سینمایی نیوز
  • امروز : دوشنبه, ۵ خرداد , ۱۴۰۴
  • برابر با : 27 ذی‌القعده 1446
  • و : Monday, 26 May , 2025 می باشد
کل 9955 امروز 0

خبر فوری

آیین اختتامیه بیست‌و‌ششمین جشنواره تئاتر فتح ‌خرمشهر برگزار شد 6 فیلم سینمایی پروانه نمایش گرفتند موافقت شورای پروانه فیلمسازی غیرسینمایی با ساخت 6 فیلم‌نامه نامه های بی فروغ/ نقد نمایش «امرملوکانه» “حسین پاکدل” ارکستر سمفونیک موسیقی فیلم تهران آغاز به کار کرد پیش‌نشست‌های تخصصی «اقتباس در فیلم کوتاه» برگزار می‌شود برگزیدگان هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت معرفی شدند فروش بیش از ۱۷ میلیارد تومانی کتابفروشی‌ها تا پایان روز ششم پیوست نمایشگاه کتاب برندگان جشنواره فیلم کن ۲۰۲۵ انتخاب شدند مراسم معارفه مدیر نوآوری و ارتباطات موزه سینمای ایران اکران «صبح اعدام» آخرین ساخته بهروز افخمی در روستای زادگاه طیب بیش از ۱۳ هزار تماشاگر به سالن‌های دولتی آمدند ارائه نسخه زیرنویس‌دار؛ الزام فیلم‌های راه‌یافته به جشنواره فیلم کوتاه تهران مهلت ارسال چکیده مقالات به هفتمین همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران تا ۱۵ خرداد تمدید شد عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۴ انتشار پوستر فیلم سینمایی «صبح اعدام» ادامه ثبت‌نام طرح و فیلمنامه‌های متقاضی دریافت حمایت از بنیاد سینمایی فارابی روز‌های آغازین خرداد و فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی معاون وزیر فرهنگ از شکایت خود علیه یک خبرنگار موسیقی گذشت سالن‌های نمایشی کشور یک روز اجرا ندارند آغاز دوباره «پاتوق مستند» سینمای ایران در بازار کن 2025 پردیس ملت خانه جشنواره سینماحقیقت شد فراخوان سینماحقیقت 19 منتشر می‌شود فراخوان دومین جشنواره فیلمنامه‌نویسی فیلم کوتاه خلیج فارس منتشر شد از تبریز تا تهران؛ پنج اثر منتخب سهند در مسیر جشنواره فیلم کوتاه تهران آغاز نمایش فیلم در سینماهای کانون از اول خرداد حامد جعفری دبیر سی و هفتمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان شد پرداخت ۵۰۳ میلیارد ریال از مطالبات ناشران حاضر در بخش مجازی سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اولین سخنران بین‌المللی هفتمین همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران اکران «صبح اعدام» از چهارشنبه این هفته ثبت بازدید 6 میلیون نفری از نمایشگاه کتاب تهران/ مجموع فروش به 656 میلیارد تومان رسید «مرکز اسناد هنر معاصر» راه اندازی می‌شود موزیسین‌های بین‌المللی به ایران سفر می‌کنند / فستیوالی بدون بلیت‌فروشی همکاری سینماسیار انجمن سینمای جوانان با جشنواره «فضای باز» سینما شهر رویاها به بهره‌برداری رسید لذت تماشای فیلم کوتاه زیر نور ماه عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ هجدهمین جشن «شب بازیگر» برگزار شد ثبت بیش از هزار اثر در هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت آموزشگاه‌های سینمایی؛ بستر پرورش سرمایه انسانی کشور / لزوم تعریف استانداردهای آموزشی سینما اعلام آمار فروش و مخاطب نمایش‌های مجموعه‌ تئاتر‌شهر، تالارهنر و سنگلج “اتابک فروزی”: کتاب یکی از ارکان فیلم سازی و بسیار کمک کننده است دعوت فریدزاده به هم‌افزایی ملی برای حمایت از استعدادهای جوان/ برگزیدگان معرفی شدند مرضیه برومند: سینمای کودک برای اثرگذاری باید لحن سرخوشانه داشته باشد بازخوانی سیاست‌های سینمایی ایران در نشست راهبردی سازمان سینمایی اقتباس به‌مثابه امکان خلاق، نه انتقال مکانیکی/ رامتین شهبازی: باید از روش شروع کرد، نه تعریف خبرهای خوب برای فیلمسازان جوان در راه است / از وجه ممیزه «انجمن سینمای جوان» تا همکاری مرکز جوان سوره با انجمن فیلم‌های سینمایی تلویزیون در چهارمین هفته اردیبهشت ظرفیت‌های نهفته در حکایت‌ها، سفرنامه‌ها و متون دینی

1

نقد فیلم «مجمع کاردینال‌ها»

  • کد خبر : 37759
  • ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۸:۳۲
نقد فیلم «مجمع کاردینال‌ها»
آقای برگر در آثار قبلی خود نیز نشان داده که به‌جای یک فرمالیست خوب بودن، تکنسین قابل احترامی است...

