سینمایی نیوز
  • امروز : چهارشنبه, ۱۳ فروردین , ۱۴۰۴
  • برابر با : 2 شوال 1446
  • و : Wednesday, 2 April , 2025 می باشد
کل 9638 امروز 0

خبر فوری

عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های سه‌شنبه ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ سینمای ایران ظرفیت‌‌های بیشماری دارد دیدار نوروزی معاون امور هنری و سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی با خسرو خورشیدی برترین آثار سینمایی ایران و جهان در هفت سین شبکه‌ها دیدار نوروزی رئیس جمهور با علی نصیریان از امیدواری برای ایجاد فرصت‌های تازه تا نقالی، شاهنامه‌خوانی و خاطره‌گویی در روز ملی هنرهای نمایشی پرداخت تعهدات معوقه، رویدادها و فعالیت‌های تئاتری سال ۱۴۰۳ فراخوان جشنواره ملی موسیقی بی‌کلام «خلیج فارس» منتشر شد پوستر روز ملی هنرهای نمایشی منتشر شد آغاز سال کاری معاونت امور هنری وزارت فرهنگ با ادای احترام به شهدا و هنرمندان فقید فراخوان دوازدهمین جشنواره دانشجویی مونولوگ منتشر شد برگزاری رویدادهای تئاتری به مناسبت روز ملی هنرهای نمایشی بازدید نوروزی رئیس سازمان سینمایی از سه پردیس رکورد ده ساله سینمای ایران با فروش بیش از 2 همت در سال گذشته شکسته شد دستمزد خدمات رسانه‌ای و تبلیغاتی تئاتر در سال ۱۴۰۴ مشخص شد همراه با فیلم‌های سینمایی در آخرین شب چهارشنبه سال رامتین شهبازی دبیر‌علمی هفتمین همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران شد / معرفی اعضای هیات علمی همایش تقویم زمانبندی تولیدات در سال آینده منتشر شد پرونده ۲۹۶ متقاضی عضویت در خانه موسیقی ایران در فصل زمستان مورد بررسی قرار گرفت اعلام روزهای تعطیل سینما در شب‌های قدر و سال نو اولویت‌های حمایتی و زمان بندی تولیدات سال 1404 بنیاد سینمایی فارابی اعلام شد تعداد مخاطبان سینماهای کشور در اسفندماه موافقت شورای پروانه فیلمسازی غیرسینمایی با ساخت 5 فیلم‌نامه آغاز اکران نوروزی 4 مستند مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی اولویت‌های حمایتی و زمان‌بندی تولید در سال ۱۴۰۴ انجمن سینمای جوانان ایران اعلام شد نگاهی به فیلم «قلب رقه» برگزیدگان هشتمین دوسالانه آلبوم موسیقی معرفی شدند همایش هفتم با موضوع «اقتباس» بهار ۱۴۰۴ فراخوان می‌دهد عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های یکشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۳ انتشار تقویم زمان‌بندی تولیدات سازمان سینمایی به استقبال بهار با جشنواره فیلم های سینمایی شبکه های سیما پرفروش‌ترین نمایش‌های سال معرفی شدند موافقت شورای پروانه فیلمسازی سینمایی با ساخت 8 فیلم‌نامه سال پرکار هنری بنیاد رودکی پایان یافت جشن اکران سه میلیاردی «بامبولک» برگزار شد اعلام جزییات تازه‌ترین جلسه بررسی سند ملی موسیقی کشور تودیع و معارفه مدیران جدید انجمن سینمای جوانان ایران برگزار شد جلسه هم‌اندیشی انجمن موسیقی ایران و انجمن موسیقی استان تهران برگزار شد مدیران سی‌و‌ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران منصوب شدند موافقت شورای پروانه فیلمسازی غیرسینمایی با ساخت9 فیلم‌نامه بیش از ۲۰ سایت فروش بلیت تئاتر در کشور فعال است برپایی نشست و کارگاه‌های پژوهشی در نمایشگاه موسیقی کودک هنرمندانی که امسال از میان ما رفتند و جایشان خالی شد تئاتر در نوروز تعطیل نیست! موافقت شورای پروانه فیلمسازی سینمایی با ساخت 8 فیلم‌نامه افتتاح پردیس سینمایی 9 دی هشتگرد هنرمندانی که سال 1403 آسمانی شدند «لاله» به اکران آنلاین نوروزی رسید از سند سینما، تئاتر و موسیقی تا روند آموزش هنر در جلسه آخر شورای هنر حضور ۲۲۱ ناشر در بخش فروش مجازی کتاب سی‎ودومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم

3

نقد فیلم «ماده»

  • کد خبر : 36324
  • ۲۳ آبان ۱۴۰۳ - ۷:۱۵
نقد فیلم «ماده»
این فیلم طعنه‌ای هجوآمیز است به دنیایی که شبکه‌های اجتماعی برای زن تصور کرده‌اند.

