به گزارش سینمایی نیوز و به نقل از روابطعمومی خانه موسیقی ایران، مراسم «شب چله» عصر روز گذشته ۲۸ آذر ماه با استقابل هنرمندان عرصه موسیقی در این خانه برگزار شد. حافظخوانی، اجرای موسیقیهایی از نواحی مختلف ایران و نقالی بخشهایی از این مراسم بود.
برنامه «شب چله» با اجرای دونوازی صابر القاصی و حسین مرادی هنرمندان لرستانی آغاز شد. در ادامه حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی ایران ضمن خوشامدگویی به حاضران گفت: یکی از فلسفههای مهم «شب چله» همین دورهم بودن و معاشرت دوستان با یکدیگر است به خصوص در روزگار کنونی که بهدلیل مشغلهها و گرفتاریهای همگان فاصلهها بیشتر شده است.
او با بیان اینکه ایران تنها مرزهای جغرافیایی نیست، عنوان کرد: وقتی از ایران سخن میگوییم از خاک و یک سری بنا نمیگوییم بلکه از تمدنی کهن، آثار و کتب ارزشمند و آیینهای باشکوه ایرانی صحبت میکنیم.
این هنرمند افزود: بنابراین آنچه که طی این سالها خیلی رایج است تاکید بر آئینهای ایرانی و نگهداشتن آن است چراکه مردم طی این سالها احساس کردند که افراد و فرهنگهای مهاجمی قصد دارند، آئینهای ایرانی را کمرنگ کنند. بنابراین بخشی از این موضوع یک واکنش است اما واقعیت این است که بیاییم و بیاندیشیم که تا چه میزان وضعیت و معدل فرهنگی جامعه امروز ما با آن تمدن کهن نسبت دارد؟
او با طرح این پرسش که آیا جامعه امروز ما با فرهنگ و تمدن چند هزار ساله نسبتی دارد؟ گفت: من به جرات میگویم، متاسفانه موسیقی که امروز در جامعه ساری و جاری است هیچ نسبتی با آن تمدن کهن ندارد. بنابراین چنین مسئلهای رسالت ما را سنگینتر میکند. آئینهای ایرانی ظرفهایی هستند که مظروفی نیز داشتهاند. به این معنا که که این آئینها بهانهای بوده برای آن مظروف.
نوربخش در ادامه یادآور شد: اگر گفتهاند در شب چله فال حافظ بگیرید یا شاهنامه بخوانید یعنی بیایید و با این آثار ارزشمند آشنا شوید. بنابراین اگر ما بخواهیم روی یک آئین یا مناسبتی تنها به عنوان یک اسم تاکید کنیم ارزشی ندارد. ما موسیقی ارزشمندی داریم، حافظ، سعدی، مولانا، فردوسی و انبوهی آثار گرانبها که آنها به عنوان میراث به ما رسیده و ما باید به فرزندان و جوانها منتقل کنیم.
در ادامه داریوش پیرنیاکان رئیس هیأت مدیره خانه موسیقی ایران، درخصوص واژه «یلدا» که کاربردی نادرست دارد، توضیح داد و گفت: به جای «یلدا» باید از «چله» استفاده شود و متاسفانه این واژه طی این سالیان اشتباه به کار برده شده است. یلدا لغتی سریانی است و از مسیحیت سریانی به معنای زایش و میلاد وارد فرهنگ ما شده است.
او با تاکید بر اینکه بهتر است ما ایرانیها برای حفظ آیینهایمان از واژه چله استفاده کنیم، اظهار کرد: در فرهنگ ایرانی درفصل تابستان نیز چله تموز داریم و بهتر است از چله به جای یلدا استفاده کرده تا فرهنگ خود را اشاعه دهیم و سعی کرده ایرانیت خود را حفظ کنیم.
نقالی گروه نقالان خانه موزه استاد معین و استاد امیرجاهد به سرپرستی الهه تاجیک با اجرای سارینا صیفی و برسان علیزاده بخش بعدی این مراسم بود.
در ادامه سپیده جندقی و مهران مهرنیا به اجرا و نوازندگی تار پرداختند.
سپس نوازندگی کمانچه و دو تار توسط سارا علیزاده از مازندران اجرا شد.
نوازندگی ویولون توسط دریا روحی استعداد برتر ششمین جشنواره ملی امیرجاهد بخشی از این مراسم بود.
همچنین شیرین محمدی تنبورنواز و خنیاگر کرمانشاه و محسن کریمی دوتار نواز تربت جام نیز در این مراسم اجرا داشتند.
حسن ختام این برنامه نیز به گروه سیمره به سرپرستی مهران غضنفری با نوازندگی تار توسط احسان قاسمی و کمانچه با صابر القاصی و تنبک توسط حسین مرادی از لرستان اختصاص داشت.
طی این مراسم قرعهکشی میان حاضران انجام شد که برای برندگان بیتی از حافظ قرائت و توسط استاد سیدمحسن میرحسینی عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان خطاطی میشد.