به گزارش سینمایی نیوز و به نقل از سایت جشنواره فیلم فجر، نقل از روزنامه اعتماد، در آستانه نزدیکی به چهلوسومین جشنواره فیلم فجر مروری داریم به بازیگرانی که در جشنواره فیلم فجر برای اولین بار دیده شدهاند و همچنین بازیگرانی که در طی این سالها در این رویداد سینمایی، مسیر حرفهای بازیگریشان موجب شکوفایی و رشد آنان شد.
۱. پرویز پرستویی با «دیار عاشقان»- دومین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۶۲
اولین فیلم سینمایی که پرویز پرستویی در آن نقشآفرینی کرد، فیلم «دیار عاشقان» به کارگردانی حسن کاربخش بود. فیلم «دیار عاشقان» در دومین جشنواره فیلم فجر در بخش مسابقه اصلی شرکت کرد. پرستویی که در آن زمان ۲۸ ساله بود؛ توانست در اولین حضور سینمایی خود به عنوان بازیگر، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل مرد را دریافت کند. پرویز پرستویی با این فیلم و جایزهای که موفق به کسب آن شد؛ در اولین قدم خود در مسیر بازیگری به جایگاه ویژهای رسید و تبدیل به یکی از مهمترین و محبوبترین بازیگران سینمای ایران شد و هماکنون نیز به عنوان بازیگر در جایگاه ویژهای قرار دارد.
۲. داریوش ارجمند- پنجمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۶۵
داریوش ارجمند در ۴۲ سالگی، با فیلم ماندگار تاریخ سینمای ایران «ناخدا خورشید» به کارگردانی ناصر تقوایی که فیلمی اقتباسی از کتاب «پیرمرد و دریا» اثر ارنست همینگوی بود؛ توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول را دریافت کند. این اولین حضور داریوش ارجمند به عنوان بازیگر در جشنواره فیلم فجر بود. داریوش ارجمند پس از دریافت این جایزه و دیده شدنش در جشنواره فیلم فجر به یکی از مهمترین بازیگران سینما و تلویزیون تبدیل شد و نقشهای ماندگاری به او سپرده شد.
۳. سعید پورصمیمی- پنجمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۶۵ – ششمین جشنواره فیلم فجر بهمن 1366
سعید پورصمیمی که پیش از انقلاب بازیگر تئاتر بود، با فیلم «ناخدا خورشید» بازیگری در سینما را تجربه کرد و در اولین حضور خود در جشنواره فیلم فجر موفق به کسب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل مرد شد. پورصمیمی در ۴۳ سالگی و پس از دیده شدن در این فیلم، مسیر تازهای را در بازیگریاش شروع کرد. پور صمیمی در ششمین جشنواره فیلم فجر نیز با فیلم «تحفهها» این موفقیت را تکرار کرد و دومین سیمرغ بلورین نقش مکمل بازیگر مرد را دریافت کرد.
۴. فاطمه معتمد آریا- ششمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۶۶- هفتمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۶۷
فاطمه (سیمین) معتمد آریا در ۲۶ سالگی برای فیلم «ریحانه» به کارگردانی علیرضا رئیسیان در ششمین جشنواره فیلم فجر نامزد دریافت بهترین بازیگر نقش اول زن شد. فاطمه معتمد آریا که تواناییاش در بازیگری در جشنواره فیلم فجر نشان داده شد؛ به سرعت به یکی از بهترین بازیگران زن سینمای ایران تبدیل شد و موفقیتهای خود را در بازیگری تکرار کرد. معتمد آریا در هفتمین جشنواره فیلم فجر با فیلم سینمایی «برهوت» به کارگردانی محمدعلی طالبی، موفق به کسب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن شد که نخستین سیمرغش در جشنواره فیلم فجر محسوب میشود.
۵. خسرو شکیبایی- هشتمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۶۸
خسرو شکیبایی ۴۵ ساله با فیلم سینمایی «هامون» اثر جاودانه داریوش مهرجویی و پس از چند سال فعالیت در بازیگری، با این فیلم توانست تواناییهای دیگری از خود به رخ بکشد و با دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد برای «هامون»، مسیری جدیدی برایش در بازیگری پدید آمد.
۶. بیتا فرهی- هشتمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۶۸
بیتا فرهی در ۳۱ سالگی اولین نقشآفرینی خود را با فیلم «هامون» تجربه کرد. فیلم «هامون» که نخستین تجربه بازیگری بیتا فرهی بود، توانست دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کند. بیتا فرهی با دیده شدنش در جشنواره فیلم فجر به عنوان چهرهای جدید در بازیگری به سینمای ایران معرفی شد.
