجرای دکور داود هاشمی هستند.
چهل و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر از ۲۵ دی تا ۱۱ بهمن ۱۴۰۱ به دبیری کوروش زارعی در تهران در حال برگزاری است.
گزارش و گفت و گو: تورج اردشیری نیا
عکس: الهام سادات روئین تن