سینمایی نیوز
  • امروز : یکشنبه, ۳۱ فروردین , ۱۴۰۴
  • برابر با : 20 شوال 1446
  • و : Sunday, 20 April , 2025 می باشد
کل 9717 امروز 7

خبر فوری

ارکستر فیلارمونیک دماوند به صحنه می‌رود بابک رضایی مدیرکل دفتر موسیقی ارشاد شد ۷۰ ناشر آموزشی در سی‌وششمین نمایشگاه کتاب تهران حضور دارند درخواست بیش از ۲۳۰۰ ناشر برای حضور در نمایشگاه کتاب تهران انتشار پنجاه و ششمین فصلنامه خانه موسیقی ایران «کتاب» در فیلم‌های ایرانی چه پیام و نشانه‌ای دارد؟ «کز نِیِستان» با دونوازی سه‌تار و نی در تالار رودکی «غرور و تعصب» بعد از 20 سال هنوز یکی از بهترین اقتباس‌های سینمایی شفاف سازی در عملکرد انجمن موسیقی ایران جدول اجراهای هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی منتشر شد نمایش‌نامه شاه‌موش و مارا و دیوار منتشر شد در گذشت هنرمند پیشکسوت عرصه سه تار نوازی داوری آثار بیست‌ودومین جشنواره کتاب و رسانه آغاز شده است نگاهی به اقتباس‌های سینمایی از آثار ماریو بارگاس یوسا واسپاری امور اجرایی نمایشگاه به صنف تحقق شعار وفاق ملی است رونمایی از پوستر هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران جانمایی ناشران الکترونیک در میان ناشران عمومی/ یک تغییر به نفع ناشران دانشگاهی و آموزشی بانک ملی ایران بانک حامی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران شد ۳۲ گروه در هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی آلبوم «عشق و نفرت» پس از ۲۳ سال مجوز نشر گرفت حفظ تنوع گونه در نمایش جدید سینما‌ها اولین کارگروه تخصصی شورای سینما برگزار شد پانزده نامزد «چهره سال هنر انقلاب» معرفی شدند حداقل ۴۲ تن کتاب در راه است اکران فیلم‌های جدید در سینما‌ها اعلام جزئیاتی از برگزاری نخستین فلوشیپ تهران عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ زمان برگزاری هفتاد‌ویکمین جشنواره منطقه‌ای سینمای جوان سهند اعلام شد رائد فریدزاده: فارابی باید خانه امن سینماگران کشور باشد کتاب «گام‌های گمشده» به چاپ هشتم رسید عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ از اقتدار صنوف تا اعتلای نظام حکمرانی ارکستر موسیقی ملی ایران به «خاطره‌ای با من هست» رسید سیاست‌گذاری فرهنگی، باید هدف‌گذاری دقیق و اثربخشی داشته باشیم نمایش‌های کشور یک شب به صحنه نمی‌روند حامد جعفری مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی شد کتاب «اپیدمی‌ها در ادبیات و سینما» منتشر شد رودکی میزبان گروه موسیقی آوای رکنی می‌شود چاپ کتاب‌های هنری به روایت آمار بیش از هزار نفر در آزمون‌های صلاحیت تدریس سال ۱۴۰۳ شرکت کردند عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ انتشار فراخوان جذب نیرو در مرکز تماس و پشتیبانی فروش مجازی نمایشگاه کتاب پیشکسوت قیچک‌نوازی کرمان درگذشت بررسی آخرین وضعیت جشنواره موسیقی نواحی در هرمزگان حضور معنادار کتاب در دست شخصیت‌های سینمایی پیمان معادی کتابی درباره آموزش بازیگری ترجمه کرد نمایشنامه «انبارشدگان» توسط نشر «نی» منتشر شد اعلام زمان مصاحبه برای متقاضیان ثبت نام در مدرسه مستند حقیقت عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ نگاهی انتقادی به اقتباس از داستان‌های قرآنی در سینمای ایران

0
«ایبنا» گزارش می‌دهد؛

«کتاب» در فیلم‌های ایرانی چه پیام و نشانه‌ای دارد؟

  • کد خبر : 41469
  • ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۲
«کتاب» در فیلم‌های ایرانی چه پیام و نشانه‌ای دارد؟
در سینمای ایران، دست گرفتن یک کتاب توسط شخصیت‌ها اگرچه صحنه‌ای گذراست، اما واجد معنایی ژرف است. کتاب، در این قاب‌ها، تنها یک شیء نیست؛ بلکه نشانی است از جهان ذهنی شخصیت، طبقه اجتماعی او، و گاه چالشی با وضعیت موجود.

