سینمایی نیوز
  • امروز : پنجشنبه, ۲۵ اردیبهشت , ۱۴۰۴
  • برابر با : 16 ذی‌القعده 1446
  • و : Thursday, 15 May , 2025 می باشد
کل 9880 امروز 0

خبر فوری

برنامه‌های «جشنواره فیلم مقاومت» تشریح شد موافقت شورای پروانه فیلمسازی سینمایی با ساخت 4 فیلم‌ فراخوان هفدهمین جشنواره ملی تئاتر کوتاه ارسباران (قره‌داغ) منتشر شد عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ موافقت شورای پروانه فیلمسازی غیرسینمایی با ساخت 5 ​فیلم‌نامه فراخوان جشنواره جهانی تئاتر عروسکی شارل‌ویل-مزیر منتشر شد پنج اجرای جدید در تئاتر شهر روی صحنه می‌روند اقتباس و ترجمه، راهی به فهم تازه از آثار است/ معرفی برگزیدگان ششمین همایش مطالعات و آغاز رسمی همایش هفتم آمار مخاطب و فروش سالن‌های اداره کل هنرهای نمایشی اعلام شد موافقت شورای بازبینی با نمایش 8 فیلم غیرسینمایی نشست‌های تخصصی سازمان سینمایی در سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران جشن شصت و دوسالگی انجمن گویندگان برگزار شد انتصابات جدید در سازمان سینمایی اکران خصوصی فیلم «زیبا صدایم کن» در موزه سینما میزبانی سرای هنر صنعت چاپ از 13 چاپخانه صادرات محور در نمایشگاه کتاب شکوه ایران ارتباطی تنگاتگ با کتاب دارد ارائه خدمات به کودکان و نوجوانان در قالب غرفه «کتابخانه عمومی ایران» یارانه ۲۰۰ میلیاردی برای نمایشگاه کتاب آغاز ثبت نام بن کارتهای دانشجویی، طلاب و اعضای هیات علمی از ۱۶ اردیبهشت پایان دو اجرا در مجموعه تئاتر شهر جعفر ذهنی، هنرمند پیشکسوت تئاتر گیلان درگذشت چرا ایران هنوز کارشناسی انیمیشن ندارد؟ ابهام مدیر یک آموزشگاه هنری در پرداخت مالیات فراخوان نخستین جشنواره ملی عکس «خانواده ایرانی» منتشر شد عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ فعالیت سالن کارنامه نشر در سی‌وششمین نمایشگاه کتاب تهران آغاز ثبت‌نام طرح فروش ویژه کتاب‌فروشان از نیمه اردیبهشت‌ماه صدور مجوز اکران برای چهار فیلم استانی با 3 میلیون جمعیت و تنها 5 شهرستان دارای سینما فراخوان ثبت‌نام پانزدهمین آکادمی تابستانی بین‌المللی تئاتر در ایتالیا آیین تجلیل از مدرسان و معلمان هنرستان موسیقی دختران و پسران برگزار شد نمایش‌های جدید عمارت نوفل‌لوشاتو معرفی شدند 4 فیلم سینمایی پروانه نمایش گرفتند دیدار معاون امورهنری و هنرمندان بجنوردی با سفیر ایران در تاجیکستان اکران فیلم های جدید بر پرده سینماها موافقت شورای پروانه فیلمسازی غیرسینمایی با ساخت 7 فیلم‌ اکران «اون شب که بارون اومد» درموزه سینما آغاز نمایش فیلم‌های خارجی در هنرو تجربه با نوری بیلگه جیلان فراخوان هجدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان منتشر شد فراخوان چهل‌‌و‌دومین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران منتشر شد مسترکلاس پیانو در خانه موسیقی ایران شب صداهای ماندگار ناصر شکرایی راد دار فانی را وداع گفت آغاز مرحله‌ی نخست داوری پانزدهمین دوره‌ی جوایز ایسفا بهروز شعیبی دبیر چهل و دومین جشنواره فیلم کوتاه تهران شد پوستر بهترین فیلم جشنواره فجر رونمایی شد آغاز ثبت‌نام دریافت بن خرید کتاب سازمان‌ها و نهادها «هر چی تو بگی!؟»، کمدی بهاری پر خنده سینماها آمار فروش سالن‌‌های دولتی اعلام شد رونمایی از پوستر فیلم سینمایی «اسفند»

3
به بهانه اجرای فیلم تئاتر (کارنامه بندار بیدخش) در خانه هنرمندان

شکسپیر ایرانی!

