سینمایی نیوز
  • امروز : دوشنبه, ۲۵ فروردین , ۱۴۰۴
  • برابر با : 14 شوال 1446
  • و : Monday, 14 April , 2025 می باشد
کل 9677 امروز 0

خبر فوری

از اقتدار صنوف تا اعتلای نظام حکمرانی سیاست‌گذاری فرهنگی، باید هدف‌گذاری دقیق و اثربخشی داشته باشیم نمایش‌های کشور یک شب به صحنه نمی‌روند حامد جعفری مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی شد کتاب «اپیدمی‌ها در ادبیات و سینما» منتشر شد چاپ کتاب‌های هنری به روایت آمار عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ انتشار فراخوان جذب نیرو در مرکز تماس و پشتیبانی فروش مجازی نمایشگاه کتاب بررسی آخرین وضعیت جشنواره موسیقی نواحی در هرمزگان حضور معنادار کتاب در دست شخصیت‌های سینمایی پیمان معادی کتابی درباره آموزش بازیگری ترجمه کرد نمایشنامه «انبارشدگان» توسط نشر «نی» منتشر شد اعلام زمان مصاحبه برای متقاضیان ثبت نام در مدرسه مستند حقیقت عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ نگاهی انتقادی به اقتباس از داستان‌های قرآنی در سینمای ایران فراخوان جذب نیروی انسانی در نمایشگاه کتاب تهران منتشر شد فهرست فیلم‌های جشنواره کن ۲۰۲۵ منتشر شد ساخت بزرگترین پردیس تئاتر خاورمیانه در تهران آغاز شد هیات عراقی با مدیران نمایشگاه کتاب دیدار کردند فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی در سومین هفته بهار بیش‌ از ۱۰ نمایش کودک و نوجوان در پایتخت روی صحنه است آغاز ثبت‌نام خبرنگاران و فعالان فضای مجازی در نمایشگاه کتاب تهران فراخوان هفتمین همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران منتشر شد حداقل دستمزد کارگردانی مستند اعلام شد فراخوان اجرا در تماشاخانه‌‌‌های حوزه هنری منتشر شد اولین ماه بهار در تئاتر شهر چه‌ خبر است؟ بهار پُررونق تئاتر در استان‌ها مجموعه مصاحبه «پای صحبت استاد فرامرز پایور» منتشر شد تمدید مهلت ثبت‌نام ناشران داخلی در نمایشگاه کتاب تهران مسعود فروتن «بانوی زیبای من» را با حال و هوای سینمایی منتشر کرد حضور بیش‌از ۱۵۰ بانوی بازیگر در نمایش‌های پایتخت سینما میزبان 1 میلیون 50 هزار مخاطب در 13 روز نخست سال شد فراخوان پانزدهمین دوره‌ی جوایز ایسفا منتشر شد پایتخت ۷؛ در کشاکش تکرار و افت روایت! عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های سه‌شنبه ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ سینمای ایران ظرفیت‌‌های بیشماری دارد دیدار نوروزی معاون امور هنری و سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی با خسرو خورشیدی برترین آثار سینمایی ایران و جهان در هفت سین شبکه‌ها دیدار نوروزی رئیس جمهور با علی نصیریان از امیدواری برای ایجاد فرصت‌های تازه تا نقالی، شاهنامه‌خوانی و خاطره‌گویی در روز ملی هنرهای نمایشی پرداخت تعهدات معوقه، رویدادها و فعالیت‌های تئاتری سال ۱۴۰۳ فراخوان جشنواره ملی موسیقی بی‌کلام «خلیج فارس» منتشر شد پوستر روز ملی هنرهای نمایشی منتشر شد آغاز سال کاری معاونت امور هنری وزارت فرهنگ با ادای احترام به شهدا و هنرمندان فقید فراخوان دوازدهمین جشنواره دانشجویی مونولوگ منتشر شد برگزاری رویدادهای تئاتری به مناسبت روز ملی هنرهای نمایشی بازدید نوروزی رئیس سازمان سینمایی از سه پردیس رکورد ده ساله سینمای ایران با فروش بیش از 2 همت در سال گذشته شکسته شد درگذشتگان هنر و سنت اهدای کتاب در یادبودشان دستمزد خدمات رسانه‌ای و تبلیغاتی تئاتر در سال ۱۴۰۴ مشخص شد

1

پایتخت ۷؛ در کشاکش تکرار و افت روایت!