محمدرضا دلیر- کلیشه‌ی پاپ و واتیکان گویی طی یک دهه‌ی اخیر طرفداران بسیاری میان فیلم سازان پیدا کرده است؛ از سورنتینو تا اکنون که آقای «ادوارد برگر» وارد چنین مهلکه‌ای شده است. آیا در دنیایی که اکنون در آن زیست می‌کنیم این مقولات سنتی در مذهب چندان گیرایی دارند که مخاطب سینما را به سوی خود جذب کنند؟ باید این گونه گفت در تاریخ جهان مخاطب همیشه به‌دنبال سرکشیدن به مکان‌هایی بوده که دائم از دیدن زاویه‌های پنهان آن محروم بوده است. ساز و کار واتیکان و انتخاب پاپ و جاه‌طلبی قدرت میان کشیشان نوگرا نیز یکی از همین محرک‌ها برای سرک کشیدن مخاطب به شمار می‌آیند. آقای برگر بعد از بازسازی اثر «در جبهه‌‌ی غربی خبری نیست» به‌سراغ مجمع محرمانه‌ی کاردینال‌های کلیسای کاتولیک پس از مرگ یک پاپ رفته است و سعی دارد از دل جلسات رأی‌گیری آن‌ها به درون‌مایه‌های اخلاقی خود برسد.

آقای برگر در آثار قبلی خود نیز نشان داده که به‌جای یک فرمالیست خوب بودن، تکنسین قابل احترامی است و به‌خوبی می‌تواند شما را طی ۲ ساعت با پالت‌های رنگی، بازی با نور و سایه و در نهایت انتخاب زاویه‌های دوربین و گرفتن قاب‌هایی با چند عمق میدان سرگرم کند. در این اثر نیز شما شاهد چنین تکنیک‌هایی هستید و برخلاف اثر قبلی که یک درام مملو از خون و خشونت بود، این‌بار با قاب‌هایی وسیع و عریان و در عین حال سرد مواجه می‌شوید که گویی فاصله‌ی بین کاراکترها را به‌خوبی نشان می‌دهد.

پاپ مرده است و مخاطب همانند توماس لارنس، کاردینال ترومبلی و آلدو بر بالین او حاضر می‌شود. این یعنی آغاز فرآیندی که انتهای آن را بیشترین رأی کسب‌شده از سوی یک کاردینال برای جانشینی تعیین می‌کند. آقای برگر سعی دارد در پرده‌ی اول فرآیند آغازین این قرنطینه‌‌ی رأی‌گیری را تصویر کند و در عین حال تا جایی که تلاش دارد وارد بازی‌های اپوزیسیون و تشکیل گروه‌های همفکر نشود. او در پرده‌ی اول صرفاً لارنس را تبدیل به کاراکتر مرکزی خود می‌کند و از طریق او دیگر کاراکترها نیز شخصیت‌پردازی می‌شوند. در همین حین او کل روایت خود را با ورود کاراکتری مرموز با نام «وینسنت بنیتز» لو می‌دهد و هر قدر تلاش می‌کند تا بنیتز را در کمال سادگی به درون این مجمع بیاورد، اما مخاطب از همان ابتدا گویی انتهای ماجرا را پیش‌بینی کرده است. آقای برگر برای رها کردن خود از این بخش قابل‌پیشبینی روایت گویی دست به یک ریسک زده است.

آن ریسک چیست؟ در طول پرده‌ی دوم کارگردان سعی دارد از طریق نگاه‌ها و خطابه‌ها مخاطب را در برابر گوناگونی این جامعه‌ی کوچک مذهبی قرار دهد که نماینده‌ی بزرگ‌ترین جامعه‌ی مسیحیت در جهان هستند؛ کلیسای کاتولیک. او با دقت لیبرال‌ها، محافظه‌کاران و در نهایت بنیادگرایان را در میان منتخب‌های رأی‌گیری تصویر می‌کند. اما مشکل آن جاست که تفکرات ووکیستی کم‌کم وارد درون‌مایه‌ی روایت می‌شوند و ریشه‌ی آن را می‌خشکانند. به زمانی که بنیتز در حال تبرک غذاست دقت کنید که خواهر اگنس زمانی که از زبان یک کشیش مرد در باب زن می‌شنود چقدر لذت می‌برد. چرا آقای برگر روایتی که می‌توانست از طریق همین تحقیرشدگی زن در کلیسای کاتولیک به آنچه می‌خواهد برسد وارد مسیری می‌کند که گویی راه به ترکستان دارد؟ این که یک اقلیتی خاص را تحقیر کنیم، یکی از ضداخلاق‌ترین شیوه‌های تعامل در جامعه است. این اقلیت‌ها وجود دارند و در بسیاری از جوامع سعی بر این است کالبد‌هایی که به‌صورت فیزیکی یا روانی دچار جبر تولد شده‌اند به کالبد اصلی بازگردند. اما زمانی که مقوله‌ی تحقیر زن به‌عنوان یکی از دو جنس اصلی بیولوژیک هنوز نیاز به پرداخت دارد، چگونه می‌شود یک فیلم ساز روایت خود را به‌ سویی دیگر تغییر دهد. کافی است که اثر زیبای «امیلیا پرز» را مرور کنیم و مشاهده کنیم آقای «اودیار» چگونه نهایت بهره را از این تغییر کالبدها برد و در نهایت درگیر بازی‌های احمقانه نشد.

آقای برگر در اثر خود گویی به بیراهه می‌رود. او در این روایت بارها و بارها فرصت داشت تا درون‌مایه‌ی جاه‌طلبی و در نهایت خضوع مملو از غرور را با خرده‌روایت‌هایی در باب صحنه‌آرایی‌ها و فساد اخلاقی و اقتصادی پشت پرده‌ی کلیسا ترکیب کند و اثری رازآلود و در عین حال انسانی به مخاطب ارائه دهد. اما او در عوض تصمیم گرفته مخاطب را درگیر شعارها، تعریف‌های سطحی از لیبرالیسم و محافظه‌کاری و بنیادگرایی کند و در نهایت با خطابه‌ی کودکانه غائله را بخواباند؛ همین‌قدر پوچ

لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=37759

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.