به گزارش سینمایی نیوز و به نقل از روابط عمومی رسانه ملی در ابتدای این نشست، حسن عابدینی معاون امور استانها با اشاره به برپایی این جشنواره در استان کردستان عنوان کرد: میزبانی کردستان برای این رویداد موسیقی اتفاق بزرگی است که شامل همه مراکز صداوسیما میشود با حضور ۳۳ مرکز استانی این جشنواره هشتم تا یازدهم مهرماه در شهر سنندج برگزار میشود.
وی افزود: رسانه ملی موسیقی نواحی و شعرهای محلی را صرفا یک گونه و ژانر نمیبیند بلکه موسیقی نواحی بازگو کننده فرهنگی است که قابلیت بازتولید دارد.
معاون امور استانها با بیان اینکه با تلاش هنرمندان صداوسیمای مراکز شاهد تولید قطعات موسیقی بیشماری در استانها هستیم تصریح کرد: موسیقی در ادوار مختلف تاریخی توانسته دین خود را به جامعه ما و نواحی مختلف کشور ادا کند که شاید مصداق عینی آن نقش موسیقی نواحی در جریان دوران دفاع مقدس و ایجاد روحیه حماسی در بین مردم و رزمندگان بوده است.
عابدینی با اشاره به چارچوب سند تحول در رسانه ملی ادامه داد: جشنواره شعر و موسیقی میتواند هر دو موضوع عدالت گستری و هویت محوری که پایههای اصلی سند تحول در صداوسیما هستند را با هم دنبال کند.
وی ادامه داد: نگاه هویت محوری در این جشنواره بر حضور همه جانبه اقوام ایرانی تاکید دارد و عدالت گستری نیز بدان معناست که همه اقوام خود را در آنتن رسانه ملی ببینند.
در ادامه معاون امور استانها عنوان کرد: موسیقی نواحی باید به سمت تعالی پیش برود و از دلایلی که این موسیقی توانسته ظرفیت خود را در گذر زمان نشان دهد و از موسیقیهای دیگر فاصله بگیرد عجیبن شدن با کلام است.
عابدینی شعر و موسیقی نواحی را گنجینهای بزرگ برای صداوسیما دانست و گفت: سالانه هزار اثر به شکل موسیقی بیکلام یا با کلام و نماهنگ تولید میکنیم که برخی ملی و حماسی و برخی اجتماعی هستند. همچنین در حوزههای مختلف این اقدام صورت گرفته و در سالهای آینده با وجود این جشنواره، این هنر میتواند به یک گنجینه بزرگ بدل شود.
معاون امور استانهای سازمان صداو سیما خاطرنشان کرد: غیر از سریال «سنجرخان» که در حال تدوین است و به زودی از آنتن ملی پخش خواهد شد، سه سریال دیگر در مرحله نگارش هستند. «مستوره اردلان» اثری درباره شهیده فاطمه اسدی است و پیش تولید آن شروع شده، همچنین سریالی درباره «ساروبیره»، سردار افسانه ای بانه در جنگ چالدران در دست تولید است. تلاشمان این است که سالانه حداقل ۳ سریال در منطقه کردستان بسازیم و آرام آرام به سمت نشان دادن هویت فرهنگی و عدالت رسانهای همه مناطق خواهیم رفت.
فرصتی برای معرفی ظرفیتهای کردستان
در ادامه اسماعیل زارعی کوشا استاندار کردستان برگزاری جشنواره شعر و موسیقی اقوام ایرانی را اتفاقی ماندگار و تاثیرگذار در عرصه موسیقی دانست و گفت: کردستان در این عرصه آوازه جهانی دارد.
وی یکی از مهمترین مولفههای تقویت انسجام ملی را موسیقی اقوام دانست و گفت: استان کردستان ظرفیت بسیار فوقالعاده ای دارد که باید توجه ویژه به آن داشته باشیم. موسیقی در کردستان به عنوان گونهای از موسیقی فولکلور به ویژه در دوران انقلاب و دفاع مقدس سهم داشته است و هنرمندان با بهره گیری از موسیقی کردی در این دوران رسالت خود را ایفا کردند.
