به گزارش سینمایی نیوز و به نقل از روابطعمومی خانه موسیقی ایران، مراسم تشییع پیکر زندهیاد فریدون شهبازیان موسیقیدان، آهنگساز و رهبر ارکستر صبح امروز دوشنبه ۲۴ دی ماه با حضور هنرمندان و مدیران فرهنگی در تالار وحدت تهران برگزار شد.
سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، بیژن بیژنی، محمدعلی مرآتی، محسن امیر یوسفی، محمدرضا عقیلی، پوریا اخواص، علی بوستان، سیدجواد طاهری، محسن صفایی، مجید اخشابی، ناصر ایزدی، بابک چمنآرا، کامران همتپور، حمیدرضا نوربخش، محمد الهیاری، ارشام مودبیان، علی تفرشی، همایون رحیمیان، حبیب صبور، زمان خیری، بهرام جمالی، حمیدرضا عاطفی، مرتضی کاظمی، علی جعفری پویان، هوشنگ کامکار، داود گنجهای، داریوش پیرنیاکان، قاسم رفعتی، مصطفی رحماندوست، حسین علیزاده، مسعود جعفریجوزانی، شهرام صارمی، کوروش نریمانی، سهیل محمودی، محمدعلی ابطحی، حسامالدین سراج، زیداله طلوعی، محمدحسین ایمانیخوشخو، محمدرضا چراغعلی، سیدعباس عظیمی، فردین خلعتبری، علی دهکردی، هنگامه اخوان، محمد اصفهانی، آرش فرهنگفر، حسین علیشاپور، احمد صدری، بابک رضایی، علی مغازهای، محمدعلی چاوشی و جمعی دیگر از هنرمندان و مسئولان از دیگر حاضران این مراسم بودند که با اجرای سهیل محمودی همراه بود.
در ابتدای این مراسم آثاری به آهنگسازی زندهیاد شهبازیان همچون قطعه موسیقی «از هم گریختیم» با شعری از هوشنگ ابتهاج و آواز نادر گلچین و نوازندگی تار زندهیاد فرهنگ شریف، «جام تهی؛ پر کن پیاله را کاین آب آتشین» با شعری از زندهیاد فریدون مشیری و خوانندگی زندهیاد محمدرضا شجریان پخش شد.
سهیل محمودی گفت: هرکدام از ما خاطراتی با فریدون شهبازیان داریم. من یادم است وقتی رباعیات خیام به همت مرحوم احمدرضا احمدی با صدای مرحوم محمدرضا شجریان و طنین صدای باشکوه احمد شاملو در قالب مجموعه صوتی آماده شد، من و هم نسلانم با این پروژه بهترین خاطرات را رقم زدیم. مرحوم شهبازیان خیامی زیست و تک تک لحظات زندگیاش خیامی بود.
استاد شهبازیان حامی جوانان بود
حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی ایران در این آیین ضمن عرض تسلیت به خانواده فریدون شهبازیان عنوان کرد: از مردم تشکر میکنم که در این شرایط و با هوای مسموم در اینجا حضور دارند و شاید تحتتاثیر همین هوا استاد شهبازیان را از دست دادیم.
او در ادامه گفت: فقدان فریدون شهبازیان غم بزرگی است، ایشان به خصوص در این یکی دو سال گذشته به مسائل صنفی و موسیقی جوان توجه ویژهای داشت. همه آثار او را میشناسند و باید شایستگان درباره این آثار صحبت کنند، باید درباره شخصیت و ویژگیهای حرفهای ایشان برای نسل جوان سخن گفت.
نوربخش افزود: استاد شهبازیان اهتمام ویژهای به فعالیت هنری و موسیقایی جوانان داشت، فکر میکنم که کمترین کسی از نسل ایشان درباره مسائل روز موسیقی مطلع باشد. بعضی از هنرمندان ما در دهههای گذشته ماندند و برخی همچون شهبازیان به روز هستند.
مدیرعامل خانه موسیقی ایران بیان کرد: استاد شهبازیان عرق ملی و درباره موسیقی ملی و سنتی بسیار تعصب داشت. او هر وقت به خانه موسیقی میآمد انبوهی آثار را میآورد و درباره آنها صحبت میکرد.
او افزود: استاد شهبازیان در قبال آثار نسل جوان تعصب داشت و از آنها حمایت میکرد. اصرار میکرد که اگر جوانان آثار شایسته و خوبی دارند، دیده شوند و موردتقدیر قرار گیرند.
نوربخش یادآور شد: در این سالها کمتر دیدم که استاد شهبازیان خودش را ببیند. ناباورانه او را از دست دادیم و بسیار متاسفیم. به خانواده ایشان و خاندان شهبازیان و دوستداران او تسلیت میگویم.