محمدرضا دلیر*- بارها و بارها طی سه دهه‌ی اخیر سینماگران در تلاش بوده‌اند تا به آن خط فکری‌ای که جنس مؤنث را دارای تاریخ انقضاء می‌داند و دختران و زنان را وادار به مصرف بی‌رویه‌ی داروهای مختلف و انجام عمل‌های زیبایی بی‌رویه می‌کند تشرهای محکمی بزنند. در این میان هم کم نبوده‌اند آثاری که از آن‌ سوی بام افتاده‌اند و تحت تأثیر ووکیسم عملاً از آب گل‌آلود ماهی‌های تازه گرفته‌اند تا خود واژه‌ی زیبایی را زیر سوال ببرند. اما اگر بخواهیم به نزدیک‌ترین مثال سر بزنیم باید انیمه‌ی «آب زیبایی»، محصول کره‌ی جنوبی، را مثال بزنیم. حال خانم «کورلی فرژا» در دومین اثر خود وارد مهلکه‌ای شده که در آن مخاطب با تصویری عریان‌تر از این همهمه‌‌های تجاری و تلقین‌های مختلف روبه‌رو می‌شود.

روایت با سادگی و از نمای بالای سنگفرش ستاره‌های هالیوود آغاز می‌شود؛ جایی که برای یک بازیگر با نام «الیزبث اسپارکل» ستاره‌ای را تعبیه می‌کنند و فصل‌ها و سال‌ها می‌گذرد و ترک‌های زمان روی این یادبود می‌نشیند. خانم فرژا با این گذر ساده‌ی زمانی مخاطب را از جوانی به میانسالی الیزبث می‌برد و روایت خود را با کاراکترها آغاز می‌کند.

شاید رمان معروف اسکار وایلد با نام «تصویر دوریان گری» را مطالعه کرده باشید. در آن رمان با مردی مواجه هستیم که در معامله‌ای با شیطان سعی دارد تصویر زیبای پرتره‌ی خود را به‌جای کالبد اصلی‌اش دچار پیری و زوال کند و این کار تبعات زیادی را برای او به همراه دارد. داستان خانم فرژا اما در باب زنی است که مدیا دیگر او را نمی‌خواهد و همین اعتیاد به دیده شدن است که باعث می‌شود او رو به استفاده از ماده‌ای مرموز بیاورد که هم‌زادی جوان و زیبا را از درون کالبدش بیرون می‌کشد.

رابطه‌ای که خانم فرژا بین الیزبث و «سو» برقرار می‌کند نیازش را از شلوغی‌های سرسام‌آور بیرونی برطرف می‌کند. او با این ایده عملاً مخاطب را از طریق یک کالبد در برابر تضاد پیری و جوانی قرار می‌دهد. کارگردان در روایت خود به نهایت فرار انسان و به‌خصوص جنس مونث را از پیری و سالخوردگی تصویر می‌کند. او در این روایت سعی ندارد از طریق نگاهی که آلوده یه سانتمانتالیسم زرد است مخاطب را در برابر داستانی یک‌سویه و افراطی قرار دهد. خانم فرژا در عوض این افراط را به درون دلهره‌ی جسمی و گاه غیر قابل تحملی می‌برد که در برخی از لحظات باعث رو گرداندن مخاطب از تصویر پیش رو می‌شود.

خانم فرژا در این داستان مرزها را می‌شناسد و هر جا که بخواهد از آن‌ها عبور می‌کند. به‌طور مثال در تصویر کردن تضاد بین بدن چروکیده و بدن شاداب و جوان هیچ مرزی را متصور نیست، اما حتی برای ثانیه‌ای هم مخاطب را درگیر اروتیسم نمی‌کند. از سویی دیگر در پا گذاشتن به درون خون‌افشانی‌های آثار اسپلتر هم مرزها را رد می‌کند و تصویری جنون‌آمیز از کالبدی ارائه می‌دهد که دیگر قرار نیست همان فرم ساده‌ی الیزبث را داشته باشد و در نهایت تبدیل به هیولایی چندوجهی می‌شود.

این فیلم طعنه‌ای هجوآمیز است به دنیایی که شبکه‌های اجتماعی برای زن تصور کرده‌اند. خانم فرژا در روایت خود تأکید بسیاری روی این مسئله دارد که بدن زن تاریخ انقضاء ندارد و تلقین‌های تجاری صرفاً برای اسیر نگاه داشتن این بدن در دنیایی هستند که مردان – که کاراکتر هاروی در این فیلم یکی از آن‌هاست – مدت بهره‌کشی از آن را تعیین می‌کنند.

جای روایت‌های فمینیستی از این دست در سینمای کنونی بسیار خالی است؛‌ روایت‌هایی که وابسته به هیچ نحله‌ی فکری خاصی نیستند و صرفاً ترکیب زیبایی از ذهن فیلمساز خالق خود را ارائه می‌دهند. باید دید که اسکار امسال برای این اثر زیبا چه جایگاهی را در نظر خواهد گرفت و آیا هالیوود اصلاً جایی را برای آن در میان دیگر آثار متصور است یا خیر؛ چرا که این روایت هجوی بی‌پرده در باب عروسک‌های دست‌ساز هالیوودی روی سن‌های کنسرت‌ها و درون قاب آثار سینمایی است و عملاً مخاطب را متوجه استثمار جنسیتی در جای‌جای جهان می‌کند.

*منتقد سینما

لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=36324

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.