سینمایی نیوز
1:07:38
    امروز : شنبه, ۱۶ فروردین , ۱۴۰۴
کل 9638 امروز 0

خبر فوری

عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های سه‌شنبه ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ سینمای ایران ظرفیت‌‌های بیشماری دارد دیدار نوروزی معاون امور هنری و سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی با خسرو خورشیدی برترین آثار سینمایی ایران و جهان در هفت سین شبکه‌ها دیدار نوروزی رئیس جمهور با علی نصیریان از امیدواری برای ایجاد فرصت‌های تازه تا نقالی، شاهنامه‌خوانی و خاطره‌گویی در روز ملی هنرهای نمایشی پرداخت تعهدات معوقه، رویدادها و فعالیت‌های تئاتری سال ۱۴۰۳ فراخوان جشنواره ملی موسیقی بی‌کلام «خلیج فارس» منتشر شد پوستر روز ملی هنرهای نمایشی منتشر شد آغاز سال کاری معاونت امور هنری وزارت فرهنگ با ادای احترام به شهدا و هنرمندان فقید فراخوان دوازدهمین جشنواره دانشجویی مونولوگ منتشر شد برگزاری رویدادهای تئاتری به مناسبت روز ملی هنرهای نمایشی بازدید نوروزی رئیس سازمان سینمایی از سه پردیس رکورد ده ساله سینمای ایران با فروش بیش از 2 همت در سال گذشته شکسته شد دستمزد خدمات رسانه‌ای و تبلیغاتی تئاتر در سال ۱۴۰۴ مشخص شد همراه با فیلم‌های سینمایی در آخرین شب چهارشنبه سال رامتین شهبازی دبیر‌علمی هفتمین همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران شد / معرفی اعضای هیات علمی همایش تقویم زمانبندی تولیدات در سال آینده منتشر شد پرونده ۲۹۶ متقاضی عضویت در خانه موسیقی ایران در فصل زمستان مورد بررسی قرار گرفت اعلام روزهای تعطیل سینما در شب‌های قدر و سال نو اولویت‌های حمایتی و زمان بندی تولیدات سال 1404 بنیاد سینمایی فارابی اعلام شد تعداد مخاطبان سینماهای کشور در اسفندماه موافقت شورای پروانه فیلمسازی غیرسینمایی با ساخت 5 فیلم‌نامه آغاز اکران نوروزی 4 مستند مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی اولویت‌های حمایتی و زمان‌بندی تولید در سال ۱۴۰۴ انجمن سینمای جوانان ایران اعلام شد نگاهی به فیلم «قلب رقه» برگزیدگان هشتمین دوسالانه آلبوم موسیقی معرفی شدند همایش هفتم با موضوع «اقتباس» بهار ۱۴۰۴ فراخوان می‌دهد عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های یکشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۳ انتشار تقویم زمان‌بندی تولیدات سازمان سینمایی به استقبال بهار با جشنواره فیلم های سینمایی شبکه های سیما پرفروش‌ترین نمایش‌های سال معرفی شدند موافقت شورای پروانه فیلمسازی سینمایی با ساخت 8 فیلم‌نامه سال پرکار هنری بنیاد رودکی پایان یافت جشن اکران سه میلیاردی «بامبولک» برگزار شد اعلام جزییات تازه‌ترین جلسه بررسی سند ملی موسیقی کشور تودیع و معارفه مدیران جدید انجمن سینمای جوانان ایران برگزار شد جلسه هم‌اندیشی انجمن موسیقی ایران و انجمن موسیقی استان تهران برگزار شد مدیران سی‌و‌ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران منصوب شدند موافقت شورای پروانه فیلمسازی غیرسینمایی با ساخت9 فیلم‌نامه بیش از ۲۰ سایت فروش بلیت تئاتر در کشور فعال است برپایی نشست و کارگاه‌های پژوهشی در نمایشگاه موسیقی کودک هنرمندانی که امسال از میان ما رفتند و جایشان خالی شد تئاتر در نوروز تعطیل نیست! موافقت شورای پروانه فیلمسازی سینمایی با ساخت 8 فیلم‌نامه افتتاح پردیس سینمایی 9 دی هشتگرد هنرمندانی که سال 1403 آسمانی شدند «لاله» به اکران آنلاین نوروزی رسید از سند سینما، تئاتر و موسیقی تا روند آموزش هنر در جلسه آخر شورای هنر حضور ۲۲۱ ناشر در بخش فروش مجازی کتاب سی‎ودومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم

