سینمایی نیوز- موسیقی نظامی در ایران، سابقه ای کهن دارد. سرودهای جنگی همواره موجب نشاطِ سربازان و تلاشی برای رسیدن به پیروزی بوده است. نقش گروه های موزیک در دوران دفاع مقدس نیز یکی از نقاط مهم فعالیت های یگان های رزم نواز نیروهای مسلح بود. بخشی از نشاط، بهجت و روح حماسی نیروهای مسلح به دلیل اثراتِ هنری و حماسی گروه های موزیک است. با نواختن نواهای حماسی و بهره گیری از ادبیات فاخر ایرانی، شور آفرینی می کنند و این ظرفیتِ عظیمی است که می تواند حرکتِ موسیقیِ حماسی و انقلابی را عزتمندانه تبلیغ کند.
به گزارش خبرنگار سینمایی نیوز، در سومین شب از سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر، ارکستر رزم نوازان دفاع مقدس به رهبری جناب سرهنگ “فاضل عالی شاءن”، یکشنبه شب 30 بهمن ماه 1401 ساعت 18:30 در تالار وحدت به اجرای صحنه ای پرداخت. فرمانده یگان موزیک ارتش جمهوری اسلامی ایران جناب سرگرد “کیان”، امیرِ موسیقی نظامی ایران “تیمسار نعمتی”، استاد “صالحی” از اساتید موسیقی نظامی، “هانیه رستمیان” پرچمدار کاروان تیم ملی ایران در مراسم افتتاحیه بازی های المپیک ۲۰۲۰، از مهمانان ویژه این مراسم بودند که در تالار شرف حضور داشتند. پایان بخش برنامه ارکستر رزم نوازان، اجرای قطعه “ای ایران”، به اندازه ای رشک انگیز بود که یک بار دیگر نیز مجددا نواخته شد و به درخواست رهبر اکستر، حضار با قلب شان این ترانه را خواندند.
سرهنگ “فاضل عالیشان آریمی” فرمانده یگان رزم نواز دانشگاه علوم انتظامی امام حسن مجتبی (ع) متولد ۱۳۴۸ در شهرستان ساری است. وی از سال ۱۳۶۷ فعالیت هنری و موسیقی خود را آغاز کرد و نزد اساتید بزرگی چون امیر سرتیپ “نعمتی”، سرهنگ “علی اکبر کرد بچه” و استاد “مرتضی پور” آموزش دید. “عالیشان” همچنان به فعالیت های خود در زمینه آموزش یگان رزم نواز و رهبری آن ادامه می دهد و توانسته مقام های متعددی را در جشنواره های موسیقی نیروهای مسلح کسب کند.
سرهنگ “فاضل عالیشان” فرمانده یگان رزم نواز دانشگاه علوم انتظامی در گفت و گو با خبرنگار فاش نیوز اظهار داشت: سلام و درود خدمت ایثارگران عزیز دارم که بنده خدمتگزار ایشان در یگان رزم نوازان می باشم. یگان موزیک رزم نوازان از دانشگاه پلیس سابق و علوم انتظامی حال حاضر، نماینده فراجا در سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر هستیم که در تمامی طول هشت سال دفاع مقدس، با نواختنِ رزم نوا ها و آهنگ های رزمی، ایجاد شور و شعف و انگیزه به رزمندگان اسلام می نمودند و در ایجاد روحیه بخشی به سربازان وطن در زمان جنگ، تاءثیر مثبت و نقش ویژه ای ایفا داشتند.
رهبر ارکستر رزم نوازان دفاع مقدس خاطرنشان ساخت: با توجه به اینکه ۲ سال پیاپی در میان نیروهای مسلح به مقام نخست دست یافتیم، امسال به عنوان نماینده نیروهای مسلح، با افتخار به این جشنواره دعوت شدیم و در خدمت ملت عزیز و شریف ایران اسلامی هستیم و انشاالله بتوانیم به خوبی ایفای نقش نماییم و همچنین پرچم نیروی انتظامی را در میان نیرو های مسلح برافراشته داشته باشیم و نماینده خوبی برای فراجا باشیم.
وی درباره رپورتار (لیست قطعه) که به اجرا گذاشته می شود بیان نمود: قطعه ایران، قطعه آزادی، قطعه پیروز اختران، قطعه کسروی، قطعه ستارگان سوزا، قطعه قهرمان، قطعه پیروزی، قطعاتی است که اجرا می نماییم. اجرای امشب شامل یک قطعه موسیقی ایرانی در دستگاه شوشتری ساخته استاد کسروی به نام “همچو فرهاد”، قطعه “پیروز اختران” که به یاد زنده یاد استاد “اسفندیار قره باغی” اجرا می نماییم، همچنین سرود “آزادی” را با خوانندگی استاد “شاهمراد” به اجرا می گذاریم. تِمِ اصلی و غالبِ این آثار رزمی و نظامی است و سامل سرود های حماسی می شود.
