به گزارش سینمایی نیوز و به نقل از ایرانتئاتر، دومین شب از چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، با روی صحنه رفتن نمایشهایی از کارگردانان تهرانی و هنرمندانی ساکن گوشههای دیگر ایران و همچنین اثری از آن سوی مرزها، به شبی با گزینههای متفاوت برای تماشاگران، تبدیل شد. در این شب از ۱۰ نمایشی که در بخش صحنهای اجرا شد، ۳ اثر از تهران و باقی آثار از یزد، کرمان، بوشهر، خرمآباد، بیجار و کرج بودند و همچنین نمایشی از قرقیزستان در سالن استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه رفت.
شب میزبانی از وزیر
شب دوم از جشنواره چهلوسوم، با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگوارشاد اسلامی به شبی پر خبر تبدیل شد. او نخست به همراه نادره رضایی معاون امور هنری وزارتخانه، اتابک نادری سرپرست ادارهکل هنرهای نمایشی، خیرالله تقیانیپور دبیر جشنواره، محمدحسین اسماعیلی مدیرکل دفتر برنامهریزی و آموزشهای هنری، نیکنام حسینپور رئیس مرکز روابطعمومی و ابراهیم شریفی مدیرکل فرهنگوارشاد اسلامی استان البرز به تماشاخانه سنگلج رفت و به تماشای نمایش «مرز» به نویسندگی و کارگردانی ندا قربانیان نشست. سیدعباس صالحی پس از تماشای این اثر، به عنوان نمایش برگزیده جشنواره هنرستان هنرهای زیبا بر ایجاد تعامل با وزارت آموزشوپرورش تاکید کرد. او همچنین به توضیح این نکته پرداخت که هنرهای نمایشی چگونه میتواند منجر به شکلگیری وفاق ملی شود. وزیر فرهنگوارشاد اسلامی در پاسخ به وضعیت توسعه تماشاخانه سنگلج نیز ابراز امیدواری کرد سال آینده در ۶۰ سالگی این تماشاخانه، سنگلج بهتری را شاهد باشیم. شب تئاتری صالحی اما در تماشاخانه سنگلج به پایان نرسید. او سپس به تئاتر شهر رفت و در محوطه این مجموعه دو نمایش خیابانی؛ «پلاستیک» به نویسندگی و کارگردانی بهنام کاوه از آبادان و «توپ با توپ» به نویسندگی ناصر کریمینیک و کارگردانی محمد رادمهر از اصفهان را تماشا کرد. دومین شب از جشنواره چهلوسوم برای وزیر با بازدید از دبیرخانه این رویداد به پایان رسید.
نادره رضایی، معاون هنری نیز در ادامه راهی تماشاخانه ایرانشهر شد. او که در شب نخست جشنواره در این تماشاخانه به تماشای «هدویگ» به کارگردانی نادر برهانیمرند نشسته بود، این بار در تالار دکتر ناظرزاده کرمانی، مهمان نمایش «خانه مادری» به نویسندگی امین ابراهیمی و کارگردانی پویا حسنوند از خرمآباد شد.
داماهی و شوالیه ادب و هنر ایران
تماشاخانه سنگلج و مجموعه تئاتر شهر در حالی میزبان وزیر بودند که تالار وحدت مهمان دیگری داشت. محمود دولتآبادی، شوالیه ادبوهنر ایران، با حضور در این تالار به تماشای نمایش «داماهی» به نویسندگی احمد ندافی و الهه کیانی و کارگردانی احمد ندافی از یزد نشست. «داماهی»، تازهترین کار گروه پتواژ، براساس داستان «ماهی و ماهیگیر» اثر الکساندر پوشکین شکل گرفته، تجربه اجرا در کشور روسیه را نیز داشته و به جشنوارههایی از کشورهای تایلند و تونس هم دعوت شده است. خالق «کلیدر»، سپس مهمان ادارهکل هنرهای نمایشی شد و اتابک نادری، سرپرست این ادارهکل با او دیدار کرد.
