سینمایی نیوز– نمایش «لاله عباسی» از بخش نمایش ویژه چهل و سومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر جمعه 5 بهمن ماه 1403 در 2 سانس 16 و 18 در تماشاخانه سنگلج به روی صحنه آمد. پیش از این در پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر بسیج که از ۲۶ تا ۲۹ آذر در ارومیه برگزار شد و آیین اختتامیه آن ۲۹ آذرماه با عنوان «سودای عشق» در ارومیه به کار خود پایان داد، “محمد یزدی” بازیگر، نویسنده و کارگردان نمایش «لاله عباسی» با رای هیات داوران در بخش کارگردانی، برای کارگردانی نمایش «لاله عباسی» عنوان سوم و در بخش بازیگری زن، “نرگس ایزدی” با نمایش «لاله عباسی» اول شد و همچنین “محمد یزدی” رتبه سوم بازیگری مرد را به دست آورد، و در بخش نمایشنامه نویسی این جشنواره هم، “محمد یزدی” برای نمایش «لاله عباسی» در رده سوم را به خود اختصاص داد. هیات انتخاب جایزه ویژه هیات داوران، نمایش «لاله عباسی» را جهت معرفی به دبیرخانه جشنواره بین المللی فجر انتخاب کرد. گفتنی است نمایش «لاله عباسی» اثر برگزیده بیست و ششمین جشنواره تئاتر استان تهران نیز می باشد.

به گزارش خبرنگار تئاتر
سینمایی نیوز، “محمد یزدی” درباره حمایت ها و هدایت هایی که از تولید نمایش «لاله عباسی» انجام پذیرفت اظهار داشت: نمایش «لاله عباسی» با حمایت معاونت فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان های استان تهران، با همکاری واحد نمایش سازمان بسیج هنرمندان استان تهران و کاری از انجمن نمایش اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان ملارد (استان تهران) تولید شده است و این عزیزان کمک شایانی کردند.
کارگردان تقدیر شده جشنواره تئاتر استان تهران افزود: کمک لزوما مالی و تزریق پول نیست. زمانی که مسئولی به فکر هست و به تماشای اثر ما می نشیند خسته گی را از تن بیرون می کند. این نمایش منتخب جشنواره ملی سودای عشق است که در شاخه های متعددی جوایز را کسب نمود اما در چهل و سومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر، در بخش نمایش های ویژه قرار دارد که جای سوال است. کلیت و زیبایی جشنواره تئاتر فجر، حضور در بخش رقابت است؛ حتی اگر تقدیر و جایزه ای دریافت نکنید.
وی در ادامه بیان نمود: احساس می کنم در حق نمایش لاله عباسی باید توجه بیشتری می شد و اجرا در سالنی که نباید و خالی از مخاطب، مرا بسیار اندوهگین می کند. باید توجه داشت که چه کاری مناسب بلک باکس و پلاتو و چه کاری مناسب اجرای صحنه است. دوست داشتم سالن، پر از تماشاگر و با حضور مسئولین باشد تا کار را ببینند اما متاسفانه حضور ندارند. امیدوارم اتفاقات خوبی در ادامه بیفتد و بتوانم در همه جا اجرا داشته باشم. این نمایش طیف وسیع مخاطبین از سنین ۱۲ سال به بالا را در بر می گیرد اما تمرکز بیشتر بر روی خانواده ها از سنین ۳۰ سالگی است که درک دیگری از جامعه دارند.
کارگردان تقدیر شده جشنواره تئاتر استان تهران در همین ارتباط اضافه کرد: یک مسئولی با حضور خود در جمعی فرهنگی بر مسئولیت خویش صحه می گذارد و باعث امید هنرمند عرصه نمایش می شود. همه ی مسئولین ما جنگ را ندیده اند و درکی از آن ندارند اما می توانند ماحصل پژوهش و تلاش چند ماهه ی یک گروه را به تماشا بنشینند. به گفته بزرگان، نمایش یک کتاب مصور است که تصاویر لذت بخشی را همراه با موسیقی و طراحی صحنه و لباس و گریم برای شما پدید می آورد و حالِ روحی خوبی به شما می بخشد.