  • کد خبر : 35388
  • ۱۱ مهر ۱۴۰۳ - ۲۳:۴۰
شکسپیر ایرانی!
اگر ادبیات نمایشی جهان شکسپیر دارد ادبیات نمایشی ایران هم استاد بهرام بیضایی دارد نابغه ای تمام عیار و بی نقص! کسی که به تنهایی بیش از نیم قرن بر تارک ادبیات نمایشی ایران زمین درخشیده است.

محمدرضا دلیر*- بندار دانشمندی است که جام جهان نما را برای جم ساخته است و چنان که بر می آید بیدخش اوست. او با اعتماد کامل، انواع دانش ها را به شاه می آموزد و جم نیز با این دانش ها بر جهان حکم می راند. اما جم بندار را تنها نردبانی از بهر صعود به قله قدر می داند و قدرت نیز چشمانش را کور کرده است. وی بندار بیدخش را فراموش کرده و از بیم اینکه مبادا روزی بندار دانشمند،این دانش ها را به دشمنی بیاموزد ،او را به زندان (رویینه دژ) که ساخته دست و دانش خود بندار است می افکند. بندار در گوشه زندان به گذشته خود می نگرد و افسوس می خورد که چرا آن اندازه نسبت به شاه خوشبین بوده و هنگام ساختن رویینه دژ، دست کم راهی پنهان برای روز مبادا برای خود تعبیه نکرد تا بگریزد.

کارنامه بندار بیدخش را می توان اثری دانست لبریز از مفاهیم ارزشمند، استعاره های قوی و درون مایه ای عمیق از ادبیات خاص بیضایی که بدون وجود این استعاره ها، داستان صرفا متنی خواهد بود گزارش گونه و فاقد عناصر خیال انگیز.

اساسا بیضایی برآن است که مساله هویت، قدرت و دانش را در سه داستان اساطیری که تحت عنوان سه برخوانی شناخته می شود در روزگار امروز با درون مایه ای کهن نشان دهد.

کارنامه بندار بیدخش از نمایشنامه های بهرام بیضایی به همراه دو نمایشنامه دیگر او به نام های اژدهاک و آرش در کتاب سه بر خوانی آمده است. بیضایی نام (برخوانی) را برای این نمایشنامه ها برگزیده است؛ برخوانی برای دو نفر. گویی که دو نفر بدون آنکه در اتاق باشند باخود صحبت کنند و افکار درونی خودشان را به این صورت بیان کنند. در نمایشنامه (کارنامه بندار بیدخش ) ایده اصلی به این صورت بیان می شود که قدرت حاکمه ،دانش را بخدمت خود می گیرد. طرح ایده اصلی در یک اثر و استخراج استعاره های موجود در آن براساس همین ایده مفاهیم بنیادی را مشخص می سازد.

کارنامه بندار بیدخش بابیانی شیوا، استعاره های قوی و متنی موجز و خیال انگیز را بوجود آورده است که خواننده را از یکنواختی متن بیرون آورده و به جهان استعاره ها وارد می سازد.

اگر ادبیات نمایشی جهان شکسپیر دارد ادبیات نمایشی ایران هم استاد بهرام بیضایی دارد نابغه ای تمام عیار و بی نقص! کسی که به تنهایی بیش از نیم قرن بر تارک ادبیات نمایشی ایران زمین درخشیده است. او همیشه استاد است! متاسفم که بگویم استاد بیضایی دلتنگ شماییم! هرکجا که هستید مانا و سلامت باشید!

* (پژوهشگر تئاتر )

لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=35388

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.