سینمایی نیوز
  • امروز : دوشنبه, ۱۱ فروردین , ۱۴۰۴
  • برابر با : 30 رمضان 1446
  • و : Monday, 31 March , 2025 می باشد
کل 9608 امروز 0

خبر فوری

اعلام روزهای تعطیل سینما در شب‌های قدر و سال نو تعداد مخاطبان سینماهای کشور در اسفندماه موافقت شورای پروانه فیلمسازی غیرسینمایی با ساخت 5 فیلم‌نامه آغاز اکران نوروزی 4 مستند مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی نگاهی به فیلم «قلب رقه» برگزیدگان هشتمین دوسالانه آلبوم موسیقی معرفی شدند همایش هفتم با موضوع «اقتباس» بهار ۱۴۰۴ فراخوان می‌دهد عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های یکشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۳ انتشار تقویم زمان‌بندی تولیدات سازمان سینمایی به استقبال بهار با جشنواره فیلم های سینمایی شبکه های سیما پرفروش‌ترین نمایش‌های سال معرفی شدند موافقت شورای پروانه فیلمسازی سینمایی با ساخت 8 فیلم‌نامه سال پرکار هنری بنیاد رودکی پایان یافت اعلام جزییات تازه‌ترین جلسه بررسی سند ملی موسیقی کشور تودیع و معارفه مدیران جدید انجمن سینمای جوانان ایران برگزار شد مدیران سی‌و‌ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران منصوب شدند موافقت شورای پروانه فیلمسازی غیرسینمایی با ساخت9 فیلم‌نامه بیش از ۲۰ سایت فروش بلیت تئاتر در کشور فعال است هنرمندانی که امسال از میان ما رفتند و جایشان خالی شد تئاتر در نوروز تعطیل نیست! موافقت شورای پروانه فیلمسازی سینمایی با ساخت 8 فیلم‌نامه افتتاح پردیس سینمایی 9 دی هشتگرد هنرمندانی که سال 1403 آسمانی شدند «لاله» به اکران آنلاین نوروزی رسید از سند سینما، تئاتر و موسیقی تا روند آموزش هنر در جلسه آخر شورای هنر حضور ۲۲۱ ناشر در بخش فروش مجازی کتاب سی‎ودومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم ثبت‌نام ناشران داخلی برای حضور در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نمایش‌ها یک شب به صحنه نمی‌روند نقد فیلم پروین؛ یک پرتره دیدنی! عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های یکشنبه ۱۹ اسفند ۱۴۰۳ نخستین رویداد فرهنگی هنری «هنرگان کتاب» برگزار شد همراه با فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی در پایان هفته ششمین هفته فیلم و عکس تهران برگزار شد ثبت‌نام بخش بین‌الملل سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران آغاز شد «بخوانیم برای ایران» شعار سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران شد پیام تبریک سازمان سینمایی به سازندگان «سایه بلند سرو» و جامعه پویانمایی انیمیشن برگزیده «تهران» فاتح اسکار شد انتشار دو آلبوم باروک از امیرحسین طائی ۵ اسکار برای «آنورا»؛ انیمیشن ایرانی برنده شد اسامی برگزیدگان سیزدهمین جشن مستقل سینمای مستند ایران/ سینمای مستند صدای بی‌صدایان است وقتی قاعده مشخص باشد فرصت ایجاب بیشتر فراهم است جشنواره ای از سریال های ایرانی و خارجی در ماه رمضان و نوروز ۱۴۰۴ جلد اول و دوم کتاب «نوای ویولن» منتشر شد ۱۰ روز تا پایان مهلت ثبت‌نام در اولین دوره جامع فیلم‌نامه‌نویسی انجمن سینمای جوانان ایران فراخوان چهاردهمین جشنواره ملی دانشجویی فیلم کوتاه سایه منتشر شد اجرای طرح اکران افطار تا سحر در سینما‌ها افزایش قیمت بلیت سینماها چهل‌ودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برگزیدگان خود را شناخت سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برگزیدگان خود را شناخت آیین اختتامیه چهل‌ودومین جایزه کتاب سال هفتم اسفند برگزار می‌شود

2

نقد فیلم «امیلیا پرز»

  • کد خبر : 36563
  • ۱۳ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۵
نقد فیلم «امیلیا پرز»
موزیکال آقای اودیار همچون جوکر تاد فیلیپس به درون انتزاع ذهنی کاراکترهای خود می‌رود و قرار نیست آن خط معروف بین درام و موزیکال را ایجاد کند.

محمدرضا دلیر*- «ژاک اودیار» برای هر مخاطبی در سینما با یک اثر ماندگار است؛‌ برخی با «پیامبر»، برخی دیگر با نئونوآر «ضربانی که قلب‌ام از دست داد» و آثاری چون «دیپان» و روایت‌های دیگری که هر کدام هم در سینمای ژانری و هم در کارنامه‌ی فیلمسازی که امضاء دارد به یادگار مانده‌اند.