8

نگاهی به سینمای دفاع مقدس از آغاز تا امروز

  • کد خبر : 24914
  • ۰۸ مهر ۱۴۰۲ - ۹:۵۵
نگاهی به سینمای دفاع مقدس از آغاز تا امروز
با شروع جنگ تحمیلی از سوی عراق به ایران در تاریخ ۳۱ شهریورماه ۱۳۵۹ شاهد تولد سینمایی در ایران بودیم که از آن به عنوان سینمای دفاع مقدس یاد می‌شود.

به گزارش سینمایی نیوز و به نقل از سایت هنر و تجربه، با شروع جنگ تحمیلی از سوی عراق به ایران در تاریخ ۳۱ شهریورماه ۱۳۵۹ شاهد تولد سینمایی در ایران بودیم که از آن به عنوان سینمای دفاع مقدس یاد می‌شود.
اگر بخواهیم به نخستین تلاش‌های سینمای ایران در این زمینه اشاره کنیم باید از فیلم «برزخی‌ها» به کارگردانی ایرج قادری نام ببریم. اگرچه «برزخی‌ها» در زمانی ساخته شد که هنوز عراق به ایران حمله نکرده بود ولی تحرکاتی که در مرز ایران و عراق رخ داده بود، بهانه‌ای شد تا سعید مطلبی، نویسنده‌ی فیلمنامه‌ی این فیلم از این موضوعاستفاده کرده و آن را در روایت ایرانی شده‌ی «هفت سامورایی» خود بگنجاند.

اما نخستین فیلم رسمی سینمای جنگ در ایران، «مرز» به کارگردانی جمشید حیدری بود که  در سال ۱۳۶۰ به نمایش درآمد. پس از توفیق تجاری «مرز» کم‌کم فیلمسازان و تهیه‌کنندگان به ظرفیت‌های این گونه‌ی سینمایی تازه متولدشده پی بردند و به صرافت ساخت فیلم‌هایی با این مضمون افتادند. اما بیشتر فیلم‌هایی که در این زمینه ساخته شدند، از جنگ به عنوان بهانه‌ای برای ایجاد هیجان و صحنه‌های اکشن استفاده می‌کردند. «پلاک» ساخته‌ی ابراهیم قاضی‌زاده، «جانبازان» ساخته‌ی ناصر محمدی، «عبور از میدان مین» ساخته‌ی جواد طاهری و «عقاب‌ها» ساخته‌ی ساموئل خاچیکیان از جمله فیلم‌های جنگی سینمای ایران بودند که با الگوهایی مشابه به سینمای هالیوود که باواقعیت‌های جاری در جبهه‌های جنگ، فرسنگ‌ها فاصله داشتند، ساخته شدند.

اما در نقطه‌ی مقابل و دو سه سال پس از شروع جنگ، فیلمسازانی به عرصه‌ی سینمای ایران وارد می‌شوند که خود، تجربه‌ی حضور در جنگ را داشتند و نگاهشان، با گروه فیلمسازان قبلی تفاوت‌هایی اساسی داشت. از جمله نام‌های شاخص در این زمینه باید به رسول ملاقلی‌پور و ابراهیم حاتمی‌کیا اشاره کرد. اگرچه نخستین آثار این گروه از فیلمسازان، از ضعف‌هایی ساختاری برخوردار بودند اما به مرور و با کسب تجربه، توانستند وجوه تکنیکی را در کنار توجه به محتوای غنی تر، بالا ببرند.

بدین ترتیب بود که سینمای دفاع مقدس توانست از آن هیجان‌سازی‌های کاذب نخستین عبور کرده و شاهد نگاهی واقع‌گرایانه به جنگ باشد. جنگی که حالا در آن شاهد بودیم دشمن لزوما، موجودی عقب‌مانده و کودن نیست که به راحتی مقهور ما گردد. «دیده‌بان» و «مهاجر» هردو ساخته‌ی ابراهیم حاتمی‌کیا، «دیار عاشقان» ساخته‌ی حسن کاربخش و «پرواز در شب» ساخته‌ی رسول ملاقلی‌پور از جمله آثار قابل توجهی بودند که توسط این گروه از فیلمسازان ساخته شد.

