سینمایی نیوز
  • برابر با : Tuesday - 5 November - 2024
کل 8421 امروز 1

خبر فوری

عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ سعید اسلام‌زاده مدیر روابط عمومی معاونت هنری شد معرفی داوران بخش مسابقه بیست و نهمین جشنواره تئاتر استان تهران نگاهی به فیلم مستند «پنج دوربین شکسته» «چارسو» میزبان «سینماحقیقت 18» شد فراخوان نهمین فستیوال رقابتی «پیانو کلارا» منتشر شد ششمین جشنواره موسیقی و سرود «آوای عشق» برگزار می‌شود عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ آغاز نمایش ۲ فیلم جدید در سینماها خبرهای تازه از «سینماحقیقت ۱۸» عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های یکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳ گلچینی از فیلم‌های سینمایی در شبکه تهران نادره رضایی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد اعضای شورای پروانه فیلمسازی سینمایی معرفی شدند انتشار فراخوان هشتمین دوره دوسالانه آلبوم موسیقی عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ در افتتاحیه «سینماحقیقت 18» چه می‌گذرد؟ تمدید شد بازنگری ماهوی نسبت به تمام اجزای سازمان سینمایی امری ضروری است کتاب المپیاد فیلم‌سازی نوجوانان ایران منتشر شد سینماهای سراسر کشور تعطیل می‌شوند آغاز ثبت‌ نام اعضای صنوف و نمایندگان رسانه‌ها برای «سینماحقیقت» عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳ مسعود نجفی مشاور رئیس سازمان و مدیر کل روابط عمومی شد تنها یک هفته تا پایان مهلت نام‌نویسی «دوره هفت‌ماهه فیلم‌سازی» چرا جشنواره فیلم کوتاه در ملت برگزار شد؟/ امید به خانه جشنواره‌ها دو بزرگداشت و یک نکوداشت در «سینماحقیقت» اهمیت جوایز تولیدات مرکز گسترش در جشنواره فیلم کوتاه تهران 3 جایزه برای مرکز گسترش از جشنواره فیلم کوتاه تهران جزییات فراخوان جایزه «موسیقی و ترانه» محبوب‌ترین فیلم‌های کوتاه مستند، پویانمایی و تجربی در جشنواره «تهران» فریدزاده: جشنواره «تهران» همواره قائل به رعایت استانداردها بوده است در ضیافت دبیر جشنواره «تهران» با مهمانان بین‌الملل چه گذشت؟/ چنین استقبالی را در «کن» هم ندیده بودیم برگ‌های زرین در دست برگزیدگان «تهران»/ فریدزاده: این رویداد عرصه خلاقیت و جسارت است آمار مجوزهای شهریور دفتر موسیقی اعلام شد «سینماحقیقت» پرشور برگزار خواهد شد “امید میرزایی”: همه چیز از یک فیلمنامه خوبِ با چارچوبِ در خدمت ژانر و جهان درستِ فیلم ساز می آید “محمد معتمد”: داستان های فولکلور شکل جدیدی از سینما را در ایران رواج می دهند حضور مدیران مرکز گسترش در خانه جشنواره فیلم کوتاه آثار راه یافته به جشنواره تلویزیونی مستند معرفی شدند برگزیدگان بخش ویژه کتاب و سینما معرفی شدند “محمد ابراهیم شهبازی”: تصمیم نهایی بر باقی ماندن نهاد خانواده است/ فیلم سازان زیبایی های ایران را در جشنواره های بین المللی به تصویر بکشند آغاز فصل تازه همکاری‌ها در راستای وفاق ملی آغاز فصل تازه همکاری‌ها در راستای وفاق ملی “حسین الهیاری”: این فیلم روایتِ گونه ی بشر و طبیعت و دعوت به مفاهیم انسانی است نمایش مستند در دو دانشگاه تهران مدیران بخش‌های جشنواره چندرسانه‌ای میراث‌ فرهنگی معرفی شدند “نوشین معراجی”: زندگی مانند فیلم کوتاه آن قدر کوتاه است که انسان ها باید قدر هم را بدانند انتشار فراخوان بخش رقابتی چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر “مانا پاک سرشت” : بنای زندگی و ادامه ی حیات، گذشت و رها نمودن خشم است

0
روایت غربت فلسطین/

نگاهی به فیلم مستند «پنج دوربین شکسته»

  • کد خبر : 35836
  • ۱۴ آبان ۱۴۰۳ - ۸:۵۵
نگاهی به فیلم مستند «پنج دوربین شکسته»
برگ برنده «پنج دوربین شکسته» در وهله نخست، تصاویر بکر، واقعی و نابی است که توسط یک فرد عادی و درگیر این ماجرا گرفته شده است.