اما آقای اودیار با «برادران سیسترز» در ژانر وسترن نشان داد که تمایل زیادی به ورود در ژانرهایی دارد که شاید از سینمای او دور باشند. اودیار پس از آن فیلم به‌سراغ درام-کمدی «پاریس، منطقه‌ی سیزده» رفت که دو سال پیش به مرور آن پرداختیم. حال این کارگردان از طریق موزیکالی که گویی پس از «آنت» آقای «کاراکس» ضربان تازه‌ای به این ژانر داده به مکزیک رفته تا از طریق کلیشه‌های اجتماعی درگیر در زندگی مردمان این کشور مخاطب را وارد زندگی ۲ زن و یک مرد کند.

روایت آقای اودیار موزیکال است و گویی از همان ابتدا باید شاهد یکی از کلیشه‌های موزیکال برادوی یا هالیوودیِ نشأت گرفته از آن باشیم. اما «آنت» آقای کاراکس و «جوکر» آقای «فیلیپس» نشان دادند که روح جدیدی در موزیکال‌های قرن بیست‌و‌یک‌ام دمیده شده است.

«ریتا» در یک دفتر وکالت مشغول به کار است و به‌ نوعی دستیار وکیلی معروف است که به دفاع از گناهکاران شهره است. پرونده‌ای که ما را وارد زندگی ریتا می‌کند درباره‌ی مردی است که با خشونت همسرش را کشته و حال قرار است از طریق متنی که ریتا می‌نویسد این عمل را در حد خودکشی تقلیل دهند. موزیکال آقای اودیار همچون جوکر تاد فیلیپس به درون انتزاع ذهنی کاراکترهای خود می‌رود و قرار نیست آن خط معروف بین درام و موزیکال را ایجاد کند.

اما آقای اودیار صرفاً قرار نیست ریتا را درگیر محاکمه‌هایی کند که در مسیر خانه تا دادگاه خلاصه شوند. او پس از این آشنایی بین مخاطب و ریتا، مسیر این کاراکتر را از طریق سرکرده‌ی یک کارتل معروف با نام «مانیتاس» تغییر می‌دهد. مانیتاس با موتیف کلامی «بینگو» در اعترافی که مقابل ریتا انجام می‌دهد قرار است از کالبد مردانه‌ای که او را در بر گرفته رها شود و برای شروع زندگی جدید با هویتی نو درون جنس مخالف خود را در آغوش دنیا قرار دهد. مسیر ریتا و مانیتاس گذشته و «امیلیا پرز» آینده از همین نقطه آغاز می‌شود.

آقای اودیار در موزیکال خود به‌هیچ‌عنوان سعی ندارد مخاطب را درگیر ترانه‌هایی آهنگین و در ادامه رقص‌هایی موزون در کنار کاراکتر اصلی کند. عمده ترانه‌های این موزیکال، مالیخولیای ذهنی کاراکترها یا اعترافات آن‌ها و در نهایت مکالمه‌های نرم‌اشان با یکدیگر است. ترانه‌ها گاه در حد دیالوگ‌های ساده‌ی دو کاراکتر در هم آمیخته می‌شوند.

اما مکمل این انتخاب زیبا باز هم قاب‌هایی است که آقای اودیار در اثر خود می‌بندد. دوربین او محدود به کلیشه‌های موزیکال نیست و حتی نورپردازی درون این قاب‌ها نیز قرار نیست مخاطب را درگیر اشباع رنگ و حتی کانتراست رنگی کند. در عوض دوربین با توجه به جغرافیایی که فیلم در آن می‌گذرد گاه همچون دوربین یک مستند‌ساز از زاویه‌ی صفر کاراکترها را در بر می‌گیرد و گاه همچون یک اثر اکشن و هیجان‌انگیز مخاطب را درگیر تعقیب‌و‌گریزی مرگبار می‌کند.

در بین این هیاهوی انتخاب در فرم بصری آقای اودیار، مخاطب هیچ‌گاه درون‌مایه‌ی اثر را فراموش نمی‌کند. مانیتاس خود را در این اثر می‌میراند و از طریق کالبد جدیدش، امیلیا پرز، تا جایی که می‌تواند سعی در جبران دوران سیاه گذشته دارد. با این‌حال باز هم قرار نیست مخاطب درگیر ملودرامی ساده شود. آقای اودیار در عوض او را به درون حسرت‌ها، نیازها و دوگانگی ذهنی امیلیا پرز می‌برد و همین تناقض‌های ذهنی کاراکتر نیمه‌ی دوم روایت را می‌سازد. چرخش زاویه‌دید روایت از ریتا به امیلیا و حضور همیشگی ریتا همچون یک مشاهده‌گر مداخله‌گر زیبایی فرم روایی آقای اودیار را دو صد چندان می‌کند.

*منتقد سینما

لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=36563

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.