سینمایی نیوز
  • امروز : دوشنبه, ۸ بهمن , ۱۴۰۳
  • برابر با : 26 رجب 1446
  • و : Monday, 27 January , 2025 می باشد
کل 9388 امروز 0

خبر فوری

از تصویب عیدی دولت به سینماگران تا نقش جشنواره فیلم فجر در کاهش التهابات اجتماعی رسیتال پیانو فریدون ناصحی در تالار رودکی معرفی مدیرعامل و اعضا حقیقی هیات امناء موزه سینما مسائل سینمایی را باید به مطالبه تبدیل کرد بررسی مسائل توسعه تئاتر در ایران در جشنواره تئاتر فجر انعکاس جشنواره فیلم فجر روی امواج رادیو نقد فیلم؛ اوه، کانادا گزارش آماری مخاطبان تماشاخانه‌ ایران‌شهر اعلام شد ️فرهاد آئیش نمایشگاه عکس و پوستر تئاتر فجر43 را افتتاح کرد نشست پژوهشی دوتار ابداع شده توسط جمشید ولی‌نژاد برگزار می‌شود شب مقاومت جشنواره فجر فرصتی برای بررسی موضوعات مغفول مانده است یادی از سعید کشن‌فلاح در پنجمین روز جشنواره تئاتر فجر همزمان با فرارسیدن سالروز بعثت پیامبر اسلام (ص) راهیابی انیمیشن کوتاه در سایه سرو به جمع 5 نامزد نهایی اسکار 2025 برای اولین بار داوری آثار مستقل ترانه سرایان در جشنواره چهلم موسیقی فجر صورت گرفت انتشار کتابچه بخش پژوهش چهل و سومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر مستند برگزیده جشنواره «تهران» نامزد اسکار شد فراخوان نخستین جشنواره ملی فیلم فضای باز منتشر شد رونمایی از تصویر تمام شخصیت‌های اصلی«ژولیت و شاه» عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های یکشنبه ۷ بهمن ۱۴۰۳ اجماع و وفاق به وجود آمده در کشور فرمایشی نیست/ نباید هنر را امنیتی کرد نامزدهای مسابقه تبلیغات سینمای ایران فیلم فجر چهل و سوم معرفی شدند امیدواریم بتوانیم بودجه استان‌ها را تقویت کنیم گزارش فروش روزانه سینماهای کشور در دی‌ماه اعلام شد ارائه ۵ مقاله در سمینار علمی-پژوهشی جشنواره تئاتر فجر جشنواره بین المللی موسیقی فجر می تواند به موقعیت رقابتی شدن در بخش بین الملل برسد/ به برکت انقلاب اسلامی موسیقی بر ریل خود قرار گرفت چهارمین روز جشنواره تئاتر فجر به یاد زنده‌یاد ژاله علو برگزار می‌شود حضور پررنگ نمایش‌های استانی در جشنواره چهل و سوم فجر اعضای شورای سینمای ایران معرفی شدند شبی به افتخار مهمانان خارجی عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳ میزبانی دانشگاه‌ها از آثار استانی پس از برگزاری جشنواره تئاتر فجر نماینده مردم اصفهان به تماشای نمایش «چند گرگ از عروسی مادرم ماه جان» نشست تقدیر از هنرمندان ارمنستانی با حضور احمد مسجد جامعی پیام روز جهانی تئاتر ۲۰۲۵ منتشر شد ایران کشور تلفیق فرهنگ‌ها است هیات داوران بخش به‌علاوه فجر۲ (هنرمندان دارای معلولیت) معرفی شدند اسکار ۲۰۲۵ و غافلگیری‌ها و شگفتی‌هایش در نشست دبیر جشنواره با صاحبان آثار جشنواره چهل و سوم مطرح شد:در کنار رقابت، رفاقت را حفظ کنیم برگزاری سومین روز جشنواره تئاتر فجر با یاد اکبر رادی مهمانی بزرگان؛ از وزیر تا شوالیه ادب‌ و هنر ایران حضور جدی بانوان موسیقی نواحی ایران در یک رویداد بین المللی/ پرداختن به جوان ها بسیارمهم است انیمیشن کوتاه برگزیده جشنواره «تهران» نامزد اسکار شد انیمیشن ایرانی هم در فهرست است تئاتر می‌تواند به وفاق ملی کمک کند برگزاری مراسم سومین روز درگذشت شهرام میراب اقدم ۴۳ فجر با ۱۸ دبیر جشنواره آغاز بلیت فروشی جشنواره فیلم فجر ۴۳ از صبح روز ۱۰ بهمن ماه فراخوان بخش تئاتر و موسیقی تندیس حافظ

1
صالحی در اختتامیه هفدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد مطرح کرد؛

ادبیات ملی مانع هضم یک ملت در هاضمه جهانیِ مدرن می‌شود/جایزه جلال و مسئله پاسداشت ادبیات ملی

  • کد خبر : 39655
  • ۰۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۸:۵۹
ادبیات ملی مانع هضم یک ملت در هاضمه جهانیِ مدرن می‌شود/جایزه جلال و مسئله پاسداشت ادبیات ملی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: ادبیات ملی به هویت ملی کمک و از آن صیانت می‌کند و مانع هضم یک ملت در هاضمه جهانی مدرن می‌شود.