استاندار کردستان با تأکید براینکه باید از چند جنبه در حوزه فرهنگ وهنر بر ظرفیتهای استان متمرکز شد بیان کرد: امسال میزبان اولین جشنواره موسیقی اقوام ایرانی در شهر سنندج هستیم. امیدواریم پایه گذاری اولین جشنواره را به خوبی انجام دهیم. خوشبختانه گروههای خوبی از سراسر کشور شرکت کردند و میزبان گروههایی هم از اقلیم کردستان بودهایم. با توجه به اینکه سنندج شهر خلاق موسیقی است تلاشمان این بوده که این موسیقی به ثبت جهانی برسد.
استاندار کردستان برگزاری جشنواره شعر و موسیقی اقوام ایرانی را فرصتی بسیار خوب برای انعکاس ظرفیتهای موسیقی اقوام دانست و خاطر نشان کرد: بیش از 33 شبکه استانی و چند شبکه سراسری در کشور در طول دوران برگزاری جشنواره، فرهنگ، آداب و رسوم و پتانسیلها استان کردستان را بر روی آنتن برده و منعکس میکنند.
به گفته زارعیکوشا این جشنواره یک کار مشارکتی است و بر اساس شرایط و متناسب با موضوع و توانمندیهای بومی فعالیت میکند تا مجموعه فاخری از هنرمندان شعر و موسیقی اقوام مختلف ایران را معرفی و به نمایش بگذارد.
بردن جشنواره به بافت اجتماعی شهر
علی مرادی مدیرکل صداوسیمای کردستان نیز اظهار کرد: موسیقی اقوام نقش بارزی در همبستگی اجتماعی دارد و بر ارزشهای فرهنگی و شکلگیری جریانهای اجتماعی تاثیر دارد. این جشنواره نیز با محوریت سند تحول رسانه ملی شکل گرفته که ایده آن از سفر رئیس رسانه ملی به کردستان در اردیبهشت ماه سال جاری و تأکید دکتر جبلی بر توجه به موسیقی استانی شکل گرفت.
وی در ادامه اظهار داشت: سنندج شهر خلاق موسیقی و استان کردستان مهد موسیقی و آیینهای بسیاری بوده و این بستر به خوبی برای چنین مراسمی فراهم است. این جشنواره در بحث وحدت و آشنایی هنرمندان با ظرفیتهای موسیقی دیگر اقوام، یادبود هنرمندان فقید، تجلیل از پیشکسوتان بزرگ موسیقی و پاسداشت داشتههای فرهنگی اقوام ایران زمین شکل گرفته است.
مرادی با تأکید براینکه موسیقی قدرت بیشتری برای ایجاد وحدت و همدلی نسبت به سایر هنرها دارد ابراز داشت: موسیقی سنتی اقوام برگرفته از آموزههای اجتماعی و دینی و بستر بسیار خوبی برای ایجاد همدلی و وحدت است.
مدیرکل صداوسیمای کردستان از تجلیل از مفاخر شعر و موسیقی ایران زمین در حاشیه جشنواره موسیقی اقوام در سنندج خبر داد و اظهار کرد: برنامههای متعددی برای ایجاد فضای شاد و بانشاط در استان پیشبینی شده است.
وی افزود: در اولین دوره این جشنواره ۴ هزار و 521 اثر به دبیرخانه ارسال شد که از بین آنها ۲۸۰ اثر توسط هیئت انتخاب و بازبینی مورد توجه قرار گرفت. هیئت داوران که همگی از اساتید بنام و پیشکسوت عرصه موسیقی هستند ۲۵ اثر را از ۱۸ قوم برای اجرا در کردستان انتخاب کردند.
مدیرکل صداوسیمای کردستان با اشاره به افتتاحیه و اختتامیه این جشنواره بیان کرد: جشنواره افتتاحیه و اختتامیه دارد و چندان رقابتی نیست. در حوزه آیینی، دفاع مقدس، از خوانندگی و نوازندگی فعالان قدردانی میشود و یادبودی از ۸ هنرمند شهید خواهیم داشت.
وی مهمترین تفاوت این جشنواره را اجرایی شدن در بافت اجتماعی عنوان کرد و گفت: در مناطق مختلف شهر سنندج استیجهایی طراحی شده و برگزاری جشنواره محصور به سالنهای کنسرت نخواهد بود. همچنین این جشنواره بخش جایزه مردمی هم دارد که براساس مشارکت مردم ارائه میشود.