به گزارش سینمایی نیوز و به نقل از ارتباطات و اطلاع رسانی مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، محمد حمیدی مقدم دبیر شانزدهمین جشنواره «سینماحقیقت» در گفتگویی مفصل با خبرگزاری مهر درباره این رویداد و حواشی و مسئله تحریم، شفاف و روشن صحبت کرده است. بخشهایی از این مصاحبه را در زیر میخوانید و متن اصلی را اینجا ببینید.
*من اولین دبیر جشنواره «سینماحقیقت» بودم که بهصورت خاص و تأکیدی، قائل به نقش «صنوف مستندسازی» در شورای سیاستگذاری جشنواره بودم. البته اینجا باید شوراهای مرکز گسترش را تفکیک کنیم چراکه آنجا هم شوراهای مشورتی و تولیدی داریم. اما اگر جشنواره را بهعنوان یک درگاه عرضه در نظر بگیریم، همواره احساس میکردم که صنوف باید در آن نقش کلیدی داشته باشند.
*هر اکت و هر رفتاری باید منتهی به گفتگو و نتیجه شود. بالاخره از هر رفتاری باید نتیجهای برای خودمان یا صنفی که پشتسرمان هستند حاصل شود. ما بهعنوان مدیریت، با تمام این اتفاقاتی که پشت سر گذاشته بودیم، همچنان به گفتگو با صنوف قائل بودیم و هستیم.
*برخی میگفتند حمیدیمقدم تا دقیقه ۱۲۰ هم با این دوستان تعامل کرد! از معترضان خواستیم پای میز گفتگو بیایند، آنها هم آمدند و استدلال ما را هم شنیدند، اما در پایان گفتند برای امسال جوایز را کم نکنید و فعلاً اجازه دهید دربارهاش گفتگو شکل بگیرد. این مثل یک بیعت مجدد در شهریورماه امسال با چهرههای مؤثر در جریان مستندسازی بود که بعدها همه آنها جشنواره را تحریم کردند! ریشه این تناقض و پارادوکس در کجاست؟ ما که میدانیم در کجاست.
*وقتی به موعد برگزاری جشنواره رسیدیم هم خیلی صادقانه اعلام کردیم این جشن بدون عشق، علاقه و شور اهالی سینمای مستند، فایده ندارد. از مسئله تحریم هم عبور کردیم و به مستندسازان گفتیم آیا شما علاقهمند هستید حضور داشته باشید یا خیر؟ حتی به صنف اعلام کردیم که شما به بحث تحریم دامن نزنید. شاید برخی از اعضای شما دوست داشته باشند بیایند و برخی دوست نداشته باشد، اجازه دهید همه این افراد آزاد باشند و تحت فشار قرار نگیرند.
*شهریورماه و بعد از ماجرای متروپل، ما ایده کاهش جوایز جشنواره «سینماحقیقت»، آن هم مطابق با استانداردهای جهانی را مطرح کردیم. وقتی این ایده روی سایت ما قرار گرفت، به معنای واقعی کلمه با یک انقلاب مواجه شدیم. آن هم در حالی که این ایده را شخصاً با رؤسای دو صنف اصلی مستندسازی مطرح کرده و تأیید آنها را هم گرفته بودم. با این حال طرح این ایده با اعتراضات بسیاری مواجه شد؛ چه کسانی اعتراض کردند؟ آن کسی که اولین تلفن اعتراضی را آن روز به من زد، بعدها تبدیل به هسته مرکزی جریان تحریم جشنواره شد! همان فردی که معتقد بود جایزه «حقیقت» آرزوی بچههای مستندساز است، تبدیل به تحریمکننده جشنواره شد!
*به دوستان هم اعلام کردیم ما مسیر خودمان را طی میکنیم و شما هم مسیر خودتان را بروید اما فراموش نکنید که ما همچنان قائل به گفتگو در هر شرایطی هستیم. ما خودمان را برای یک شرایط سخت آماده کرده بودیم. خیلیها فیلمسازان را تحت فشار گذاشتند و تماسها شروع شده بود. گروههایی بودند که دوست نداشتند «سینماحقیقت» شکل بگیرد.
*شما حتی اگر امروز به جشنواره لوکارنو هم فیلمی را ارائه بدهیم، تا زمانی که بهصورت رسمی و مکتوب انصراف ندهید، از نظر حقوقی جشنواره اجازه ندارد فیلم شما را کنار بگذارد و اگر این کار را انجام دهد، شما میتوانید طرح شکایت کنید. احتمال دارد موضعی که در فضای مجازی از طرف شما اعلام شده است، فیک و تقلبی باشد. پس ما اعلام کردیم تنها انصراف مکتوب را میپذیریم.