۷. رضا کیانیان- سیزدهمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۷۳
رضا کیانیان پس از سالها فعالیت در حوزههای مختلف سینما، در ۴۳ سالگی با فیلم سینمایی «کیمیا» در سیزدهمین جشنواره فیلم فجر تواناییهای بازیگری خود را به رخ کشید. کیانیان برای فیلم «کیمیا» به کارگردانی احمدرضا درویش، نامزد دریافت سیمرغ بهترین بازیگر مکمل مرد شد. مسیر جدی و حرفهای کیانیان در بازیگری پس از دیده شدنش در جشنواره فیلم فجر رقم خورد.
۸. امین حیایی- پانزدهمین جشنواره فیلم فجر، بهمن و اسفند ۱۳۷۵
امین حیایی در ۲۶ سالگی برای فیلم «برادههای خورشید» نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل مرد شد. او در این جشنواره فیلم فجر مورد تحسین قرار گرفت و نقطه عطفی در بازیگری برایش اتفاق افتاد.
۹. حمید فرخ نژاد- هجدهمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۷۸
حمید فرخ نژاد با جشنواره فیلم فجر بود که به سینمای ایران معرفی شد و بعدها توانست موفقیتهای خود را در بازیگری رقم بزند. فرخ نژاد ۳۰ ساله برای فیلم «عروس آتش» به کارگردانی خسرو سینایی، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را دریافت کرد و مسیر حرفهایاش تغییر کرد.
۱۰. ترانه علیدوستی- بیستمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۸۰
رسول صدرعاملی با فیلم «من ترانه ۱۵ سال دارم» بازیگر تازه نفسی به سینمای ایران معرفی کرد. ترانه علیدوستی در ۱۸ سالگی به عنوان جوان ترین بازیگر زن در طول ادوار جشنواره فیلم فجر توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کند و به یکی از مهم ترین بازیگران زن سینمای ایران تبدیل شد.
۱۱. هانیه توسلی- بیستویکمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۸۱
هانیه توسلی در ۲۳ سالگی برای فیلم «شبهای روشن» به کارگردانی فرزاد موتمن در بیستویکمین جشنواره فیلم فجر دیده شد و برای این نقشآفرینیاش نامزد کسب بهترین بازیگر نقش اول زن شد و مسیر حرفهای بازیگریاش دستخوش تغییر مهمی شد.
۱۲. کامبیز دیرباز- بیستودومین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۸۲
کامبیز دیرباز در ۲۸ سالگی با فیلم سینمایی «دوئل» به کارگردانی احمدرضا درویش که سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل را دریافت کرد، جهان بازیگریاش تغییر کرد و به یک بازیگر مهم و تازه نفس سینما تبدیل شد. دیرباز همچنان موفقیتهای خود را تاکنون حفظ کرده است.
۱۳. هنگامه قاضیانی- بیستوششمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۸۶
هنگامه قاضیانی پس از بازی در چند فیلم سینمایی، در ۳۷ سالگی با فیلم «به همین سادگی» به کارگردانی سیدرضا میرکریمی در بیستوششمین جشنواره فیلم فجر دیده شد و توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کند. مسیر بازیگری قاضیانی پس از دریافت این جایزه تغییر چشمگیری داشت.
۱۴. پیمان معادی- بیستوهفتمین جشنواره فیلم فجر، بهمن بهمن ۱۳۸۷- بیستونهمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۸۹
اولین حضور پیمان معادی به عنوان بازیگر در بیستوهفتمین جشنواره فیلم فجر در فیلم «درباره الی…» به کارگردانی اصغر فرهادی بود. معادی که پیش از این در سینما فیلمنامه نویسی میکرد؛ در ۳۸ سالگی پا به دنیای بازیگری هم گذاشت. معادی در «درباره الی..» جز بازیگران مکمل بود و نامزد دریافت جایزه نشد. اصغر فرهادی برای دومین بار با پیمان معادی در فیلم «جدایی نادر از سیمین» همکاری کرد و به او نقش اصلی این فیلم را سپرد. پیمان معادی با نقش نادر جایگاه ویژهای در بازیگری به دست آورد و هماکنون جز بازیگران بینالمللی سینما است. نکته جالب توجه درباره معادی این است که او برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» نیز کاندید دریافت سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول نشد؛ اما تواناییاش در جشنواره فیلم فجر به چشم آمد.