پس از سخنان نوربخش حسامالدین سراج خواننده و زمان خیری نوازنده نی به اجرای یک قطعه آوازی در سوگ مرحوم شهبازیان پرداختند.
شهبازیان مهربان و در عین حال پرابهت بود
حسامالدین سراج پیش از اجرای این قطعه گفت: امروز برای همه ما روز سختی است. ما امروز هنرمند بزرگی را از دست دادیم. او مهربان و در عین حال پرابهت بود و امروز دلم خون است که ما هنرمند بزرگواری را از دست دادیم.
داود گنجهای نوازنده پیشکسوت و عضو شورای عالی خانه موسیقی هم در این مراسم بیان کرد: هنرمندان تاج سر آفرینش هستند و امروز برای من سخت است که یکی از بهترین دوستانم را از دست دادهام. او من را بهتر از خودم دوست داشت و همواره به او ارادت داشتم.
او افزود: دو هفته پیش با هوشنگ کامکار و فریدون شهبازیان در خانه موسیقی نشسته بودیم و تاریخ را مرور میکردیم. من همانجا گفتم با هم عکس بیندازیم شاید هفته بعد نباشیم و امروز فریدون شهبازیان میان ما نیست.
گنجهای با ذکر خاطراتی از تجربههای موسیقایی خود در همکاری با فریدون شهبازیان بیان کرد: شهبازیان خواسته یا ناخواسته در دولت و صداو سیما کارمند شد. شرایطی که من، کامبیز روشنروان و علی رهبری به عنوان همکلاسی تجربههایی مشابه داشتیم و خاطرات زیادی داریم و امروز بسیار متأسفم که شهبازیان میان ما نیست. وقتی در بیمارستان بود و به محض شنیدن اذان در اتاق استراحت واکنش نشان داد و با صدای الله اکبر از دنیا رفت. هنوزم وقتی یادم میافتد دلم میلرزد.
این هنرمند تصریح کرد: میگفتند شهبازیان به موسیقی پاپ دلبستگی دارد اما من به صراحت میگویم او یک نمونه بود که علاوه بر تسلط بر موسیقی، مردی بیحاشیه نیز بود که هیچ وقت هنرمندی را ممنوعالکار نکرد. من از این مرد خاطرات زیادی دارم و یک بار ندیدم پشت سر نفری حرف بزند.
گنجهای اظهار کرد: همه ما از وزیر و هنرمند گناهکاریم و امیدوارم خداوند ما را ببخشد. امیدوارم خداوند کاری کند که همه ما بخشیده شویم و به همه شما توصیه میکنم که دیگر همدیگر را قضاوت نکنید.
پس از صحبتهای گنجهای با ورود پیکر مرحوم شهبازیان، حسین علیشاپور خواننده و زمان خیری نوازنده نی قطعه آوازی را اجرا کردند.
حسین علیشاپور پیش از اجرای برنامه خود گفت: به اعتقاد من سرمایه اصلی مملکت ما نفت و گاز نیست بلکه هنرمندانی چون فریدون شهبازیان، حسین علیزاده، داود گنجهای و دیگر هنرمندان ارزنده موسیقی ما هستند که امیدوارم همه ما زیر سایه این بزرگان باشیم.
کاش مسئولان بدانند شهبازیان چه هنرمند بزرگی بود
حسین علیزاده آهنگساز و نوازنده شهیر موسیقی ایرانی هم در بخش پایانی مراسم تشییع پیکر مرحوم شهبازیان گفت: غمی که بر دل ما است بسیار عمیق است. او هنرمند بزرگی بود که همه ایران عاشق او هستند. شهبازیان هنرمند باشکوهی بود که من از جوانی با او آشنا شدم و مانند برادر بزرگترم بود که وقتی به من پیشنهاد کار داد خیلی هراس داشتم. شهبازیان ناخدایی بود که با تسلط مثالزدنی چنان با وجود و جذبه بود که خیلی راحت قطعه موردنظر را ضبط کردیم.
علیزاده بیان کرد: هر زمان که با فریدون برخورد داشتم از او حس خوبی میگرفتم و مانند کوه پشت ما بود. ای کاش اینجا بود و از رنجی که من و دوستانم در ایران کشیدیم حرف میزد. امروز خیلی دیر است و حالا میبینیم که او با مرگش زخم عمیقی به ما زد. او متعلق به مردم است و اگر هم در جای دولتی بود برای موسیقی تلاش میکرد. ای کاش مسئولان بدانند او چه هنرمند بزرگی بود. بیاییم تعارف نداشته باشیم. ما در این مدت با افرادی روبهرو بودیم که ارج و قربشان نگه داشته نشد. چرا باید مردم برای شناخت شهبازیان به شبکه بی بی سی مراجعه کند اما اینجا هیچ معرفی از او در رسانه نشود.
