سینمایی نیوز
  • امروز : شنبه, ۳۰ فروردین , ۱۴۰۴
  • برابر با : 19 شوال 1446
  • و : Saturday, 19 April , 2025 می باشد
کل 9695 امروز 0

خبر فوری

جانمایی ناشران الکترونیک در میان ناشران عمومی/ یک تغییر به نفع ناشران دانشگاهی و آموزشی بانک ملی ایران بانک حامی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران شد حفظ تنوع گونه در نمایش جدید سینما‌ها اولین کارگروه تخصصی شورای سینما برگزار شد پانزده نامزد «چهره سال هنر انقلاب» معرفی شدند حداقل ۴۲ تن کتاب در راه است اکران فیلم‌های جدید در سینما‌ها اعلام جزئیاتی از برگزاری نخستین فلوشیپ تهران عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ زمان برگزاری هفتاد‌ویکمین جشنواره منطقه‌ای سینمای جوان سهند اعلام شد رائد فریدزاده: فارابی باید خانه امن سینماگران کشور باشد عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ از اقتدار صنوف تا اعتلای نظام حکمرانی ارکستر موسیقی ملی ایران به «خاطره‌ای با من هست» رسید سیاست‌گذاری فرهنگی، باید هدف‌گذاری دقیق و اثربخشی داشته باشیم نمایش‌های کشور یک شب به صحنه نمی‌روند حامد جعفری مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی شد کتاب «اپیدمی‌ها در ادبیات و سینما» منتشر شد رودکی میزبان گروه موسیقی آوای رکنی می‌شود چاپ کتاب‌های هنری به روایت آمار بیش از هزار نفر در آزمون‌های صلاحیت تدریس سال ۱۴۰۳ شرکت کردند عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ انتشار فراخوان جذب نیرو در مرکز تماس و پشتیبانی فروش مجازی نمایشگاه کتاب بررسی آخرین وضعیت جشنواره موسیقی نواحی در هرمزگان حضور معنادار کتاب در دست شخصیت‌های سینمایی پیمان معادی کتابی درباره آموزش بازیگری ترجمه کرد نمایشنامه «انبارشدگان» توسط نشر «نی» منتشر شد اعلام زمان مصاحبه برای متقاضیان ثبت نام در مدرسه مستند حقیقت عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ نگاهی انتقادی به اقتباس از داستان‌های قرآنی در سینمای ایران فراخوان جذب نیروی انسانی در نمایشگاه کتاب تهران منتشر شد فهرست فیلم‌های جشنواره کن ۲۰۲۵ منتشر شد ساخت بزرگترین پردیس تئاتر خاورمیانه در تهران آغاز شد هیات عراقی با مدیران نمایشگاه کتاب دیدار کردند فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی در سومین هفته بهار بیش‌ از ۱۰ نمایش کودک و نوجوان در پایتخت روی صحنه است آغاز ثبت‌نام خبرنگاران و فعالان فضای مجازی در نمایشگاه کتاب تهران فراخوان هفتمین همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران منتشر شد حداقل دستمزد کارگردانی مستند اعلام شد فراخوان اجرا در تماشاخانه‌‌‌های حوزه هنری منتشر شد اولین ماه بهار در تئاتر شهر چه‌ خبر است؟ بهار پُررونق تئاتر در استان‌ها مجموعه مصاحبه «پای صحبت استاد فرامرز پایور» منتشر شد تمدید مهلت ثبت‌نام ناشران داخلی در نمایشگاه کتاب تهران مسعود فروتن «بانوی زیبای من» را با حال و هوای سینمایی منتشر کرد حضور بیش‌از ۱۵۰ بانوی بازیگر در نمایش‌های پایتخت سینما میزبان 1 میلیون 50 هزار مخاطب در 13 روز نخست سال شد انتشار فراخوانی برای جشن‌نامه داود گنجه‌ای فراخوان پانزدهمین دوره‌ی جوایز ایسفا منتشر شد پایتخت ۷؛ در کشاکش تکرار و افت روایت!

