به گزارش سینمایی نیوز و به نقل از ایرانتئاتر، نهمین شب از چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر را به واسطه برگزاری کارگاه آموزشی «شیوههای معاصر اجرا» با تدریس سِریجیت رامانان بازیگر، کارگردان و مدرس تئاتر از هند، گفتوگوی آنلاین رمئو کاستلوچی هنرمند اهل ایتالیا با تنی چند از هنرمندان مدعو حوزه تئاتر و دیدار اتابک نادری سرپرست ادارهکل هنرهای نمایشی و خیرالله تقیانیپور دبیر جشنواره با مهمانان بخش ملل، میتوان شب آشنایی با تجربه خارجیها در حوزه تئاتر دانست. ضمن این که اتابک نادری با والری مالیشف رایزن فرهنگی سفارت روسیه نیز دیدار کرد.
نادره رضایی معاون امور هنری نیز در محوطه تئاتر شهر به تماشای نمایش خیابانی «کالبدشکافی یک نامه ساده» به کارگردانی سعید بادینی از زاهدان به مدت ۴۰دقیقه ایستاد.
در این شب همچنین نادره رضایی معاون امور هنری و محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری به تماشای «ترور» و عماد الرحمونی سفیر تونس به تماشای «گودزیلا: پدیده» نشستند.
نهمین شب از چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به سیاق نامگذاری شبهای این رویداد از سوی دبیرخانه به نام مفاخر هنر ایران، شب عزتالله انتظامی نام گرفت.
تایچی چینی و سوزوکی ژاپنی
نهمین شب از چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با نخستین روز از کارگاه آموزشی «شیوههای معاصر اجرا» با تدریس سِریجیت رامانان بازیگر، کارگردان و مدرس تئاتر از هند همزمان بود. او ظهر روز پنجشنبه، یازدهم بهمنماه در کارگاه نمایش مجموعه تئاتر شهر اقدام به برگزاری این کارگاه کرد.
سِریجیت رامانان در ابتدا به ارائه شرح مختصری از فعالیتهایش پرداخت و سپس از شرکتکنندگان خواست تا لباس تمرین بپوشند و روی صحنه بیایند.
او در طول سه ساعتی که در اختیار داشت، تمریناتی از سبک بازیگری تایچی چینی و سوزوکی ژاپنی را با شرکتکنندگان به اشتراک گذاشت. تمریناتی که رامانان آنها را چکیدهای از تجربیات سیساله تئاتری خود خواند. این هنرمند سپس از شرکتکنندگان خواست تا تمرینی شبیه به بازیهای مرسوم ایرانی انجام دهند.
سِریجیت رامانان در بخش بعدی، تمرین حرکات آهسته را با هنرجویان انجام داد و متذکر شد تفاوت این نوع تمرین با تمرینات قبلی این است که مفصلها و عضلات بیشتری را درگیر میکند و تمرکز و توجه بیشتری را به هر آنچه که در بدن اتفاق میافتاد، میطلبد. کارگاه سه روزه «شیوههای معاصر اجرا» روزهای جمعه، دوازدهم و شنبه، سیزدهم بهمن نیز تکرار خواهد شد.
این کارگاه به علت استقبال قابل توجه، در هر جلسه فقط میزبان تعداد مشخصی از شرکتکنندگان خواهد بود. در این شب همچنین رمئو کاستلوچی هنرمند اهل ایتالیا به صورت آنلاین با تنی چند از هنرمندان مدعو حوزه تئاتر به گفتوگو نشست. این گفتوگوی آنلاین در تالار مشاهیر مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.
دیدار با آن سوی مرزیها
نهمین شب از جشنواره چهلوسوم با دیدار اتابک نادری سرپرست ادارهکل هنرهای نمایشی و خیرالله تقیانیپور دبیر جشنواره با مهمانان خارجی این رویداد همراه شد. جدا از سِریجیت رامانان از هند دیگر حاضران در این دیدار توفیق حیدراُف استاد دانشگاه آذربایجان، ایمان عبدالستار عطاالله از عراق، سمن گرچکو و گریگوری بازاو از روسیه، قاسم استانبولی از لبنان، آراز عبدالرحمن محمد و حسن محمد صالح رحیم از عراق بودند.
اتابک نادری در بخشی از این دیدار گفت هنرمندان خودشان پلهای دوستی را میسازند و ایران، کشوری با تنوع قومی گسترده از دریای خزر تا خلیج فارس، مانند یک فرش رنگارنگ از فرهنگهای متنوع است.
توفیق حیدراُف نیز به گفته خودش پیشتر در جشنواره تئاتر کودک و نوجوان همدان، رشت و اردبیل اجرا داشته است توسعه ارتباطات میان ایران و آذربایجان را حائز اهمیت دانست.
قاسم استانبولی هم تاکید کرد مدیران فرهنگی کشورش علاقهمندند از هنرمندان ایرانی برای حضور در جشنوارههای لبنانی دعوت کنند. سمن گرچکو از روسیه نیز بر نکتهای مشابه تاکید و ابراز امیدواری کرد بتوانند از بهترین آثار تئاتری ایران برای حضور در جشنوارههای خود دعوت کنند.