مسوول رسته موزیک دانشگاه علوم انتظامی در مورد لزوم حمایت ها و هدایت هایی که از موزیک نظامی می بایستی صورت پذیرد تصریح کرد: با وجودی که دوستان و خدمت گزاران با علاقه و عشق کار می کنند، اما موزیک نیرو های مسلح یک مقدار مظلوم واقع شده است، و در مقایسه با رسته های دیگر موسیقی، کمتر به آن بهاء داده می شود. به گونه ای که این موزیک در مقیاسِ میدان و صبحگاه، خواستار دارد و متاءسفانه به آن حرفه ای نگاه نمی شود و رسیدگی، شدیدا کم می باشد. زائقه ها نیز کمی عوض شده است و بسیاری مشتاق موسیقی پاپ می باشند. به طور کل، زمانی که پای درد و دل همکاران و دوستان در ارتش و نیروی هوایی نیز می نشینم، این عزیزان هم خواستارِ بهاء روزافزونی می باشند.
او در همین ارتباط افزود: تهیه کنندگان و سردبیران و کارگردانان برنامه های رادیویی و تلویزیونی اگر از ما درخواست نمایند، آثارمان را با اشتیاق در اختیارشان قرار می دهیم تا در برنامه های مختلف مناسبتی و ایام الله پخش نمایند و شوری در مردم برانگیزند. حتی اگر سفارش کار داشته باشند، بنده با کمال میل بر روی اشعار ایشان، ملودی گذاشته، اجرا می نماییم و تحویل می دهیم. می شود تدبیری اندیشید که آهنگ سازی محدود به یک طیف خاص نشود. در این سی و چند سالی که بنده فعااپلیت می کنم، تا به حال پیشنهادی از خارجِ سازمان به من نشده است و تمامی فعالیت ها، درون سازمانی و داخلی بوده است.
دارنده رتبه نخست ارکستر نظامی نیروهای مسلح تاکید کرد: ما در بخش مسابقه حضور نداریم و توسط مسئولان جشنواره به عنوان مهمان دعوت شدیم تا علاقه مندان، تکنیک و اجرای ما را مشاهده نمایند و متوجه چنین موزیکی شوند. حتی ۲ قطعه را که گرو های موسیقیایی خارجی اجرا می نمایند، ما به خوبی با بهترین کیفیت اجرا می کنیم. ما به اندازه کافی نوازنده و خواننده های قوی و حرفه ای داریم، اگر به این گروه موزیک ما رسیدگی گردد و بهاء بیشتری داده شود و به ما اطمینان کنند، ما می توانیم آرمان های انقلاب اسلامی و فرهنگ ایران زمین را به طور حرفه ای به جهان صادر نماییم. چیزی از موسیقی جهانی در سطح اروپا و قاره های دیگر جهان کمتر نداریم.
این استاد موزیک دانشگاه در اشاره به ویژگی های خاص قطعات ارکستر گفت: ویژگی خاصی که به لحاظ فنی و تکنیکی، در ارکستر من به چشم می آید، صدای ارکستر است. در این موزیکِ نظامی به کوک و ریتم و تکنیک و ریزه کاری ها، دقت قابل توجهی شده است. از آن جایی که بنده، خود، نوازنده بودم و ۵ سال نیز اضافه خدمت نمودم و در حالِ ۳۵ سال خدمت می باشم، تمامی تلاشم این است که صدای نَرم و خوبی از موزیکِ من شنیده شود، مخاطب فرار نکند بلکه متوجه بِده و بستان ها در میان سازها از ترمپت تا کلاینت و ساکسیفون باشد و سازها را از یکدیگر تفکیک کند و جذب اجرا شود. ساز تخصصی بنده در بدو خدمت که باریتون می نواختمو در ارتش آموزش دیدم؛ با وجودی که در نیروی انتظامی خدمت می کنم. اوایل خدمت، هنرستان نداشتیم و ۲ سال شبانه روز آموزش می دیدم، در ادامه نیز در طول خدمت، ساکسیفون، کلاینت، ترومپت و این اواخر نیز فلوت می نوازم.
وی گفت: من ۵ دوره مقام اول را از سال ۷۰ تا ۸۵ کسب نمودم. دانش آموخته دانشگاه پلیس نیروی انتظامی باشم. سپس درجات را طی نمودم و ۶ دوره فرمانده هنرستان موزیک فراجا شدم. اکثر نوازندگان محترم نیروی انتظامی سطح کشور از هنرجویان بنده بودند. این اواخر نیز به مدت ۲ سال فرمانده موزیک ستاد فرماندهی بودم و بیشتر از یکسال است که در خدمت دانشجویان موزیک دانشگاه هستم و الحمدالله در همین مدت به مقام اول کشور دست پیدا نمودند و به همین خاطر نیز اینجا در این جشنواره حضور داریم. دوستان نوازنده ای همچون آقایان “مسعود افشار” که ترمپت می نوازند، “امامی”، “جعفری” که کلارینت می زنند، “اصغر ضیایی کیا” نوازنده فلوت پیکولو،”حجت همراه” نوازنده ساکسوفون، “خناری”، “صبحی” نوازنده باریتون، “آرمان” نوازنده ترمبون همه گی بی نظیرند.