7
مجید خسروآبادی، ناظم‌البکا برنامه تلویزیونی «مجلس واقعه»:

21 کشور، تعزیه را از ما الگوبرداری کردند

  • کد خبر : 24103
  • ۱۹ شهریور ۱۴۰۲ - ۹:۲۷
21 کشور، تعزیه را از ما الگوبرداری کردند
مجید خسروآبادی، ناظم‌البکا برنامه ترکیبی «مجلس واقعه» که از شبکه نسیم پخش ‌می‌شود، می‌گوید با این‌که هنر تعزیه را ۲۱ کشور جهان از ایران الگوبرداری کرده‌اند، آن‌گونه که شایسته است، این هنر در کشور خودمان مورد توجه نیست.

به گزارش سینمایی نیوز و به نقل از ایران تئاتر، برنامه نمایشی ترکیبی «مجلس واقعه» ویژه ماه صفر است که با حضور تعزیه‌خوانان سراسر کشور از شبکه نسیم پخش می‌شود.

مجید خسروآبادی، سرپرست گروه تعزیه کهربا، ناظم‌البکا این برنامه است که 9 مجلس تعزیه را در 15 قسمت، از 9 تا 23 شهریور روی آنتن تلویزیون می‌آورد.

خسروآبادی با بیان اینکه برای اولین بار بعد از سال‌ها برنامه‌ای با ساختار کلی تعزیه به طور کامل از سیمای جمهوری اسلامی پخش می‌شود، گفت: «پیش از این تنها گوشه‌‌هایی از مجالس تعزیه از شبکه‌های سیما پخش می‌شد اما در این برنامه ما مجالس را کمی کوتاه کرده و از آنجاکه مدت زمان تلویزیون برای پخش کامل آنها محدود است، بینندگان، بیشتر مجلس‌ها را در دو قسمت به تماشا می‌نشینند. ما ۹ مجلس تعزیه عاشورایی را به طور کامل در ۱۵ قسمت تهیه و تولید کرده‌ایم.»

گردهم آمدن بهترین‌های تعزیه ایران 

او افزود: «تعزیه‌خوانان این برنامه جزو بهترین‌های حال حاضر تعزیه از سراسر کشور هستند. قطعا ما ادعای اینکه همه تعزیه‌خوان‌های مطرح را دعوت کرده‌ایم، نداریم ولی سعی‌مان این بوده تا حداقل از ۸۰ درصد افراد شناخته شده و برتر در این زمینه کمک بگیریم.»

این هنرمند درباره موسیقی «مجلس واقعه» توضیح داد: « تعزیه وامدار موسیقی سنتی و حفظ کننده این میراث ایرانی است. موسیقی هر مجلس تعزیه مانند موسیقی متن هر سریال توسط آریا عظیمی‌نژاد ساخته شده است. این هنرمند از بهترین آهنگسازان حال حاضر است و اشراف خوبی بر موسیقی سنتی دارد. بخش موسیقی این برنامه کاملا طبق نظر و صلاحدید عظیمی‌نژاد ساخته و تنظیم شده است.»

از تعزیه سنتی فاصله نگرفتیم 

خسروآبادی با بیان اینکه این برنامه در بخش خوانش تعزیه، به هیچ وجه از سنت و اصالت تعزیه خارج نشده‌ است، گفت: «ما اصیل‌ترین تعزیه ایرانی را اجرا کرده‌ایم و برای اینکه این هنر قدمت بالایی دارد، سعی داشته‌ایم از حضور معین‌البکا و ناظم‌البکا در روند اجرا بهره ببریم. معین‌البکا، پیشکسوت تعزیه‌خوانی است که رهبری مجالس را برعهده دارد و ناظم‌البکا فردی است که تعزیه را می‌شناسد، فهم خوبی از این هنر دارد به اشعار، نسخ،  لباس، موسیقی و سایر ویژگی‌های آن آگاه است. ناظم‌البکا در غیاب معین‌البکا، حکم کارگردان و در حضور او حکم دستیار کارگردان را داراست. تعزیه یک هنر زنده است و ممکن است هر لحظه اتفاقی بیفتد و اشتباهی انجام شود به همین دلیل حضور ناظم‌البکا در پیشبرد تعزیه ضروری خواهد بود و هر اتفاقی با هماهنگی او شکل می‌گیرد.»