او تصریح کرد: آن چه هنرمند را هنرمند کرده همیشه مردم هستند و من از طرف خودم و فریدون شهبازیان از همه ملت ایران تشکر میکنم که همراه آثار این هنرمندان بودند. این من و شما هستیم که می دانیم چه کسی را از دست دادیم ولی مدیران نمیدانند.
در بخش پایانی مراسم تشییع پیکر مرحوم فریدون شهبازیان، قاسم رفعتی خواننده پیشکسوت موسیقی ایرانی قطعه آوازی را برای حاضران در برنامه اجرا کرد.
او گفت: فریدون شهبازیان بسیار گردن من حق دارد و من همواره مدیون او هستم.
در پایان مراسم هم قطعه «گل گلدون من» از ساختههای ماندگار مرحوم فریدون شهبازیان با صدای این هنرمند برای حاضران در مراسم پخش شد.
شهبازیان ۲۲ دی ماه به دلیل مشکلات حاد تنفسی دار فانی را وداع گفت.
او از ۹ دی ماه به مدت ۹ روز به علت مشکلات حاد تنفسی و ریوی و افت شدید اکسیژن خون در بیمارستان بستری و ۱۷ دی ماه از بیمارستان مرخص شده بود اما ۱۹ دی ماه به دلیل افت شدید میزان اکسیژن خون بار دیگر به بیمارستان منتقل شد و تحت مراقبت ویژه قرار داشت.
این آهنگساز ۲۱ خرداد ۱۳۲۱ در تهران متولد شد. با تشویق و راهنمایی پدرش حسین شهبازیان، به موسیقی گرایش پیدا کرد و در هنرستان عالی موسیقی به تحصیل موسیقی و فراگیری ساز ویلن پرداخت. نخستین معلم ویلن او عطاالله خادم میثاق بود که پس از چندی او را به معلم روسی خود سرژ خوتسیف معرفی کرد.
وی تا پایان دوره ابتدایی نزد خوتسیف آموزش دید. پس از آن فراگیری ویولن را تا اخذ دیپلم نوازندگی این ساز، در کلاسهای شبانه لوئیجی پاساناری که در آن زمان کنسرتمایستر ارکستر سمفونیک تهران بود ادامه داد. شهبازیان در ۱۷ سالگی به عضویت ارکستر سمفونیک تهران به رهبری حشمت سنجری درآمد پس از آن همکاری خود را با ارکستر گلهای رادیو آغاز کرد. در آن هنگام ارکستر گلها به رهبری روحالله خالقی و پس از او جواد معروفی فعالیت میکرد. در سال ۱۳۴۵رهبر گروه کر و ارکستر سمفونیک رادیو شد.
شهبازیان فارغالتحصیل دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است. شهبازیان در دهه ۶۰ آهنگسازی برای فیلم را نیز آغاز نمود. وی به همراه علی معلم دامغانی شورای موسیقی را در صدا وسیما تشکیل دادند که وظیفه نظارت و حمایت از موسیقی پاپ را به عهده داشت.
شهبازیان از مهر ماه ۱۳۹۵ تا فروردین ماه ۱۳۹۸ چوب رهبری ارکستر ملی ایران را در دست داشت. وی پس از استعفا از مدیریت هنری و رهبری دائم ارکستر ملی ایران، به عنوان مشاور موسیقی بنیاد رودکی منصوب شد که در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ از این سمت نیز کنارهگیری کرد.
این آهنگساز از اواسط دهه ۵۰ ساخت موسیقی فیلم را نیز آغار کرد. پس از انقلاب اسلامی و در دهه ۶۰ نیز شهبازیان بیشتر تمرکز خود را بر ساخت موسیقی متن فیلمها و سریالهای تلویزیونی معطوف کرد؛ او برای بسیاری از فیلمهای سینمایی ماندگار و موفق موسیقی ساخت که برخی از این آثار موسیقایی جوایز بسیاری را در جشنوارههای داخلی و خارجی برایش به همراه داشت. از جمله آثار موسیقی فیلم که برخی به صورت آلبومهای مستقل موسیقی نیز منتشر شدهاند باید موسیقی متن فیلمهای «آوار» به کارگردانی سیروس الوند، «شیر سنگی» به کارگردانی مسعود جعفری جوزانی، «پائیزان» به کارگردانی رسول صدرعاملی، سریال «باغ گیلاس» به کارگردانی مجید بهشتی و فیلمهای سینمایی «هیوا» به کارگردانی رسول ملاقلیپور، «اخراجیها» به کارگردانی مسعود دهنمکی و «خاموشی دریا» به کارگردانی وحید موسائیان اشاره کرد.