محمدرضا دلیر*- «پنج دوربین شکسته» به کارگردانی “عماد برنات” و محصول سال ۲۰۱۱، مستندی درخشان در تاریخ سینمای فلسطین و جهان است، فیلمی که از موضع سازش آغاز می کند و رفته رفته با نمایش عاقبت اعتراضات صلح آمیز مردم فلسطین، مقاومت را تنها گزینه ممکن در ذهن تماشاگر جا می اندازد؛ بی آنکه به این مساله اشاره مستقیمی داشته باشد.

فیلم برنات با معرفی روستای بلعین در کرانه باختری رود اردن آغاز می شود. عماد برنات که خود راوی مستند است، همزمان با پنج دوربین روی زمین های اجدادی اش، از کودکی خود می گوید. این نما به پیرمردی -پدر عماد بورنات_ قطع می شود که در حال شخم زدن زمین است. دوربین با حرکت از چهره پدر به سمت زمین، پیرمرد را همچون درختان زیتون آن اقلیم، ریشه دار در زمین نشان می دهد.

اما تصاویر زیبای روستای بلعین ناگهان با صدای بولدوزرهای رژیم اشغالگر خدشه دار می شود. برنات به سرعت و در همان ابتدای مستند، تکلیف دو طرف دعوا را مشخص می کند و سربازان رژیم اشغالگر را درمقابل اقلیم و طبیعت و روستای بلعین قرار می دهد. گویی آنها پیش از مواجه شدن با مردم روستا، علیه طبیعت و سرسبزی و زیبایی بلعین اعلان جنگ کرده اند.

فیلمساز از بلدوزرهایی درحال از ریشه درآوردن درختان زیتون، قطع می کند و می رسد به نمای آهویی که گویی از بولوزرها ترسیده و پا به فرار گذاشته است. به این ترتیب حتی حیوانات نیز بعنوان عناصر دیگری از طبیعت، در جبه دشمنان رژیم قرار می گیرند. فیلمساز پس از آن، ماجرای شهرک سازی رژیم را مطرح می کند و مجددا یک کنتراست هوشمندانه بین دو طرف منازعه می سازد.

در قاب هایی که برنات از روستا می گیرد، خط افق مشخص است، آسمان آبی بچشم می خورد و سرسبزی روستای بلعین برجسته است، اما در مقابل، ساختمان های شهرک های اسرائیلی به بیرون قاب ادامه دارند، آسمانی در سمت آنها دیده نمی شود و همه نماها از شهرک ها خفه و بدون هیچ المانی از طبیعتند.

برگ برنده «پنج دوربین شکسته» در وهله نخست، تصاویر بکر، واقعی و نابی است که توسط یک فرد عادی و درگیر این ماجرا گرفته شده است. فیلم برخلاف آثار مشابه از تصاویر آرشیوی، خبری یا تکراری استفاده نکرده و هر آنچه در فیلم می گذرد، ماحصل شجاعت و علاقه کشاورز فلسطینی در به تصویر کشیدن آنچه برآنها گذشته، بوده است.

از نکات برجسته این مستند، می توان به نریشن و متن جذاب و گیرای آن اشاره کرد که کارکرد آن تنها به اطلاع دادن و بیان جزئیات داستان محدود نمی شود بلکه نقش مهمی در روند روایی رخداد، پیوند دادن اتفاقات و توصیف شخصیت ها و فضاسازی لحظات داشته است.

حضور کودکان در این مستند و کنار هم قرار دادن تصاویر آنها در برابر دیوارهای بلند و سربازهای تا بن دندان مسلح رژیم صهیونیستی سبب شده که بار احساسی و تاثیر گذاری مستند مضاعف شود و علاوه بر آن فضای خشن جنگ و خونریزی تا حد زیادی تلطیف شود. علاوه بر آن فیلمساز فلسطینی نیز خیلی تمایلی به ترسیم جنگ و دعواها به شکل افراطی را ندشته و همین دلیل کافی است که این فیلم را در زمره آرام ترین و لطیف ترین آثار جنگی در خصوص تقابل فلسطینی ها و اسرائیلی ها طبقه بندی کنند.

*(پژوهشگر و منتقد سینما )

لینک کوتاه : https://cinemaeinews.ir/?p=35836

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.