سرپرست گروه تعزیه کهربا افزود: «ما سال گذشته سوگواره تعزیه را با حضور کشورهایی چون عراق، لبنان و نیجریه و… برگزار کردیم و متوجه شدیم به طور مثال عراق در ایام محرم و صفر یک شبکه تلویزیونی مخصوص پخش تعزیه دارد یا کشور نیجریه شبکه رادیویی تعزیه دارد اما متاسفانه کشور ما با اینکه تعزیه به نام آن ثبت شده، در این زمینه اقدام خاصی انجام نداده است.»

تلویزیون می‌تواند مروج تعزیه باشد 

او ادامه داد: «برنامه «مجلس واقعه» می‌‌تواند مسیری برای معرفی بیشتر تعزیه و علاقه‌مند شدن جوانان به این هنر باشد. ما طی این سال‌ها روی آموزش کار کرده‌ایم اما همچنان در زمینه این هنر ایرانی اسلامی ضعیف هستیم. البته باعث افتخار است که این هنر ایرانی اسلامی اکنون در ۲۱ کشور جهان با الگوبرداری از ما در حال اجراست.»

خسروآبادی گفت: «تعزیه هنری است که با مخاطبان ارتباط نزدیک برقرار می‌کند و تماشاگر از هر زاویه‌ای می‌تواند شاهد آن باشد و همچنین قراردادهایی دارد که باید به صورت اصولی به آن پرداخت. حسین حاتمی مدیرتصویربرداری و نورپردازی و مجری طرح این برنامه برای مشابهت‌سازی فضای تصویر با آنچه در صحنه واقعی شکل می‌گیرد و پرداختن به تمام جزئیات، ۱۳ دوربین فیلمبرداری در تکیه نیاوران، محل ضبط این برنامه تعبیه کرد. ما سعی کردیم تمام قراردادها و قوانین تعزیه را به شکل سنتی و اصیل اجرا کنیم حتی در نورپردازی هم از نورهای جدید و متفاوت بهره نبردیم. در هر حال تعزیه نیاز به حفظ و گسترش دارد و پخش ویدیویی یکی از روش‌های ترویج این هنر به شمار می‌آید.»

این تعزیه‌خوان با تاکید بر لزوم توجه بیشتر مدیران فرهنگی برای حفظ و اشاعه این هنر گفت: «متاسفانه اکنون کشورهای دیگر بیشتر از ما به تعزیه توجه دارند و حتی در یک بازه زمانی، ترکیه ادعای ثبت این هنر به نام خود را داشت با توجه به این موضوعات ما صحبت هایی با رییس سازمان صداو سیما و همچنین ریاست اوقاف داشتیم تا بعد از محرم و صفر برای برنامه‌ریزی مدون با آن‌ها جلساتی داشته باشیم که امیدوارم اجرایی شود و اثرگذار باشد.»

تعزیه‌های غیر مذهبی هم باید اجرا شوند 

او درپاسخ به اینکه چرا در مجالس این برنامه به تعزیه‌های غیرعاشورایی نپرداخته‌اند، توضیح داد: «با توجه به زمانی که داشتیم، تعزیه‌های عاشورایی انتخاب شد وگرنه ما بیش از ۷۰۰ مجلس تعزیه و شبیه‌خوانی از زندگی تمامی اهل بیت از ولادت تا شهاد‌تشان داریم. همچنین شبیه‌خوانی‌های مختص به کشور خودمان داریم، مثل مجلس «رستم و سهراب» و یکی از درخواست‌های‌مان با مسئولان پرداختن به این تعزیه‌ها بوده و هست. پرداختن بیشتر به تعزیه‌های عاشورایی با توجه به بانی محور بودن این هنر است. بانی همیشه می‌خواهد تا مجلس مورد نظرش اجرا شود. برای اشاعه و گسترش دیگر تعزیه‌ها دولت باید اقدام کند.»

خسروآبادی در پایان گفت: «متاسفانه ما نسخه‌هایی داریم که در حال حاضر تنها چهار یا پنج تعزیه‌خوان پیشکسوت از چگونگی خواندن آن‌ها آگاه هستند. حتی یک بار از روی این نسخه‌ها خوانده نشده تا ضبط شود و برای آیندگان باقی بماند. این موضوع هم یکی از مشکلاتی است که مسئولان فرهنگی باید برای حل آن پای کار بیایند.»

لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=24103

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.