به گزارش سینمایی نیوز و به نقل از روابط عمومی رسانه ملی، برنامه «ایران امروز» شنبه 4 آذر با حضور، حجتالاسلام و المسلمین علی سرلک، عضو شورای صدور پروانه نمایش سازمان سینمایی کشور و شهاب شهرزاد، فعال رسانه ای، شاعر، نویسنده و منتقد، پیرامون صحبتهای انسیه خزعلی، معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده مبنیبر بازیگر شدن طلبهها و تایید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامیبا این گزاره مبنیبر اینکه بازیگر شدن طلبهها منعی ندارد، تبادل نظر صورت گرفت.
شهاب شهرزاد در برنامه «ایران امروز» مطرح کرد: باید در نظام آموزشی و تربیتی، تفکر انتقادی و شناخت هنر را به رسمیت بشناسیم. نشناختن زبان ملی، تمدن ایرانی، هنر ملی، موسیقی و ساز ایرانی، در نهایت سبب گرایش نسلهای تازه به بازار تولیدات فرهنگی غیربومیشده است. بیاعتنایی به نیازهای مخاطب امروز، بین نسل امروز و اصالت ایرانی فاصله انداخته است. در این میان فقدان نگرش انتقادی در کودکان و نوجوانان، این نسل را به دامان پرآوازههایی کشانده که خود دچار سرگشتگی و فروپاشیاند.
این منتقد سینما افزود: حوزه باید به جای تولید، وارد نقد و تحلیل شود. همچنان که تا کنون دانشمند دینی دیگری در سطح شهید مطهری به این عرصه ورود نکرده است.
حجتالاسلام و المسلمین علی سرلک، عضو شورای صدور پروانه نمایش سازمان سینمایی کشور و استاد دانشگاه بیان کرد: بعضی شغلها با هویت طلبگی جور در نمیآید. بازیگری با طلبگی ناسازگار است؛ اینکه فرد هم طلبه باشد و صداقت و اخلاصش را مخاطب باور کند؛ هم بازیگر باشد.
وی ادامه داد: حتی بعضی از فقها بازیگر شدن طلبهها را ممنوع کردند. البته خانم خزعلی بعداً صحبتهای خود را تکذیب کرد و گفت مراد صحبتم این نبوده که طلبهها بازیگر شوند. البته گریزی از این نداریم که طلبهها وارد حوزه فرهنگ شوند و چه چیزی مهمتر از سینما که مخاطبان عام دارد.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که حتی ساخت سریالهای ماورایی در ایام ماه رمضان با ضعف در حوزههای معنوی و متافیزیکی همراه بود، تصریح کرد: اشکال این است که طلبه بازیگر شود؛ اما عرصههای فیلمنامهنویسی، نقد و تحلیل به طلبگی نزدیک است. گزارهای که میگوید طلبهها میتوانند سلبریتی شوند، غلط است و بنیان فرهنگی و علوم انسانی ندارد. اگرچه این اظهارنظر مسئله ما نیست، ولی میتوانیم بگوییم با مبانی جور در نمیآید.
شهاب شهرزاد، فعال رسانه و منتقد در پاسخ به این سوال که قبلاً تجربه ورود طلاب به عرصه فیلمسازی و بازیگری را داشتیم. آیا آن تجربه موفقی بود، که بخواهیم دوباره تکرار کنیم؟ توضیح داد: در زمان شهید سید مرتضی آوینی که سمینار سینما و انقلاب اسلامیبرگزار شده بود، یک جوان طلبه پشت تریبون چنان با شیفتگی و فروتنی در برابر سینما سخن گفته بود، که شهید آوینی آشفته شد و گفت: طلبه نباید در برابر سینما کرنش کند؛ سینما باید در برابر معنویت کرنش کند.
شهرزاد ادامه داد: حضور طلاب و روحانیت میتواند به شکل دیگری در اصلاح ساختار سینما و فرهنگ کشور موثر باشد. ما الان جای خالی شخصیتی مانند شهید مطهری را در حوزه فرهنگ کشورمان احساس میکنیم. شهید مطهری که به عنوان یک عالم دینی با نقد و تحلیل دقیق و براساسِ دانشِ دینی، به بررسی یک فیلم سینمایی پرداخته بود. یک رفتار متمدنانه در جهتِ تبیینِ یک وارونهنمایی. سینما به یک تعبیر، جایی برای جلوهگری و جلوهفروشی است. بعید میدانم کسی برای جلوهفروشی به حوزه علمیه رفته باشد. حوزه علمیه بستر معنویت است، که در سینما دیده نمیشود و این ادعا را هم ندارد. یعنی شما از بازیگران توقع ندارید مروج معنویت باشند. چون اغلب آنها ممکن است در بستر معنوی رشد نکرده باشند.
شهرزاد در پایان از سرلک خواست تا در جایگاه یکی از اعضای شورای پروانه نمایش فیلمهای سینمای، از حیثیت زبان فارسی در صدور پروانه نمایش فیلمها دفاع کند. وی یادآور شد: این پیشنهاد را سالهاست در برنامهی «باغ هنر» رادیو ایران مطرح کردهایم. اینکه با نظارت زبانی، آثار سینمایی کشور را از کاربرد بیدلیل واژههای بیگانه و ناسزا و آلودهدهانی، مصون نگه داریم. انتظار این است که وزارت ارشاد و زیرمجموعهی این نهاد فرهنگی به اجرای قانون در صیانت از زبان فارسی اهتمام کند. پیش از این، نظارت زبانی در صدور پروانه نمایش، اغلب نادیده گرفته میشد.
گفتنی است «ایران امروز» شنبهها به تهیه کنندگی عاطفه اقتداری و اجرای رضا فرخی ساعت 12:40 روانه انتن رادیو ایران میشود.