سِریجیت رامانان نیز نخستین روز از کارگاه «شیوههای معاصر اجرا» را مفید فایده ارزیابی و اضافه کرد جشنوارهها این فرصت را به هنرمندان میدهند که از مرزهای کشور خود عبور و هنر را بدون محدودیت تجربه کنند.
دیدار اتابک نادری با والری مالیشف رایزن فرهنگی سفارت روسیه در ایران دیگر اتفاقی بود که در نهمین شب از جشنواره چهلوسوم رخ داد. در این دیدار اشتراکات فرهنگی ایران و روسیه و وضعیت هنرهای نمایشی در دو کشور مورد بررسی، بحث و گفتوگو قرار گرفت.
از رئیس حوزه هنری تا سفیر تونس
از جمله مهمانان نهمین شب از چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر میتوان به محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری اشاره کرد.
او در این شب با حضور در تالار اصلی مجموعه تئاتر شهر به تماشای نمایش «ترور» براساس متنی از فردیناند فون شیراخ با ترجمه مهدی سردانی و کارگردانی ابراهیم امینی نشست.
این نمایش با بازی بازیگرانی چون مهدی پاکدل و وحید رهبانی پیشتر نیز طعم اجرای عمومی را در تالار دکتر ناظرزاده کرمانی تماشاخانه ایرانشهر چشیده بود.
«ترور» داستان یک خلبان جت جنگی آلمانی را روایت میکند که به خاطر نجات جان ۷۰ هزار نفر حاضر در استادیوم فوتبال به هواپیمای مسافربری که ۱۶۴ سرنشین دارد، شلیک میکند. حالا او در جایگاه متهم قرار گرفته است و با حکم مخاطب نمایش تبرئه یا محکوم میشود.
دیگر مهمان شب نهم جشنواره چهلوسوم عماد الرحمونی سفیر تونس بود.
او که توسط اتابک نادری همراهی میشد به تالار مولوی رفت و به تماشای نمایشی از کشورش نشست.
«گودزیلا: پدیده» به نویسندگی و کارگردانی آوس ابراهیم از کشور تونس نمایشی بود که با همکاری وزارت فرهنگ و تئاتر ملی تونس از شهر بنزرت در چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر اجرا شد. در پایان این اجرا، سفیر تونس و سرپرست ادارهکل هنرهای نمایشی از عوامل نمایش «گودزیلا: پدیده» تجلیل کردند.
از زیگموند تا گودزیلا
نهمین شب از جشنواره چهلوسوم جدا از اجرای نمایش «ترور» و «گودزیلا: پدیده» با اجراهای دیگری نیز همراه بود.
در این شب نمایشهای «میرزا مخنث»؛ برگزیده جشنواره نمایش عروسکی تهران- مبارک به نویسندگی و کارگردانی صالح رجایی در تالار چهارسو، «گمشده» به نویسندگی و کارگردانی عاطفه کوشکی در تالار سایه و «گورپلاس» به نویسندگی وهاب و شهاب مهربانپور و کارگردانی شهاب مهربانپور در تالار قشقایی اجرا شدند.
همچنین «الف- غین- میم یا همه چشمها برای او» به نویسندگی و کارگردانی افشین زمانی در تالار دکتر ناظرزاده کرمانی و «زیگموند» در تالار استاد سمندریان روی صحنه رفتند.
«زنگار و آینه» به نویسندگی شادی غفوریان و کارگردانی محمدجواد استادی از مشهد و «قلادهای برای سگ مرده»؛ معرفی شده از سوی جشنواره تئاتر افراد دارای معلولیت براساس نمایشنامهای از محمد چرمشیر با کارگردانی غلامرضا عربی در تالار حافظ و تماشاخانه سنگلج روی صحنه رفتند.
در این میان «زیگموند» به نویسندگی و کارگردانی مهرداد کوروشنیا که پیشتر نیز در تالار استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه رفته بود با استقبال قابل توجه مخاطبان همراه شد. این نمایش داستان کابوسهای دو روز پایانی زندگی زیگموند فروید فیلسوف و پدر علم روانکاوی و نظریهپرداز تاثیرگذار قرن بیستم از نگاه مهرداد کورشنیاست.
در بخش نمایشهای خیابانی نیز «شال قرمز»، «ارابه مرگ»، «بازگشت به میدان»، «کالبدشکافی یک نامه ساده»، «جیمی جامپ» و «ماهی قرمز» در محوطه مجموعه تئاتر شهر اجرا شدند. «اتنو» به کارگردانی شیشکینا انایوریونا از روسیه نیز در پهنه رودکی اجرا شد. «کلوخ» در محوطه میدان هفت تیر و «حسنک» در ایوان انتظار متروی میدان ولیعصر دیگر نمایشهای بخش خیابانی بودند. در بخش بهعلاوهفجر نیز نمایشهای «داماهی» و «پلاتو باغچهبان» در تالار محراب اجرا شد.
نهمین شب از جشنواره چهلوسوم، با روی صحنه رفتن ۹ اثر در بخش صحنهای، ۹ اثر در بخش خیابانی و ۲ اثر در بخش بهعلاوهفجر به پایان رسید. چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر از سوم تا سیزدهم بهمنماه به دبیری خیرالله تقیانیپور در حال برگزاری است.