  • کد خبر : 41288
  • ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۰
پایتخت ۷؛ در کشاکش تکرار و افت روایت!
یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت «پایتخت» در گذشته، ارتباط قوی آن با مسائل اجتماعی و فرهنگی روز بود. اما در فصل هفتم، این ارتباط تا حد زیادی از بین رفته است.

سینمایی نیوز، محمدرضا دلیر* – 🔹سریال «پایتخت ۷» همچنان با بحران تکرار و ضعف فیلمنامه دست‌وپنجه نرم می‌کند؛ مشکلی که پس از درگذشت خشایار الوند، نویسنده توانمند این مجموعه، شدت گرفته است. شخصیت‌ها به کلیشه تبدیل شده‌اند و روایت داستانی، انسجام و جذابیت گذشته را ندارد.

🔹زخم کهنه‌ای به نام ضعف قصه‌پردازی

خشایار الوند با درک عمیق از ساختار درام و طنز موقعیت، داستان‌هایی پرکشش و شخصیت‌هایی زنده خلق می‌کرد. اما پس از فقدان او، روند روایت سریال به‌تدریج افت کرد. این کاستی‌ها در فصل هفتم بیش از همیشه نمایان شده و باعث شده‌اند تا جذابیت این مجموعه، که زمانی یکی از محبوب‌ترین سریال‌های خانوادگی تلویزیون ایران بود، کاهش یابد.

🔹از همان فصل اول، «پایتخت» ترکیبی از طنز موقعیت، شخصیت‌پردازی دقیق و درامی سرراست بود که توانست مخاطبان را با خود همراه کند. اما اکنون، در فصل هفتم، آنچه بیش از همه به چشم می‌آید، نوعی رکود و تکرار است که انرژی اولیه این مجموعه را از بین برده است. به‌عنوان نمونه، «پایتخت ۷، قسمت نهم» بار دیگر یکی از شخصیت‌های قدیمی، اوس موسی، را به سریال بازگرداند. اما این بازگشت، به‌جای خلق موقعیتی تازه، تنها تداعی خاطرات گذشته بود.

🔹شخصیت‌هایی که در دام کلیشه گرفتار شده‌اند

یکی از نقاط قوت اولیه «پایتخت» رشد و تحول شخصیت‌ها در طول داستان بود. اما در فصل هفتم، این شخصیت‌ها بیش از حد به ویژگی‌های کلیشه‌ای خود وابسته شده‌اند. شوخی‌های نقی، سادگی ارسطو، غرولندهای هما و خنگ‌بازی‌های رحمت دیگر آن تازگی و طراوت گذشته را ندارند. شخصیت‌ها به نسخه‌ای تکراری از خودشان تبدیل شده‌اند و تلاش سریال برای زنده نگه داشتن خاطرات گذشته، بیش از آنکه جذاب باشد، به تکراری خسته‌کننده تبدیل شده است.

🔹سریالی که از زمانه خود عقب افتاده است

یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت «پایتخت» در گذشته، ارتباط قوی آن با مسائل اجتماعی و فرهنگی روز بود. اما در فصل هفتم، این ارتباط تا حد زیادی از بین رفته است. سریال بیش از آنکه بازتابی از دغدغه‌های امروز جامعه باشد، تبدیل به تکرار الگوهای امتحان‌شده گذشته شده است. عدم پرداختن به سوژه‌های جدید و اتکا به عناصر نوستالژیک، «پایتخت ۷» را از یک روایت زنده و پویا دور کرده است.

🔹آیا بازگشت به اوج ممکن است؟

«پایتخت» همچنان طرفداران پرشماری دارد و خاطرات زیادی را برای مخاطبانش ساخته است. اما اگر قرار است این مجموعه همچنان ادامه پیدا کند، نیازمند تحول در روایت، شخصیت‌ها و سوژه‌های داستانی خود است. تکیه بر گذشته و تکرار شوخی‌های قدیمی شاید لحظاتی نوستالژیک ایجاد کند، اما تضمین‌کننده موفقیت در آینده نخواهد بود. اگر سازندگان سریال این روند را تغییر ندهند، بعید نیست که «پایتخت» نیز به سرنوشت سریال‌هایی دچار شود که بیش از حد ادامه پیدا کردند و در نهایت، به خاطره‌ای کم‌رنگ تبدیل شدند.

*(منتقد سینما)

لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=41288

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.