۱۵. صابر ابر- بیستوهفتمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۸۷
صابر ابر با بازی در فیلم «درباره الی…» به کارگردانی اصغر فرهادی و نامزد شدنش در بخش بهترین بازیگر مکمل مرد در مسیر حرفهای بازیگریاش در ۲۴ سالگی پرواز کرد. او بعد از بازی در این فیلم توانست نقشهای مهمی در سینما بازی کند. بیستوهفتمین جشنواره فیلم فجر نقطه عطف کاری مهم و با ارزشی برای صابر ابر بود که توانست از این فرصت بهره ببرد.
۱۶. نگار جواهریان- بیستوهشتمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۸۸
نگار جواهریان از جمله بازیگران زنی است که توانست در جشنواره فیلم فجر دیده شود و مسیر بازیگریاش متفاوت گردد. او از نوجوانی بازیگری را شروع کرد و در ۲۷ سالگی توانست جایگاه خودش را در بازیگری تثبیت کند. نگار جواهریان در بیستوهشتمین جشنواره فیلم فجر برای فیلم «طلا و مس» به کارگردانی همایون اسعدیان، موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد.
۱۷. ویشکا آسایش- بیستونهمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۸۹
ویشکا آسایش در ۳۸ سالگی با فیلم «ورود آقایان ممنوع» به یکی از بازیگرهای مهم زن در سینما تبدیل شد. آسایش در بیستونهمین جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کرد.
۱۸. نازنین بیاتی- سیویکمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۹۱
نازنین بیاتی در ۲۳ سالگی به عنوان بازیگر تازه نفس زن به سینمای ایران توسط جشنواره فیلم فجر معرفی شد.
بیاتی با فیلم «دربند» به کارگردانی پرویز شهبازی در سیویکمین جشنواره فیلم فجر کشف تازه سینمای ایران بود که با این فیلم توانست نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن نیز شود.
۱۹. شبنم مقدمی- سیودومین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۹۲
شبنم مقدمی پس از سالها فعالیت در سینما در ۴۱ سالگی با فیلم «امروز» به کارگردانی سیدرضا میرکریمی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کرد و پس از آن مسیر تازهای را در بازیگری توانست تجربه کند.
۲۰. نوید محمد زاده- سیدومین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۹۲- سیوچهارمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۹۴
او در نخستین حضور مهمش در جشنواره فیلم فجر برای فیلم «عصبانی نیستم» در ۲۷ سالگی از خود نمایش قدرتمندانهای نشان داد. با اینکه «عصبانی نیستم» به کارگردانی رضا درمیشیان توقیف شد؛ اما بازی خیرهکننده نوید محمد زاده در جشنواره فیلم فجر دیده شد و اکنون یکی از پولسازترین و مهمترین بازیگران سینمای ایران است. محمد زاده در سیوچهارمین جشنواره فیلم فجر موفق به کسب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل مرد برای فیلم «ابد و یک روز» به کارگردانی سعید روستایی شد. او پس از این جایزه و دیده شدنش در جشنواره فیلم فجر به مرور به یک بازیگر بینالمللی که در جشنواره های خارجی جوایز متعددی گرفت؛ تبدیل شد.
۲۱. سعید آقاخانی- سیوسومین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۹۳
سعید آقاخانی که به عنوان بازیگر مطرح کمدی در سینما و تلویزیون فعالیت میکرد؛ در ۴۳ سالگی برای اولین بار نقشی جدی در فیلم «خداحافظی طولانی» به کارگردانی فرزاد موتمن روی دیگری از تواناهایی خود از بازیگری را نشان داد و او را اکنون هم به عنوان بازیگر کمدی و هم به عنوان بازیگر نقشهای جدی میشناسند و مسیر جدید و تازه ای در بازیگری برایش اتفاق افتاد.
۲۲. هادی حجازی فر- سیوچهارمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۹۴
هادی حجازی فر که سالها کارگردان تئاتر عروسکی بود و تجربه بازیگری کوتاهی هم در طی سالهای فعالیتش داشت، در ۳۹ سالگی با فیلم-مستند «ایستاده در غبار» در نقش حاج احمد متوسلیان، به کارگردانی محمدحسین مهدویان شناخته و دیده شد. بازی هادی حجازی فر در فیلم «ایستاده در غبار» که در سیوچهارمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد؛ مورد تحسین قابل توجهی از سوی منتقدان و سینماگران قرار گرفت و اکنون او جز بازیگرهای سرشناس سینمای ایران است.