به گزارش سینمایی نیوز و به نقل از سرویس هنر خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) – مریم محمدی: در نگاه اول به نظر می‌رسید همان‌طور که سرانه ملی مطالعه در ایران پایین است در سینمای ایران نیز باید استفاده از کتاب و مطالعه کم باشد اما برخلاف تصور فیلمنامه‌نویسان، کارگردانان و طراحان صحنه سینمای ایران که اصولاً قشر اهل کتاب و مطالعه‌ای هستند علاقه قابل توجهی نسبت به کتاب نشان می‌دهند. در سینمای ایران، دست گرفتن یک کتاب توسط شخصیت‌ها اگرچه صحنه‌ای گذراست، اما واجد معنایی ژرف است. کتاب، در این قاب‌ها، تنها یک شیء نیست؛ بلکه نشانی است از جهان ذهنی شخصیت، طبقه اجتماعی او، و گاه چالشی با وضعیت موجود. با آنکه کتاب‌خوانی به عنوان یک کنش معمول در زندگی روزمره جایگاه پررنگی ندارد، سینماگران ایرانی همواره تلاش کرده‌اند در لحظات خاصی از روایت، کتاب را به عنصری نمادین تبدیل کنند.

از «هامون» داریوش مهرجویی که کتاب‌های فلسفی، عرفانی و دینی، آشفتگی ذهنی و بحران هویتی شخصیت را نمایان می‌سازد، تا «درباره الی» اصغر فرهادی که کتاب داستان کودک، بهانه‌ای است برای معرفی یک شخصیت، کتاب در سینمای ایران اغلب حامل پیام است. این پیام می‌تواند آگاهی، اعتراض، بی‌پناهی یا جستجوی حقیقت باشد.

در فیلم «نفس» نرگس آبیار، دختربچه‌ای با دنیایی پُر از کتاب‌های داستان، در میان جنگ و فقر و سنت، جهانی خیالی می‌سازد تا از واقعیت بگریزد. کتاب در این فیلم، به مثابه پناهگاه کودکانه‌ای است که نه‌تنها برای شخصیت، که برای مخاطب نیز معنایی چندلایه دارد.

«کتاب» در فیلم‌های ایرانی چه پیام و نشانه‌ای دارند؟

در «طلای سرخ» جعفر پناهی، کتابی که در صندلی عقب تاکسی جا مانده، هویتی اجتماعی به راکب می‌بخشد؛ و در «خانه‌ای روی آب» بهمن فرمان‌آرا، کتاب‌های پزشکی و فلسفی روی میز دکتر، بخشی از دوگانگی شخصیت او را بازگو می‌کنند. حتی در «چهارشنبه‌سوری» فرهادی، کتاب روان‌شناسی که شخصیت اصلی در دست دارد، لایه‌ای از هوشیاری اجتماعی و فردی را به داستان می‌افزاید.

در فیلم «سگ‌کُشی»، کتاب‌هایی که شخصیت گلرخ کمالی می‌خواند یا در دفتر کارش نگاه داشته، با بحران‌های اخلاقی و ذهنی‌اش هم‌راستا است. او نه‌تنها از کتاب برای درک محیط پرتناقض پیرامونش استفاده می‌کند، بلکه کتاب به مثابه روزنه‌ای برای نقد ساختار قدرت و دروغ عمل می‌کند.

در «سنتوری» داریوش مهرجویی، سهراب در یکی از صحنه‌های پرتنش، کتابی از نیچه در دست دارد. این انتخاب نشانه‌ای است از درگیری ذهنی او با مفاهیمی چون اراده، فردیت و زوال. یا در «چیزهایی هست که نمی‌دانی» ساخته فردین صاحب‌الزمانی، راننده تاکسی‌ای را می‌بینیم که هنگام انتظار بین سفرها، کتاب می‌خواند؛ حرکتی به‌ظاهر ساده، اما به‌وضوح حامل تضاد طبقاتی و کنجکاوی فردی است.