پیشکسوتان در تئاتر شهر
پنجشنبه، چهارم بهمنماه، در شب دوم از جشنواره چهلوسوم، سالن اصلی مجموعه تئاتر شهر همچون شب نخست، میزبان نمایش «سفرنامه آبجیمظفر» به نویسندگی و کارگردانی قطبالدین صادقی بود. نمایشی با حضور شخصیت محوری قدمشاد، مطربی از مطربان دربار مظفرالدینشاه و آنچه در این دربار بر او میگذرد. در کنار قطبالدین صادقی، دیگر کارگردان پیشکسوتی که در مقام بازیگر هم روی صحنه نمایش خود رفت، حمیدرضا نعیمی بود. او نمایش «اینک انسان» را به نویسندگی و کارگردانی خود در تالار چهارسو روی صحنه برد. جدا از اجرای این دو اثر در بخش ویژه جشنواره چهلوسوم، تئاتر شهر در تالار سایه میزبان نمایش «ویآیپی با طعم مرگ» به نویسندگی و کارگردانی علی صادقیزاده از کرمان و در تالار قشقایی میزبان امین سعدی با نمایش «منگی» بود.
ایرانشهر؛ میزبان نخستین اثر بخش ملل جشنواره
نخستین اثر از میان ۹ اثر حاضر در بخش بینالملل جشنواره چهلوسوم، «یک گوزن مادر» به نویسندگی ادیل بولوربک اوغلو و باختیگول آسانووا به کارگردانی شارشن شیشنوف از قرقیزستان، در دومین شب از جشنواره در سالن استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه رفت. «یک گوزن مادر»، براساس داستانی از افسانههای مردم قرقیز، یک نمایش بدون کلام همراه با لالاییخوانی اجراگران و موسیقی زنده بود.
در این شب همچنین، نمایشهای «دغاگر» به نویسندگی غلامرضا خضری و کارگردانی ساحل صالحی از بوشهر در تالار مولوی و نمایش «دوکانی خوکژین (مغازه خودکشی)» به کارگردانی باقر سروش به عنوان اثر برگزیده جشنواره کردی سقز از بیجار در تالار حافظ روی صحنه رفتند. در بخش نمایشهای خیابانی نیز، به غیر از دو اثری که میزبان وزیر فرهنگوارشاد اسلامی بودند، ۶ نمایش دیگر اجرا شد. در این شب، «چشم آبی»، «۴ ماه و ۱۰ روز» و «به توان نفسهایت» در محوطه بیرونی مجموعه تئاتر شهر اجرا شدند و «چاکرای ریشه» در پهنه رودکی. همچنین فرهنگسرای رازی میزبان «روزی روزگاری در آمریکا» و گذر فرهنگ منطقه عباسآباد میزبان «ساعر۵» بودند. این که «۴ ماه و ۱۰ روز» را فرشته مصطفیپور از قزوین، «چاگرای ریشه» را علی سنامیری از خارک و «روزی روزگاری در آریکا» را آرش رضائی و فرشته چاپلقی از ازنا به بخش نمایشهای خیابانی آورده بودند تنوع حضور آثاری از دیگر شهرها در کنار آثاری از تهران را در شب دوم جشنواره نشان میداد.
«یخزده»، «زندگی در تئاتر» و «منکشی» هم نمایشهایی بودند که در بخش بهعلاوهفجر در تماشاخانههای خصوصی روی صحنه رفتند. تئاتر هامون، خانه هنر دیوار و عمارت نوفللوشاتو میزبانان این آثار نمایشی بودند.
دومین شب از جشنواره چهلوسوم، با روی صحنه رفتن ۱۰ اثر در بخش صحنهای، ۸ اثر در بخش خیابانی و ۳ اثر در بخش بهعلاوهفجر به پایان رسید.
چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر از سوم تا سیزدهم بهمنماه به دبیری خیرالله تقیانیپور در حال برگزاری است.