۲۳. جواد عزتی- سیوپنجمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۹۵
جواد عزتی در ۳۵ سالگی با فیلم «ماجرای نیمروز» در سیوپنجمین جشنواره فیلم فجر با بازی حیرتانگیز خود در نقشی جدی توجه همگان را به خود جلب کرد. او در این دوره نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد و نشان داد در نقشهای جدی نیز حرفی برای گفتن دارد. او پیش از این فقط در نقشهای کمدی نقش آفرینی کرده بود.
۲۴. سارا بهرامی- سیوششمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۹۶
سارا بهرامی با فیلم «دارکوب» که فیلمنامهی آن را حسین تراب نژاد نوشته بود؛ توانست به عنوان بازیگر زن در ۳۷ سالگی، جایگاه خود را تثبیت کند و برای این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کرد.
۲۵. نوید پورفرج- سیوششمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۹۶
نوید پورفرج در اولین حضور سینمایی خود در فیلم «مغزهای کوچک زنگ زده» کشف تازهی سینمای ایران بود. پور فرج در ۲۹ سالگی برای «مغزهای کوچک زنگ زده» به کارگردانی هومن سیدی، نامزد دریافت سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل مرد نیز شد.
۲۶. الناز شاکردوست- سیوهفتمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۹۷
الناز شاکردوست که پیش از این بیشتر در فیلمهای تجاری بازی میکرد؛ در سیوهفتمین جشنواره فیلم فجر با فیلم «شبی که ماه کامل شد» مسیر بازیگری و حرفهایاش تغییر یافت. او برای این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را در ۳۴ سالگی دریافت کرد.
۲۷. هوتن شکیبا- سیوهفتمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۹۷
هوتن شکیبا بازیگر شناخته شده تئاتر که با سریال «لیسانسهها» در نقش کمدی شناخته شد، در ۳۴ سالگی در سینما نیز توانایی بازیگریاش را به رخ کشید و با فیلم «شبی که ماه کامل شد» اثر نرگس آبیار، برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد و مسیر بازیگریاش هموارتر از همیشه گردید.
۲۸. روحالله زمانی- سیوهشتمین دوره جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۳۹۸
روحالله زمانی توسط مجید مجیدی با فیلم «خورشید» به سینمای ایران معرفی شد. او گرچه در جشنواره فیلم فجر نامزد دریافت جایزهای نشد اما بازی قدرتمندش در ۱۴ سالگی به چشم همگان آمد. او هماکنون نیز به فعالیت بازیگری خود ادامه میدهد.
۲۹. نادر سلیمانی- چهلمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۴۰۰
نادر سلیمانی از جمله بازیگرانی بود که تنها در نقشهای کمدی بازی کرده بود. او در فیلم «ضد» که فیلمنامهی آن را حسین تراب نژاد نوشته بود؛ با بازی خیرهکنندهاش توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل را در ۵۵ سالگی دریافت کند و مسیر بازیگریاش دستخوش تغییرات مثبت و مهمی شد.
۳۰. تورج الوند- چهلمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۴۰۰
تورج الوند در ۲۷ سالگی کشف تازهی دیگر سینمای ایران گردید. او با فیلم «نگهبان شب» به کارگردانی سیدرضا میرکریمی با بازی در خور توجهاش و در اولین قدم خود در بازیگری در مسیر حرفهای قدم گذاشت.
۳۱. صدف اسپهبدی- چهلمین جشنواره فیلم فجر، بهمن ۱۴۰۰
صدف اسپهبدی در اولین تجربه سینماییاش در فیلم «علفزار» به کارگردانی کاظم دانشی به عنوان بازیگری توانمند به سینمای ایران شناخته شد. اسپهبدی در ۲۸ سالگی برای فیلم علفزار موفق به کسب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن شد.
در این گزارش به بررسی بازیگرانی که جشنواره فیلم فجر سبب تغییر مسیر بازیگریشان شد و بازیگرانی که برای اولین بار در جشنواره فیلم فجر دیده شدند؛ پرداخته شد. بازیگران دیگری نیز هستند که در جشنواره فیلم فجر در طی سالیان مختلف برگزاری این رویداد سینمایی شناخته تر شدند. گفتنیست چهلوسومین جشنواره فیلم فجر از ۱۲ تا ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ برگزار میگردد.
منبع: روزنامه اعتماد