به گزارش سینمایی نیوز و به نقل از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، آیین اختتامیه هفدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد، چهارشنبه (سوم بهمن ۱۴۰۳) با حضور سید عباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیران و مسئولان فرهنگی کشور، اهالی قلم و اصحاب فرهنگ، ادب و رسانه در تالار قلم کتابخانه ملی برگزار شد.

 

سیدعباس صالحی در این آیین گفت: در اختتامیه هفدهمین دوره هستیم. این جایزه در این ۱۷ سال فراز و فرودهای بسیاری را گذرانده و امروز به نقطه‌ای رسیده که می‌توان گذشته و آینده‌اش را دید. در هدف‌گذاری آئین‌نامه این جایزه علت تاسیس آن ارتقای زبان و ادبیات فارسی عنوان شده است. در واقع سه چشم انداز این جایزه زبان فارسی، ادبیات ملی و ادبیات دینی است. لازم است که بدانیم ادبیات ملی چیست و چگونه جایزه جلال می‌تواند در خدمت ادبیات ملی باشد؟

 

وی افزود: منظور از ادبیات ملی، ادبیات انقطاع از ادبیات جهانی و یا ادبیات نژاد پرستانه نیست. ادبیات ملی ادبیاتی است که در خدمت انسجام و همبستگی ملی و همگرایی ملی قرار بگیرد. ادبیات ملی ادبیاتی است که روح وحدت را در فضای اجتماعی منتشر کند. این ادبیات نمی‌تواند تفرقه‌آفرین و فاصله‌افزا باشد. ویژگی دومش این است که به هویت ملی کمک و از آن صیانت می‌کند و مانع هضم یک ملت در هاضمه جهانی مدرن می‌شود. ادبیات ملی، بو و طعم تاریخ و جغرافیای یک ملت را دارد و بومی‌گرایی در آن حس می‌شود. ادبیات ملی ایران از هزاران سال تاریخ و هزاران سال سابقه سرزمینی جغرافیای ایران ارتزاق می‌کند و از آن مایه می‌گیرد؛ از آن می‌آموزد، اما مقلدش نمی‌شود.

 

صالحی ادامه داد: ویژگی چهارم ادبیات ملی این است که خرده فرهنگ‌های ملت را در درون خود قرار می‌دهد و خرده فرهنگ‌ها را بخشی از بافت ملیت می‌داند و ملت را مقابل خرده فرهنگ‌های درون خودش قرار نمی‌دهد. ادبیات ملی خرده فرهنگ اقالیم و اقوام مذاهب و ادیان را به عنوان اجزا ملی خود تلقی می‌کند و با آن همراهی و همسازی می‌کند.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه درباره علت تاسیس جایزه ادبی جلال آل‌احمد گفت: این‌هایی که بیان کردم مولفه‌های ادبیات ملی هستند و جایزه جلال تاسیس شده است برای پاسداشت این ادبیات ملی که در نوشتار جلال مشهود بود. ما می‌توانیم با برخی از آرای جلال همراه و یا منتقد آن باشیم، اما او یک ادیب ملی تمام عیار بود. او زمانی که دید حزب توده با همبستگی ملی فاصله پیدا کرده راه خود را جدا ساخت، چرا که دید خودش در مقام یک ادیب ملی دارد با این فضای ناهمخوان با همگرایی ملی، همراه می‌شود.

 

وی اضافه کرد: جلال در همه نگاشته‌ها و مستندنگاری‌هایش این تعلق به هویت ملی را به صورت ریشه‌دار با خود داشت که نمونه علنی آن «غرب‌زدگی» است. تعلق جلال به هویت ملی، در همه آثار جلال ریشه‌دار است. اگر ادبیات ملی را ادبیات متاثر از رنگ و بو و تاریخ و جغرافیای ایران بدانیم چه کسی می‌تواند این طعم و بو و رنگ در آثار جلال را انکار کند؟ این رنگ و بو مشهود است و اگر توجه به خرده‌فرهنگ‌ها را جزئی از تعلق به ادبیات ملی می‌دانیم، باز جلال با اینکه مردم‌شناسی نخوانده بود، اما به امتیازات و رنگ و بوی مردم ایران توجه داشت و در اولین دفتر یادداشت‌های روزانه‌اش که در روزنامه اطلاعات منتشر شد، به زبان تاتی توجه و ۱۵۰۰ واژه تاتی و ۱۵۰ جمله تاتی و قصه‌های تات‌نشین‌ها را یادداشت کرد.