وی در بخش دیگر صحبت های خود یادآور شد: خدا را شاکرم این جشنواره باعث شد موزیک نظامی، دیده شود، ارزش و شاءن خود را به مردم عزیز نشان دهد و انشاالله مخاطبان خود را جذب نماید. من از مردم عزیزمان خواهش می کنم بیش از پیش به موزیکِ نظام، انبساط خاطر داشته باشند. پرسنل بنده همه گی از فرزندان همین ملت هستند، عاشق می باشند و با تمام وجود کار می کنند، دوست می داریم دیده شوند و انگیزه بگیرند.
سرهنگ “عالیشان”در بخش پایانی صحبت های خود یاد اساتید پیشکسوت خویش را گرامی داشت و گفت: از استاد “کردبچه” استادِ خودم تقدیر می کنم که موسیقیِ ما هر چه دارد از آنِ پیشکسوتان است و شاگرد باید حقِ استاد را به جا آورد. از دیگر اساتید موسیقی نظامی که در سالن شرف حضور دارند همچون استاد “صالحی” تقدیر می کنم. الحمدالله فراجا چندین سال است انرژی خوبی به روی این موزیک گذاشته است و جا دارد همینجا از زحمات سردار “شرفی”، جانشین معاون هماهنگ کننده قدردانی داشته باشم که در مدت ۴ سالی که تشریف آورده اند خیلی به این موزیک بهاء بخشیدند و از ما پشتیبانی نمودند؛ به نحوی که موزیک ما در ۳ سال اخیر بسیار مقام آور شده و حتی ۲ سال پیاپی به مقام اول نیروهای مسلح دست پیدا کردیم. همچنین از دکتر “یونس عابدی” مدیر کل سابق قضایی انضباطی ناجا که موزیک ناجا زیر نظر این بخش می باشد و پشتیبانی قوی و بسیار خوبی از ما داشتند کمال قدردانی را دارم.
اسامی یگان رزم نوازان؛ یگان موزیک دانشگاه افسری و تربیت پلیس امام حسن مجتبی (علیه السلام)
محمد رضا نوچه ناسار، سید حمید حسینی اصل، داود سعادت شایسته، رضا کاظمی، حسین صبحی، محمد بیک محمدی، محرمعلی صبوری، سلیمان اسکندری، مصطفی رحیمی، احمد سرافراز، مسعود افشاری، حمید محمد نظامی، طهمورث شاهمراد، محمد نجف زاده، حمید یزدانیفر، علیرضا آقا احمدی، علیرضا بیگدلی، رضا سودای چراغی، بابک باقری، مهیار رزمجو، وحید نوروزی، سپهر احمدی، وهاب کولیوند، مهدی سلیمی خاقانی، عرفان خدادوست، آرمان ندری، مهدی خانی، علی رز لانسری، ابوالفضل شریفی، علی همتی، احسان نظری، پوریا مشعشعی، محمد اسدی، شاهین قبادی، حامد زمانی، سجاد مصدقی، علی باریکلو، سید رضا حسینی، پوریا خناری، امیر حسین جعفری، علیرضا رحیمی پور، مهدی رشوند، مهدی شهسواری، امیر محمد شعبانپور، کمیل صالحی، مجید صالحی، احمد فصیح رامندی، سید مجتبی مسجدی، علیرضا میانرودی، سید علی میرعمادی، ابوالفضل مردعلی، محمد عبدلی، امیر حسین علیزاده لاریمی، مهدی نظری خوشکامه، سید جواد هاشمی نژاد، علیرضا ضیایی کیا، هامان منصوری، رضا اسداللهی، محمد اسداللهی، اسماعیل اسماعیل تبار، علیرضا حمزه لو، عنبرستانی، علی مکی، امیر سالار امامی، علیرضا پروانه، نیما حسنه، حمزه پاپی، امیر حسین کرمیان، امیر حسین طاهری، توحید وجدانی، امیر رضا کولیوند، محمد رضا محمدزاده، مهدی مردی، محمد هادی کرمی، محمد نوروزی، محسن جمشیدی، علی جاویدپور، حسین بهمنی، علیرضا میرزا محمدی، سید محمد میرزا موسوی، علیرضا منتظری، محمد دارباز
سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر از 28 بهمن تا 3 اسفند ماه در تهران و 14 استان کشور به دبیری بهزاد عبدی در حال برگزاری است.
گزارش و گفت و گو: تورج اردشیری نیا
عکس: الهام سادات روئین تن