وی درباره موضوع این نمایش نامه توضیح داد: «لاله عباسی» داستان دلدادگی زنی به نام لاله به همسرش عباس و دلسپردگی عباس به جنگ است که خاطرات خود را در جنگ جا گذاشته است. عباس در زمان جنگ به مادر یکی از رزمندگانِ عملیات والفجر قول داده است که فرزند دختر او را پیدا می کند، حال سال ها از آن روز ها گذشته و عباس همچنان مشغول پیدا کردن دختربچه است. اما از آن جایی که ترکش های زیادی در بدن عباس است، زن عباس بار زندگی را به دوش می کشد تا او را خوشحال کند و اتفاقاتی درون نمایش به وقوع می پیوندد. قصد و نیت لاله که شخصیت اول این نمایش هست احیای مرد زندگی اش است اما متاسفانه اتفاقات به شکل دیگری رقم می خورد. «لاله عباسی» بیش از هر چیز عاشقانه ای از جنگ است. جنگ در همه جای دنیا محکوم و مطرود است و هیچ کس جنگ را دوست ندارد.

این هنرمند آینده دار درباره علت نامگذاری عنوان کرد: نمایش «لاله عباسی» برگرفته از نام ۲ شخصیت اصلی نمایش یعنی لاله و عباس است که نشان از دوران عاشقانه زندگی ایشان دارد و گل لاله عباسی به هم هدیه می دادند. یکی از جنبه های انگیزشی من از نوشتن این نمایشنامه صبوری و سازش زنان کشورم با مردان در زندگی و نادیده گرفته شدن ایشان هست.
بازیگر برگزیده جشنواره تئاتر ایثار در بخش دیگر صحبت های خود، درباره علت پرداختن به سوژه یادآور شد: به حلقه گمشده ای از جنگ که وجه عاشقانه آن می باشد در برابر سویه بیرونی جنگ، کمتر پرداخت شده است. لازم دیدم دور از میدان جنگ، در خانه و زندگی، این عاشقانه برآمده از دل جنگ را ببینیم. خود بنده چون جزء خانواده شهداء هستم این اتفاقات را لمس می کردم و لازم دیدم این متن را بنویسم.
او همچنین در مورد جای خالی چنین دست نمایش هایی در ساحت تئاتر کشور خاطرنشان ساخت: وقتی در عرصه هنرهای نمایشی سخن از تئاتری با موضوع جنگ و دفاع مقدس به میان می آید، برخی طوری دیگر نگاه می کنند در صورتی که پایه درام تضاد است و در زندگی عادی روزمره نیز جنگ و کشمکش هست اما مهم نگاه عاشقانه در هر جنگی از زندگی است که به یک رسالت کلی برسیم. رسالت کلی عباس شهادت و رسالت کلی لاله عاشق بودن، و رساندن عباس به مقصد است.
او تصریح ساخت: به فرموده مقام معظم رهبری: تئاتر منبر است و بلکه فراتر از منبر، اگر مسئولین رده بالا بر روی همین فرمایش حضرت آقا تامل کنند پی خواهند برد وقتی تریبونی در اختیار دارید به نام صحنه و می توانید حرف دل و اندیشه تان را ارائه نمایید قطعا اتفاقات خوبی خواهد افتاد. جا دارد از مسئولین خواهش کنم به حرف بزرگان راجع به هنر دیرینه تئاتر بیشتر توجه و دقت کنند. مردم کشور ما از دیرباز به تماشای تعزیه می نشستند و گرمای نگاه و نفس های مخاطبان وقتی با عوامل گروه نمایش در سالن در هم تنیده می شود تاثیرگذاری بیشتری دارد و اتفاقا نیاز به برگزاری جلسات با مسئولین است تا با درک بیشتر از عرصه هنرهای نمایشی، اتفاقات بهتری را رقم زنند.
“یزدی” در بخش پایانی صحبت های خود تاکید کرد: علاقه مندان کار اجرا بیشتر به پیرامون خود دقت کنند، با حساسیت بیشتری با مسائل و معضلات اطراف ارتباط بگیرند، به این اتمسفر واکنش نشان دهند، روحیات را درک کنند، سپس بشکافند و درام زیبایی پدید آورند. به بیان بزرگان، هنر زبان اعتراض است. درام، تضاد، گره، بازی، طراحی و کارگردانی در مجموع یک هنر فاخر می سازد.
چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر از 3 تا ۱۳ بهمن ماه 1403 به دبیری خیرالله تقیانی پوردر حال برگزاری است.
| گزارش و گفت و گو از: “تورج اردشیری نیا”
لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=39911