در این میان جنگ، به آثار فیلمسازان روشنفکر سینمای ایران نیز، راه یافت. اگرچه این تاثیر، مستقیم نبود و در واقع به اثرات جنگ در فضای جامعه و زیست مردم آن روزگار اشاره داشت. «باشو غریبه‌ی کوچک» ساخته‌ی بهرام بیضایی، «دندان مار» و «گروهبان» هر دو ساخته‌ی مسعود کیمیایی، «بازی بزرگان» ساخته‌ی کامبوزیا پرتوی و «در کوچه‌های عشق» ساخته‌ی خسرو سینایی از جمله آثار قابل توجه در این زمینه بودند.

با به پایان رسیدن جنگ تحمیلی هشت ساله، لازم بود که فیلمسازان این گونه‌ی سینمایی به اثرات جنگ در جامعه‌ی پس از آن دوران بپردازند. به همین دلیل بود که فیلمسازان شاخص این سینما، همچون ملاقلی‌پور و حاتمی‌کیا، دوربین خود را به فضای شهری پس از جنگ آوردند و قهرمانان بازمانده از جنگ را، در بستر اجتماع امروز به تصویر کشیدند. «از کرخه تا راین»، «بوی پیرهن یوسف» و «آژانس شیشه‌ای» هر سه ساخته‌ی ابراهیم حاتمی‌کیا، «مجنون»، «پناهنده» و «نسل سوخته» ساخته‌های رسول ملاقلی‌پور و «کیمیا» ساخته‌ی احمدرضا درویش از به یاد ماندنی‌ترین این آثار هستند.

اما هشت سال دفاع مقدس  دستاورد بزرگ دیگری برای سینمای ایران داشت و آن، رشد تکنیکی تولیدات سینمایی بود. ساخت آثاری همچون «افق» ساخته‌ی رسول ملاقلی‌پور «سجاده‌ی آتش» ساخته‌ی احمد مرادپور، «سرزمین خورشید» و «دوئل» ساخته‌های احمدرضا درویش، ظرفیت‌های تازه‌ای از تولیدات پرهزینه در سینمای ایران را خلق کردند.

همچنین با فاصله گرفتن از جنگ و باز شدن فضا، بستر لازم جهت انجام تجربه‌های تازه در سینمای جنگ فراهم شد. نگاه طنزآمیز کمال تبریزی در «لیلی با من است» و تلفیق فضای سوررئال با مضمون جنگ در آثاری همچون «سفر به چزابه» و«هیوا» ساخته‌های رسول ملاقلی‌پور و «برج مینو» ساخته‌ی ابراهیم حاتمی‌کیا منجر به خلق آثاری ماندگار و متفاوت شدند.

از دهه‌ی هشتاد به بعد، شاهد ساخت فیلم‌هایی با رویکرد ضد جنگ هم بودیم. فیلم‌هایی مانند «اتوبوس شب» ساخته‌ی کیومرث پوراحمد، «ملکه» ساخته‌ی محمدعلی باشه‌آهنگر، «گیلانه» ساخته‌ی رخشان بنی‌اعتماد و «طبل بزرگ زیر پای چپ» ساخته‌ی کاظم معصومی.

سینمای دفاع مقدس در دهه‌ی نود، همچنان به فعالیت خود ادامه داد اگرچه میزان تولیدات آن به اندازه‌ی سال‌های قبل نبود. شاید لازم باشد این گونه‌ی سینمایی برای جلوگیری از تکرار و از دست دادن مخاطب، شاهد نگاه‌های تازه و متفاوت به مسئله‌ی جنگ باشد. در این میان آثاری چون «ایستاده در غبار» ساخته‌ی محمدحسین مهدویان، «تنگه‌ی ابوقریب» ساخته‌ی بهرام توکلی، «شیار ۱۴۳» ساخته‌ی نرگس آبیار، «ویلایی‌ها» ساخته‌ی منیر قیدی و «موقعیت مهدی» ساخته‌ی هادی حجازی‌فر از جمله آثار متفاوت جنگ در یک دهه‌ی اخیر بودند که با واکنش مناسب مخاطبین، همراه بود و چراغ سینمای دفاع مقدس را روشن نگه داشتند.

به یاد داشته باشیم در تمام کشورهایی که تجربه‌ی جنگ را داشته‌اند، همچنان و پس از گذر سالیان دراز، ساخت آثار جنگی ادامه دارد.

لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=24914

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.