در فیلم «ده» عباس کیارستمی، زنی که پشت فرمان نشسته و کتابی را با کودک خود مرور می‌کند، نمادی‌ست از زنی در تلاش برای انتقال آگاهی، در جهانی مردسالار. این استفاده از کتاب، با آنکه بی‌ادعا و ساده است، اما در بستر روایت، تأثیری نمادین دارد.

حتی در آثار کمدی یا ژانرهای غیرمتعارف نیز، کتاب حضوری معنادار دارد. در «مارمولک» کمال تبریزی، شخصیت اصلی با خواندن قرآن در زندان و سپس آموزش آن به زندانیان، از کتاب به‌عنوان ابزار تحول تدریجی و حتی فریب استفاده می‌کند. حتی اشاره به کتاب معروف «شازده کوچولو» نشانه‌ای از تغییر تدریجی شخصیت اصلی فیلم یا به قول نویسنده اهلی شدن اوست.

«کتاب» در فیلم‌های ایرانی چه پیام و نشانه‌ای دارند؟

در فیلم «لیلا» داریوش مهرجویی، کتابی که لیلا در دست دارد و در خلوت می‌خواند، با حسرت و تنهایی‌اش پیوندی دراماتیک می‌سازد.

در سریال‌ها نیز این نشانه‌گذاری‌ها وجود دارد. مثلاً در «شهرزاد»، کتاب‌های سیاسی و ادبی در اتاق فرهاد، شاکله‌ای از هویت روشنفکرانه او را می‌سازند. یا در «خاتون»، نگاه به کتاب، بیشتر از جنبه تاریخی و مبارزاتی شخصیت‌ها برمی‌آید. در «پرده‌نشین» بهرام بهرامیان نیز، کتاب‌های دینی و فقهی در کتابخانه شخصیت‌ها، نه فقط تزئینی بلکه بخشی از چالش‌های اخلاقی و درونی داستان هستند.

نکته مهم آن است که انتخاب کتاب در دستان شخصیت‌ها، تصادفی نیست. بسیاری از فیلمسازان با وسواس خاصی، عنوان و ظاهر کتاب را انتخاب می‌کنند تا به کمک آن، پیام یا حال‌وهوای شخصیت را تعمیق ببخشند. کتاب‌هایی که خوانده نمی‌شوند، اما دیده می‌شوند و گاه همین دیده شدن، تأثیرگذارتر از هر مونولوگی است.

با این حال، کمتر شاهد آن بوده‌ایم که کتاب در سینمای ایران، به مثابه یک «شخصیت» مستقل دراماتیک نقش ایفا کند. شاید هنوز جا دارد تا فیلمسازان، کتاب را نه صرفاً به عنوان یک عنصر صحنه‌آرایی یا نماد روشنفکری، بلکه به عنوان گره‌گشای روایت و ابزار تحول شخصیت‌ها به‌کار گیرند.

امروزه، در بازتاب‌های فرهنگی و نقد اجتماعی، توجه به جزئیاتی چون کتابِ در دست یک شخصیت، می‌تواند راهی تازه برای تحلیل سینمای ایران بگشاید. کتاب، همچون آینه‌ای در دست بازیگر، تصویری از جهان درون او را بازمی‌تاباند. کتاب‌ها شخصیت‌ها را معرفی می‌کنند اینکه چه شخصیتی چه کتابی در دست می‌گیرد نگاهی است به درون شخصیت و افکار او، یقیناً یک هنرمند در یک فیلم کمتر یک کتاب آشپزی به دست می‌گیرد مگر قصدی یا طنزی درکار باشد. کتاب‌ها هرچند کوتاه و گذرا اما ترفند مناسبی برای شناخت شخصیت‌های یک فیلم هستند.

شاید سینمای ایران چندباری شاهد روایت زندگی شخصیت‌هایی بوده که نویسنده هستند یا دستی در نوشتن دارند اما به جرأت می‌توان گفت در سینمای دنیا مقوله کتاب در فیلم‌ها و شخصیت‌های نویسنده در آثار سینمایی مانند سرای مطالعه بالاتر و پررنگ‌تر از سینمای ایران است. آنچه مسلم است سینمای ایران همچنان جا برای کار در مورد کتاب و کتاب‌خانه، دنیای کتاب‌ها و نویسندگان دارد.

لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=41469

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.