 

صالحی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه ثروت ایران، تنها نفت باقیمانده از فسیل‌های تاریخی نیست، گفت: ثروت ایران تنوع در اقوام، زبان، فرهنگ و آداب و رسوم است و جلال به این نکته توجه داشت که این ثروت ارزشمندتر از نفت است، چرا که این ثروت را انسان‌ها ساخته‌اند و ساخت‌وساز انسان‌ها ارزشمندتر از ساخت‌وساز طبیعت است. جلال به این خرده فرهنگ‌ها تعلق داشت. او زمانی که به جنوب ایران رفت با لذتی بسیار عبور ایل قشقایی را روایت کرد.

 

وی افزود: اینها مولفه‌هایی است که جایزه جلال موظف بود به آنها توجه کند. در این روزهایی که ایران ما در مطمع نظر گرگ‌های درنده بوده و هست، توجه به ادبیات ملی ایران اهمیت زیادی دارد. این ادبیات است که ایران را نگه داشته است. شاهنامه و فردوسی ایران را حفظ کرده‌اند و امروز هم ادبیات است که می‌تواند حافظ این میراث و سنت تاریخی ایران باشد. جایزه جلال در این شرایط آشوب‌زده منطقه‌ای و جهانی می‌تواند به کمک ایران بیاید. ایرانی که افتخارات گران بهایی داشته که انسانیت به آن مدیون است. پس جایزه جلال را بیشتر به ایران متصل کنیم. ایرانی که سرافراز بوده و خواهد بود.

 

خاستگاه اخلاق، خردورزی و نوع دوستی است

 

محسن جوادی نیز در این آیین ضمن خیر مقدم به میهمانان و برگزیدگان گفت: تقدیر و تشکر دارم از کسانی که همت گذاشتند تا این رویداد برگزار شود، از دبیر علمی جشنواره و همکاران خانه کتاب و ادبیات ایران و دکتر امیرخانی تقدیر و تشکر می‌کنم. از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که همواره پشتیبان این جایزه هستند نیز تقدیر و تشکر دارم.

 

وی افزود: ادبیات خود فرهنگ است، خاستگاه اخلاق، خردورزی و نوع دوستی است، بنابراین پرداختن به ادبیات ضامن پرورش ارزش‌ها و اخلاق‌های انسانی است. امیدوارم که این دوره از جایزه تقدیری باشد از عزیزانی که با آثارشان کمک کردند تا ما این رویداد مهم را برگزار کنیم.

 

آثار ادبی همچنان پرفروشند

 

غلامرضا امیرخانی؛ رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران نیز در این مراسم گفت: کتابخانه ملی با سابقه ۸۷ ساله وظیفه نگهداری میراث مکتوب یک کشور را بر عهده دارد. یکی از ژانرهای مهم ما در کد دیویی ۸۰۰ رده ادبیات است که بیشترین کتاب و بیشترین مراجعات را در خود دارد.

 

وی افزود: فضای جدید برگرفته از فناوری‌های به‌روز از جنبه منفی کتاب را کناری گذاشته است، بجز حوزه ادبیات که کمترین تاثیر از این فضاها را شاهد بوده است. کتاب در حوزه ادبیات، رمان و شعر همچنان جایگاه خود را حفظ کرده است و آثار ادبی همچنان پرفروشند. جمله معروفی هست که می‌گوید ادبیات بیان ساده واقعیت نیست، بلکه به واقعیت ساده زندگی، چیزهای می‌افزاید که در واقعیت نیست.

 

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه به ارتباط جلال با کتابخانه ملی اشاره کرد و گفت: این جایزه به نام جلال آل احمد است. دوستان صمیمی جلال ناگفته‌های زیادی از این فرهیخته ایران را در اختیار ما قرار داده‌اند که امید دارم کتابخانه ملی افتخار نشر این خاطرات ناگفته را از جلال داشته باشد.

 

همچنین در این برنامه مسعود کوثری؛ دبیر علمی هفدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد، بیانیه شورای علمی این‌دوره را قرائت کرد.

 

برای مطالعه دیگر مطالب پرونده ویژه هفدهمین جایزه ادبی جلال آل‌احمد اینجا را کلیک کنید.

لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=39655

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.